07:22, Κυριακή
02 Οκτωβρίου 2022

Παρακολουθήσεις και δημοσκοπήσεις: Ποιος κερδίζει και ποιος χάνει;

Αναμφίβολα η επόμενη εβδομάδα θα είναι έντονη και το πολιτικό θερμόμετρο θα χτυπήσει κόκκινο μεταξύ των τριών βασικών κομμάτων (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ). Το πολιτικό ενδιαφέρον θα επικεντρωθεί στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τις παρακολουθήσεις, αν και οι περισσότεροι εκτιμούν ότι η πολιτική αντιπαράθεση θα καταλήξει σε ένα επικοινωνιακό σόου με εκατέρωθεν κατηγορίες, ατάκες και τσιτάτα, από τα οποία κανείς δεν πρόκειται να γίνει σοφότερος. Στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι μπορούν να κρατήσουν την υπόθεση ψηλά για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα και εκτιμούν ότι θα αποκομίσουν τεράστια πολιτικά οφέλη από την ένταση και την πόλωση που εκ των πραγμάτων θα δημιουργηθεί.

ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΤΣΙΤΟΥΝΑ

Την ίδια ώρα, τα κομματικά επιτελεία περιμένουν με αγωνία τις δημοσκοπήσεις, οι οποίες θα διενεργηθούν στο τέλος Αυγούστου – αρχές Σεπτεμβρίου. Νωρίτερα μην περιμένετε να γίνουν έρευνες της κοινής γνώμης. Κλίμα και τάσεις από τις παραλίες δεν μπορείς να μαζέψεις… Κατά πολλούς, το μέγα ερώτημα είναι αν όλος αυτός ο ντόρος με τις παρακολουθήσεις της ΕΥΠ και του Predator θα πλήξει το προφίλ της κυβέρνησης Μητσοτάκη και πώς αυτό θα αποτυπωθεί στις δημοσκοπήσεις.

Από την άλλη μεριά, αρκετοί πιστεύουν ότι δεν έχει ιδιαίτερη σημασία πόσο χάνει η κυβέρνηση, αλλά πόσο κερδίζουν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Αν η διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ παραμείνει αμετάβλητη, θα είναι ένα σοβαρό πρόβλημα για την αντιπολίτευση. