13:03, Τρίτη
04 Οκτωβρίου 2022

Όποιος βιάζεται σκοντάφτει…

Τα πολιτικά κόμματα περιμένουν εναγωνίως να δουν την αντίδραση του κόσμου σχετικά με την υπόθεση των παρακολουθήσεων και των παραδεχόμενων λαθών από την πλευρά της κυβέρνησης.

Οι δημοσκοπήσεις που θα διενεργηθούν τέλη Αυγούστου – αρχές Σεπτέμβρη θα είναι μια καλή τροφή για μελέτη και σκέψη. Ο οποιοσδήποτε αρνητικός αντίκτυπος προφανώς και θα δημιουργήσει προβλήματα στην ατζέντα της κυβέρνησης, που έτσι κι αλλιώς είχε να διαχειριστεί πολύ δύσκολες καταστάσεις με την ενέργεια, την ακρίβεια και το ηλεκτρικό ρεύμα.

Μεγάλη σημασία θα έχει και η τάση μετακίνησης των ψηφοφόρων. Αν θα μπορέσουν δηλαδή ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ να κεφαλαιοποιήσουν (και σετιποσοστά)τηνόποιαδυσαρέσκεια υπάρχει για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο θέμα των υποκλοπών. Αν η δυσαρέσκεια δεν αποτυπωθεί σε νούμερα υπέρ της Κουμουνδούρου και της Χαριλάου Τρικούπη, είναι πιθανόν η ΝΔ να μη μεταβάλει καθόλου τη στρατηγική της για τους επόμενους μήνες.

Σε αντίθετη περίπτωση, όλα είναι πιθανά. Από έναν ισχυρό ανασχηματισμό μέχρι ψήφο εμπιστοσύνης και ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, παρά τις όποιες διαψεύσεις επί του συγκεκριμένου θέματος.

Το βέβαιο είναι ότι μετά τις 20 Αυγούστου η Βουλή θα μετατραπεί σε αρένα και η σύγκρουση στην ολομέλεια θα είναι αυτό που αποκαλούμε «η μητέρα των μαχών». Κρίσιμη θεωρείται και η σύσταση εξεταστικής επιτροπής επί των παρακολουθήσεων, η οποία προφανώς θα συντηρήσει για πολλούς μήνες ένα εξόχως πολωμένο κλίμα με εκατέρωθεν βολές και αψιμαχίες. Με δεδομένο το γεγονός ότι η ΝΔ θα ζητήσει η εξεταστική να πάει πίσω στο 2012 ή, ακόμη πιο πίσω, στο 2009 για να συμπεριλάβει και τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ,είναι απολύτως βέβαιο ότι αυτό το φθινόπωρο δεν θα… πλήξουμε πολιτικά.

Όμως, καλό είναι να μην προτρέχουν ορισμένοι και να μην προεξοφλούν απολύτως τίποτα.Στην πολιτική όλα είναι πιθανά και συνήθως όποιος σκάβει τον λάκκο του άλλου στο τέλος πέφτει ο ίδιος μέσα…Στον ΣΥΡΙΖΑ, για παράδειγμα, συντηρούν με κάθε τρόπο το ζήτημα των πρόωρων εκλογών μέσα στον Οκτώβριο και ελπίζουν σε μια συμπόρευση με το ΠΑΣΟΚ για τη δημιουργία του «αντι-Μητσοτάκη» μετώπου. Άλλο αφήγημα δεν έχουν να πουλήσουν και για αυτό τον λόγο επιχειρούν να στήσουν συνθήκες ανάλογες του «βρόμικου ’89», να δημιουργήσουν δηλαδή μια «πολιτική ανωμαλία» για να έχουν λόγο ύπαρξης και κραυγής.

Από την πλευρά της Χαριλάου Τρικούπη είναι πιο επιφυλακτικοί και διστακτικοί σε μια τέτοια συμπόρευση, φοβούμενοι ότι στο τέλος θα τους «καπελώσει» η Κουμουνδούρου. Και όχι μόνο αυτό. Γνωρίζουν πολύ καλά ότι υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο η υπόθεση να γυρίσει μπούμερανγκ και να γελοιοποιηθούν. Σε κάθε περίπτωση, οι επόμενες δημοσκοπήσεις θα κρίνουν πολλά και θα δώσουν την εικόνα που έχει το εκλογικό σώμα για τη βαρύτητα των υποθέσεων που είδαν το φως της δημοσιότητας.

«P»

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL