, Δευτέρα
15 Απριλίου 2024

search icon search icon

Ολοκληρώνεται το «παζλ» της ΝΔ

Με ορίζοντα την 9η Απριλίου συμπληρώνεται όσο περνούν οι μέρες το προεκλογικό παζλ της κυβέρνησης και της Νέας Δημοκρατίας. Ο κομματικός μηχανισμός λειτουργεί στο φουλ, την ώρα που και τα κυβερνητικά στελέχη τρέχουν πλέον τα τελευταία χιλιόμετρα πριν από την κρίσιμη, πρώτη εκλογική αναμέτρηση.

Του ΚΩΣΤΑ ΤΣΙΤΟΥΝΑ

Η επίσκεψη Μπλίνκεν στην Αθήνα ήταν το τελευταίο μεγάλο «διεθνές»ραντεβού του πρωθυπουργού, αν εξαιρέσει κανείς την προγραμματισμένη Σύνοδο Κορυφής, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ρίχνει πλέον το βάρος στις πυκνές, όπως προδιαγράφονται,επαφές του με τους πολίτες. Μετά το Περιστέρι, όπου βρέθηκε το απόγευμα της Τρίτης, και τη Λάρισα(χθες)ακολουθούν τα Γρεβενά και η Θεσσαλονίκη, που αποκτά ιδιαίτερο βάρος μετά την αποχώρηση του Κώστα Καραμανλή.Έπεται η Λαμία και η ατζέντα φαίνεται ότι έχει συμπληρωθεί έως τις αρχές Απριλίου.

Την ίδια ώρα, σε φάση υλοποίησης μπαίνει το σύνολο των κυβερνητικών εξαγγελιών, με δεδομένη τη θέση που διατύπωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ότι δεν πρόκειται να υπάρξει άλλο πακέτο στήριξης.Το marketpass, παρά τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης, έγινε δεκτό με θετικό πρόσημο από τους πολίτες, όπως απέδειξαν οι εκατοντάδες χιλιάδες αιτήσεις από τις πρώτες ώρες λειτουργίας του,οι αλλαγές του εξωδικαστικού πήραν το «πράσινο φως» της Βουλής, ενώ η εφάπαξ ενίσχυση των συνταξιούχων που έμειναν χωρίς αύξηση εξαιτίας της προσωπικής διαφοράς και η αύξηση του κατώτατου μισθού φαίνεται ότι θα είναι τα δύο μέτρα με τα οποία θα ρίξει αυλαία η κυβέρνηση. Η επικύρωσητου κατώτατου μισθού αναμένεται στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο στις αρχές Μαρτίου, λίγα 24ωρα, όπως όλα δείχνουν, προτού ο πρωθυπουργός προκηρύξει και επισήμως τις εκλογές, μεταβαίνοντας στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας και απευθυνόμενος μέσω τηλεοπτικού μηνύματος στους πολίτες.

Τελική ευθεία για ψηφοδέλτια και νέο κυβερνητικό πρόγραμμα

Στην τελική ευθεία βρίσκεται και η κατάρτιση των ψηφοδελτίων, που έχουν συμπληρωθεί σε ένα ποσοστό άνω του 90%.Σε αυτά θα έχουν θέση οι νυν βουλευτές και υπουργοί, ενώ το στίγμα θα δίνουν αυστηρά επιλεγμένα νέα πρόσωπα αλλά και πολλές γυναίκες, οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις θα ξεπερνούν την ποσόστωση που προβλέπεται.

Ανάλογη η εικόνα και για το κυβερνητικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, που θα παρουσιάζεται ως συνέχεια των πεπραγμένων της κυβέρνησης την τελευταία τετραετία. Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης άλλωστε έχει πει ότι απαιτείται μια ακόμη θητεία ώστε να ολοκληρωθεί το σχέδιο που έχει καταρτιστεί για τη χώρα ώστε να προχωρήσουν και να ολοκληρωθούν μεταρρυθμίσεις σε όλους τους τομείς. Η οικονομία, με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας να είναι πλέον ορατή τον Ιούνιο, αν οι πολιτικές εξελίξεις πιστοποιήσουν ότι η χώρα θα παραμείνει σε δημοσιονομική ισορροπία,θα αποτελεί την αιχμή αυτού του προγράμματος με κεντρικό στόχο πλέον την αύξηση των μισθών. Η σύγκλιση της Ελλάδας με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο αποτελεί το μείζον για την επόμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, παράλληλα με την αύξηση των επενδύσεων και τη μείωση της ανεργίας.Σε πρώτο πλάνο θα βρεθούν στο κυβερνητικό πρόγραμμα η ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, όπως και η στήριξη των νέων με την προώθηση μέτρων όπως η στέγη.

Έχοντας στη φαρέτρα του τη μείωση φόρων και εισφορών, την αύξηση του κατώτατου μισθού και των συντάξεων, την αντιμετώπιση εξωγενών κρίσεων, όπως η πανδημία και η ενεργειακή κρίση με πακέτα στήριξης πολιτών και επιχειρήσεων, αλλά και την ενίσχυση της θέσης της χώρας διεθνώς με τις αμυντικές συμφωνίες με ΗΠΑ και Γαλλία και τη στάση της Ελλάδας στον πόλεμο της Ουκρανίας, τις μεταρρυθμίσεις που προωθήθηκαν στο εσωτερικό, όπως το ψηφιακό κράτος και οι αλλαγές στην Παιδεία, ο πρωθυπουργός θα ζητήσει από τους πολίτες την ανανέωση της εντολής για τη διακυβέρνηση της χώρας. Πάνω σε αυτόν τον καμβά θα βασιστεί και η σύγκριση που ζητά από τους ψηφοφόρους να κάνουν μεταξύ της τετραετίας της Νέας Δημοκρατίας και της τετραετίας του ΣΥΡΙΖΑ, με τον ίδιο να δίνει τον τόνο λέγοντας «όχι δεύτερη φορά στη συμφορά», αλλά και το δίλημμα «Μητσοτάκης ή Τσίπρας;» που θέτει στους πολίτες, ενώ η αξιοπιστία λόγων και έργων θα εξακολουθεί να αποτελεί το μεγάλο του ατού έναντι του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τι θα πει στο διάγγελμά του

Η αποτίμηση των πολιτικών που έχουν ήδη υλοποιηθεί αλλά και το κυβερνητικό πρόγραμμα της επόμενης τετραετίας θα αποτελούν το περίγραμμα του τηλεοπτικού διαγγέλματος του πρωθυπουργού, μέσω του οποίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισημαίνει ότι η κυβέρνηση εξάντλησε την τετραετία, όπως είχε δεσμευτεί, και θα ζητά την ανανέωση της λαϊκής εντολής.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.