20:06, Δευτέρα
03 Οκτωβρίου 2022

Ώρα να μετρήσουμε συμμάχους

Aρκετούς μήνες φαίνεται πως θα κρατήσει το «ταξίδι» του πλωτού γεωτρύπανου «Αμπντουλχαμίτ Χαν» στα νερά της Ανατολικής Μεσογείου. Το τουρκικό πλοίο, που απέπλευσε από το λιμάνι Τασούκου, δυτικά του κόλπου της Μερσίνας, θα ακολουθήσει ένα πυκνό πρόγραμμα γεωτρήσεων, το οποίο, σύμφωνα με την Άγκυρα, περιλαμβάνει έως και επτά στόχους.

Πριν ακόμη βγει το «Αμπντουλχαμίτ Χαν» στην Ανατολική Μεσόγειο, κινητοποίησε τα αντανακλαστικά της ελληνικής διπλωματίας αλλά καιτων Ενόπλων Δυνάμεων. Όλο το προηγούμενο διάστημα, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας φρόντισε να ενημερώσει συμμάχους και εταίρους για τους κινδύνους που κρύβουν οι κινήσεις της Άγκυρας για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Όσον καιρό η Άγκυρα προετοίμαζε το πλωτό γεωτρύπανο «Αμπντουλχαμίτ Χαν» εκτελώντας εργασίες συντήρησης και δοκιμές στη θάλασσα, η Αθήνα επιδιδόταν σε έναν ιδιότυπο «μαραθώνιο», με σκοπό την κινητοποίηση των συμμάχων της στην Ανατολική Μεσόγειο. Το υπουργείο Εξωτερικών διατηρεί ανοιχτή γραμμή τόσο με το Ισραήλ όσο και με την Αίγυπτο, ώστε να υπάρξει κοινή στάση σε περίπτωση που η Τουρκία επιχειρήσει να υπερβεί τα εσκαμμένα και παραβιάσει τις «κόκκινες γραμμές» που έθεσε με ξεκάθαρο τρόπο η ελληνική πλευρά.

Στρατιωτικά γυμνάσια

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, το γεγονός ότι προ ολίγων ημερών το ισραηλινό Πολεμικό Ναυτικό πραγματοποίησε στρατιωτικά γυμνάσια σε θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κρήτης, δραστηριότητα για την οποία ζήτησε, όπως προβλέπεται, άδεια από τις ελληνικές Αρχές. Η κίνηση αυτή εξόργισε την Άγκυρα, καθώς, εκτός από αναγνώριση της ελληνικής δικαιοδοσίας στην επίμαχη περιοχή, αποτελεί και ξεκάθαρη απόρριψη του τουρκολιβυκού «μνημονίου».

Στο ίδιο πλαίσιο κινούνται και οι επαφές της Αθήνας με το Κάιρο, ενώ καθόλου τυχαία δεν ήταν η αναφορά του Νίκου Δένδια στην επέτειο των δύο ετών από την υπογραφή της συμφωνίας οριοθέτησης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης Ελλάδας – Αιγύπτου. Πρόκειται για μία σαφή υπενθύμιση προς τους γείτονες ότι η περιοχή δυτικά του 28ου μεσημβρινού είναι οριοθετημένη και οποιαδήποτε απόπειρα παραβίασης θα συναντούσε την άμεση και δυναμική αντίδραση όχι μόνο
της Αθήνας αλλά καιτου Καΐρου.

Ερωτήματα

Ένα από τα βασικά αναπάντητα ερωτήματα είναι αν η Άγκυρα έβγαλε το πλωτό γεωτρύπανο γιατί πράγματι σκοπεύει να προχωρήσει σε εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, ώστε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να κερδίσει «πόντους» στο εσωτερικό μέτωπο, ή θα ακολουθήσει την τακτική του 2020, θα επιχειρήσει δηλαδή να κάνει επίδειξη σημαίας σε περιοχές που υπάγονται στη σφαίρα των τουρκικών διεκδικήσεων. Στην πρώτη περίπτωση, τα δεδομένα από τις σεισμικές έρευνες που διαθέτει η Κρατική Εταιρεία Πετρελαίων της Τουρκίας περιλαμβάνουν ενδείξεις για πιθανά κοιτάσματα σε περιοχές που βρίσκονται κυρίως στα βόρεια και δυτικά της Κύπρου. Στη δεύτερη περίπτωση, το πλωτό γεωτρύπανο, αργά ή γρήγορα, συνοδευόμενο από πολεμικά πλοία θα κατευθυνθεί προς το σημείο επαφής της ελληνικής υφαλοκρηπίδας με την κυπριακή ΑΟΖ ή και ακόμη δυτικότερα, αναλόγως με τον βαθμό κλιμάκωσης που θα επιλέξει η Άγκυρα.

Έμπειροι αναλυτές, ωστόσο, δεν αποκλείουν ένα υβριδικό «παιχνίδι» από την Άγκυρα, που θα εξελίσσεται ανάλογα με τα συμφέροντα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Με άλλα λόγια, το «Αμπντουλχαμίτ Χαν» θα αποτελέσει μοχλό πίεσης, μια διαρκή απειλή από την πλευρά της Τουρκίας, που θα συντηρεί την ένταση με την Ελλάδα. Άλλωστε, όσο πλησιάζουμε στις προεδρικές εκλογές, ο Ερντογάν αναμένεται να χρησιμοποιήσει κάθε διαθέσιμο μέσο για να συσπειρώσει το ακροδεξιό ακροατήριό του και μια κρίση με την Ελλάδα ίσως βρίσκεται στην προεκλογική του ατζέντα.

Ο Ερντογάν τεστάρει το «ΝΑΤΟ»

Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας με κάθε ευκαιρία τονίζει στους ομολόγους του ότι ο αποσταθεροποιητικός ρόλος της Τουρκίας δημιουργεί προβλήματα στη Βορειοατλαντική Συμμαχία δοκιμάζοντας τη συνοχή της και μάλιστα σε μία περίοδο κατά την οποία απαιτείται αρραγές μέτωπο απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα. Ο κ. Δένδιας φρόντισε ακόμη να ξεκαθαρίσει πως η Ελλάδα έχει ως γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να δεχτεί τετελεσμένα ή απόπειρες παραβίασης της κυριαρχίας καιτων κυριαρχικών της δικαιωμάτων.

Οι δυνατότητες του (7ης γενιάς) «Αμπντουλχαμίτ»

Το «Αμπντουλχαμίτ Χαν» θεωρείται ότι ανήκει στα ισχυρότερα πλωτά γεωτρύπανα του κόσμου. Είναι 7ης γενιάς και η βασική διαφορά του σε σχέση με τα παλαιότερης τεχνολογίας πλοία, που διαθέτουν την ικανότητα θαλάσσιων γεωτρήσεων, είναι ότι αυτό μπορεί να πραγματοποιήσει εργασίες υπό ακραίες συνθήκες πίεσης ξεπερνώντας σε βάθος τα 12.500 μέτρα.

Το μήκος του ξεπερνά τα 230 μέτρα και έχει πλάτος 42 μέτρα. Η Τουρκία προμηθεύτηκε το υπερσύγχρονο πλωτό γεωτρύπανο από τη νοτιοκορεατική Daewoo το 2021. Το πλοίο είχε τότε την
ονομασία «West Cobalt». Με την ένταξή του στον τουρκικό στόλο έγινε το τέταρτο πλωτό γεωτρύπανο με την ημισέληνο στην πλώρη του. Τα υπόλοιπα τρία που διαθέτει η Άγκυρα είναι το
«Yavuz», το «Kanuni» και το «Fatih», τα οποία είναι 6ης γενιάς και ήδη πραγματοποιούν υποθαλάσσιες
γεωτρήσεις στη Μαύρη Θάλασσα, όπου, σύμφωνα με την Άγκυρα, έχουν εντοπιστεί κοιτάσματα 400
δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL