14:03, Τρίτη
04 Οκτωβρίου 2022

Όργιο fake news στον Έβρο

Οι ειδήσεις και οι ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες που διακινούνται τις τελευταίες μέρες σχετικά με τους εγκλωβισμένους μετανάστες στον Έβρο θυμίζουν τη μαύρη τουρκική προπαγάνδα στον Έβρο το 2020, όταν Έλληνες και ξένοι δημοσιογράφοι διακινούσαν ψευδείς ειδήσεις ότι οι Έλληνες αστυνομικοί δολοφονούσαν εν ψυχρώ ταλαιπωρημένους πρόσφυγες.

Ανάλογη άθλια προπαγάνδα διακινείται και τις τελευταίες μέρες, η οποία μάλιστα υιοθετήθηκε και από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία έκαναν λόγο για νεκρά παιδιά από τσιμπήματα σκορπιών σε ελληνικό έδαφος και για αδιαφορία της κυβέρνησης να σώσει 38 μετανάστες, οι οποίοι κινδύνευαν εγκλωβισμένοι σε νησίδα επί της ελληνικής επικράτειας. Μόνο που, όπως αποδείχτηκε, τα περισσότερα από όσα διακινήθηκαν ήταν απολύτως ψευδή και είχαν μόνο στόχο τη δημιουργία συνθηκών αποσταθεροποίησης και πολιτικής ανωμαλίας .Οι διακινητές των ψευδών ειδήσεων έλεγαν ότι οι μετανάστες ήταν εγκλωβισμένοι για πολλές μέρες επί ελληνικού εδάφους και ότι τόσο ο στρατός όσο και η αστυνομία αδιαφορούσαν για τη διάσωσή τους.

Πολιτική εργαλειοποίηση

Όπως τελικά αποδείχτηκε, μπήκαν σε ελληνικό έδαφος μόλις το βράδυ της Δευτέρας και οι ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας έσπευσαν αμέσως να τους περιθάλψουν.Μάλιστα, οι διάφοροι ακτιβιστές των ΜΚΟ και τα τρολ της Κουμουνδούρου γέμισαν με αναρτήσεις τα socialmedia γράφοντας ότι ένα παιδάκι έχασε τη ζωή του από τσίμπημα σκορπιού και πως άλλο ένα ήταν σε πολύ επικίνδυνη κατάσταση πάλι από σκορπιό. Το όλο ζήτημα εργαλειοποιήθηκε πολιτικά με βολές κατά της ελληνικής κυβέρνησης, που δήθεν δεν ήθελε να σώσει τους μετανάστες. Μιλάμε για ουρανομήκεις αθλιότητες που έγιναν viralχωρίς καμία δημοσιογραφική έρευνα, χωρίς κανέναν να επικαλείται μια σοβαρή πηγή όλων αυτών των «ειδήσεων». Τα παραπάνω, όπως αποδείχτηκε, ήταν παντελώς ανυπόστατα, διότι οι μετανάστες ήταν για πολλές ώρες σε τουρκικό και όχι σε ελληνικό έδαφος. Παρ’ όλα αυτά, αρκετά στελέχη και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (ο Χρήστος Σπίρτζης, η Ράνια Σβίγκου, ο Νίκος Φίλης και η Θεοδώρα Τζάκρη μεταξύ άλλων) εκμεταλλεύτηκαν τον πόνο και την αγωνία αυτών των ανθρώπων με «μνημόσυνα» των παιδιών στο Twitter και στο Facebook, ενώ ήταν βέβαιοι ότι το παιδί πέθανε σε ελληνικό έδαφος.

