, Τετάρτη
07 Δεκεμβρίου 2022

Πανευρωπαϊκό σύμβολο ο Μανώλης Γλέζος – Η Ευρώπη τίμησε τον μεγάλο Έλληνα αγωνιστή και δημοκράτη

«Σημαία», «Σύμβολο αντίστασης και αγώνα», «ηρωική προσωπικότητα της ιστορίας» «συνειδητός αγωνιστής», «ανεπανάληπτη μορφή», «αφοσιωμένος στην μάχη κατά του φασισμού και του ναζισμού», «έδωσε μάχη για τους λαούς της Ευρώπης» ήταν μερικά μόνο από τα λόγια που ακούστηκαν την περασμένη Τετάρτη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΥΡΜΑΤΣΗΣ

Η Ευρώπη τίμησε τον μεγάλο Έλληνα αγωνιστή και δημοκράτη, τον αποκαλούμενο από τον Σαρλ Ντε Γκωλ, «πρώτο παρτιζάνο της Ευρώπης». Έδωσε με ομόφωνη απόφαση , το όνομα του Μανώλη Γλέζου σε μια αίθουσα του Ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.

Στην ίδια αίθουσα πραγματοποιήθηκε εκδήλωση σε κορυφαίο επίπεδο εκπροσώπησης όλων των ευρωομάδων του δημοκρατικού τόξου.

Ύμνοι από τους Ευρωπαίους

Σημαία χαρακτηρισε τον Μανώλη Γλέζο η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Roberta Metsola. “Η φυλάκιση, η δίωξη, η εξορία ποτέ δεν τον σταμάτησαν. Θα ταν περήφανος για την ομόνοια του ΕΚ κατά του πολέμου στην Ουκρανία” επεσήμανε.

“”Ήταν αφοσιωμένος στην μάχη κατά του φασισμού και του ναζισμού. Ευθύνη μας να συνεχίσουμε το κληροδότημα του ” σημείωσε από την πλευρά του ο Συμπρόεδρος της Αριστεράς, Martin Schirdewan.

Η Iratxe Garcia Sanchez, Πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών ανέφερε “Η ζωή του ήταν ένας συνεχής αγώνας. Έδωσε μάχη για τους λαούς της Ευρώπης. Θα ανησυχούσε αν ζούσε σήμερα για την ακροδεξιά και το λαϊκισμό στην Ευρώπη και για την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία”.

“Τιμούμε τη μνήμη ενός μεγάλου αγωνιστή. Σημαντική και ηρωική προσωπικότητα της ιστορίας. Να συνεχίσουμε το έργο του, να συνεχίσουμε να καταπολεμούμε τον φασισμό στην καθημερινή μας ζωή” ανέφερε μεταξύ άλλων η Ska Keller Συμπρόεδρος των Πρασίνων.

Τα μηνύματα Μεϊμαράκη-Τσίπρα-Ανδρουλάκη

Σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του ο ευρωβουλευτής και επικεφαλής της ευρωομάδας της ΝΔ, Ευάγγελος Μεϊμαράκης σημείωσε μεταξύ άλλων πως «Ο Μανώλης Γλέζος είναι το νήμα που μας συνδέει με το παρελθόν και την ιστορία. Ένας συνειδητός αγωνιστής με στόχους που ποτέ δεν εγκατέλειψε. Η πατρίδα μας θα χρειάζεται πάντα ανθρώπους σαν τον Μανώλη Γλέζο».

«Μέγιστη τιμή όχι απλά σε έναν Έλληνα πολιτικό και αγωνιστή αλλά σε ένα ευρωπαϊκό σύμβολο αντίστασης και αγώνα για κοινωνική δικαιοσύνη και ενάντια στο φασισμό» σημείωσε αρχικά στην τοποθέτησή του ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε τον Μανώλη Γλέζο “εθνικό και οικουμενικό”. 

«Δεν δίστασε σε όλη του τη ζωή να παλεύει για τα ιδανικά του» σχολίασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης. Μίλησε για μια “ανεπανάληπτη μορφή που σφράγισε την ιστορία της πατρίδας του” με αποδοχή πέρα από τα στενά κομματικά όρια.

«Καταγράφηκε στην ελληνική και παγκόσμια ιστορία με μια εμβληματική και γενναία ενέργεια. Η ζωή και η δράση του συνδέθηκε με την σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας» επεσήμανε από την πλευρά του ο Κώστας Παπαδάκης, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ.

Η σκηνοθέτις και σεναριογράφος του ντοκιμαντέρ Κωνσταντία Κατσαρή με τον δημοσιογράφο της Karfitsa Δημήτρη Συρμάτση

Το ντοκιμαντέρ με «οδηγό» τον ίδιο

Στην τελική του μορφή βρίσκεται το πρώτο μέρος της τριλογίας-ντοκιμαντέρ που ετοιμάζεται για τον Μανώλη Γλέζο. Αναμένεται να είναι έτοιμο στις αρχές του 2023.

Η σκηνοθέτις και σεναριογράφος του ντοκιμαντέρ Κωνσταντία Κατσαρή μίλησε στην «Κ» αποκαλύπτοντας τον ενεργό του ρόλο στο δημιούργημα.

«Αυτός είναι ο σκηνοθέτης ουσιαστικά. Ότι μας έχει πει αυτός τον ακολουθούσαμε. Σε όλα του τα βήματα» ανέφερε αρχικά.

Γυρίσματα για το ντοκιμαντέρ έχουν γίνει σε όλη την Αθήνα και τις περιοχές που ζούσε την περίοδο της Κατοχής, στο σπίτι του στο Μεταξουργείο, την πολύ σημαντική σχέση με την μητέρα του που διαμόρφωσε την προσωπικότητά του, στην Απείρανθο της Νάξου όπου γεννήθηκε και στην Πάρο που πέρναγε τα καλοκαίρια του.

Επίσης βρέθηκαν μαζί του τόσο στο Ιτζεδίν που φυλακίστηκε όσο και στο Δίστομο αλλά και στο Βερολίνο που μίλησε στο γερμανικό κοινό για τις αποκαλούμενες «γερμανικές αποζημιώσεις» από τη ναζιστική κατοχή.

«Μας έλεγε ότι έμεινε στην πολιτική όλα αυτά τα χρόνια για να αγωνιστεί για τι γερμανικές οφειλές, για τους συντρόφους του που σκοτώθηκαν για να ζούμε εμείς τώρα» συμπλήρωσε.

«Για μένα ήταν ένας άνθρωπος-ίνδαλμα, δεν τον γνώριζα. Ήταν ένα σύμβολο από τα γεγονότα. Δεν κατάγομαι από μια Αριστερή οικογένεια. Κατάγομαι από μια κεντρώα. Όταν όμως άρχισε ο Μανώλης να μας μιλάει και να μας λέει τις ιστορίες του, την ζωή του, να παρακολουθούμε τον τρόπο ζωής του, την καθημερινότητά του, θεωρήσαμε ότι μακάρι να υπήρχαν κι άλλοι άνθρωποι τέτοιοι. Για μένα είναι ένα σύμβολο, ένας «ήρωας»» τόνισε μεταξύ άλλων για τον Μανώλη Γλέζο.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ KARFITSA