Το χρονικό του ψεύδους

Ποια είναι η αλήθεια; Στις15/8 έγιναν αναρτήσεις από διάφορα άτομα σε socialmedia πως η ομάδα των άτυπων μεταναστών φερόταν να είναι επί μία εβδομάδα εγκλωβισμένη σε νησίδα του Έβρου που βρίσκεται -υποτίθεται- εντός της ελληνικής επικράτειας. Μόνο που τα άτομα αυτά είχαν μετακινηθεί από περιοχή εκτός των ελληνικών συνόρων και βρέθηκαν πριν από λίγες ώρες σε 100% ελληνικό έδαφος.Διέσχισαν τον ποταμό και βρέθηκαν στις όχθες της ελληνικής πλευράς. Από τα ίχνη των metadata των κινητών τους, όπως προέκυπτε από τις συγκεκριμένες παραπλανητικές αναρτήσεις,φαινόταν πως βρισκόταν στις ελληνικές όχθες και κατευθύνονται προς τα βόρεια, πράγμα απολύτως ψευδές, αφού αμέσως η ΕΛΑΣ, ο Ελληνικός Στρατός και οι υπόλοιπες αρμόδιες υπηρεσίες κινητοποιήθηκαν για να τους αναζητήσουν στο σημείο. Όμως, η ομάδα των 38 άτυπων μεταναστών βρισκόταν σε απόσταση περί τα 4 χιλιόμετρα νότια, πλησίον του χωριού Λάβαρα.Εντοπίστηκαν από droneστις 17.15 μαζί με τη λέμβο που χρησιμοποίησαν για τη μετακίνησή τους, η οποία δεν γνωρίζουμε πώς βρέθηκε στην κατοχή τους.

Στο σημείο όπου εντοπίστηκαν η βλάστηση είναι ιδιαίτερα πυκνή καιγια τον λόγο αυτόν οργανώθηκε χερσαία επιχείρηση έρευνας. Στις 18.30 τα άτομα εντοπίστηκαν από αστυνομικούς του ΤΣΦ Διδυμοτείχου.Οι ίδιοι αργότερα είπαν ότι τους έδωσαν μια βάρκα κάποιοι Αφγανοί κι έτσι πέρασαν σε ελληνικό έδαφος. Κανείς από τους 38 εντοπισθέντες δεν διέτρεχε κίνδυνο ζωής και απομακρύνθηκαν όλοι από το σημείο με τη βοήθεια των αστυνομικών. Κλήθηκε ταυτόχρονα σταθμός του ΕΚΑΒ και παρέλαβε προληπτικά μια εγκυμονούσα γυναίκα προκειμένου να μεταφερθεί στο Γενικό Νοσοκομείο Διδυμοτείχου.

Τους έστειλε η τουρκική στρατοχωροφυλακή

Οι αστυνομικοί αναζήτησαν το παιδί που φερόταν να έχει τσιμπηθεί από σκορπιό, σύμφωνα με αναρτήσεις που έγιναν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης από διάφορα άτομα.Κανένα από τα παιδιά που εντοπίστηκανδενέχρηζεανάγκης νοσηλείας ή παροχής πρώτων βοηθειών, ούτε κάποιο από αυτά είχε συμπτώματα πυρετού και μεταφέρθηκαν όλα -μαζί με τους γονείς τους- σε χώρο προσωρινής φιλοξενίας. Οι ίδιοι οι άτυποι μετανάστες κατά την προανάκριση υποστήριξαν πως ήταν μέρος μιας μεγαλύτερης ομάδας, συνελήφθησαν από τις τουρκικές Αρχές και αρνούμενοι να επιστρέψουν στη Συρία μεταφέρθηκαν σε κέντρο κράτησης στην Αδριανούπολη, όπου, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς τους, βρίσκονται εκατοντάδες άλλοι μετανάστες.

Πριν από δύο εβδομάδες η στρατοχωροφυλακή της Τουρκίας τούς μετέφερε με μικρά βανάκια μέχρι την τουρκική όχθη του ποταμού Έβρου.Εκεί βρίσκονταν κάποιοι αραβόφωνες -πιθανώς λαθροδιακινητές-, τους έβαλαν σε φουσκωτές λέμβους και τους μετέφεραν σε νησίδα του ποταμού. Από τους ισχυρισμούς τους προκύπτει ότι η διαδικασία μετακίνησης προς την Ελλάδα διοργανώνεται και εκτελείται από την τουρκική στρατοχωροφυλακή. Μάλιστα, όπως είπαν, δέχτηκαν συμβουλές να επικοινωνήσουν με ΜΚΟ και ανθρωπιστικές οργανώσεις και έλαβαν διαβεβαιώσεις ότι η Ελλάδα θα τους σώσει. Παρ’ όλα αυτά, τα στελέχη της αντιπολίτευσης υιοθέτησαν όλο αυτό το όργιο των fakenews από ακτιβιστές των ΜΚΟ και διαφόρους ξένους δημοσιογράφους για να κάνουν σπέκουλα εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL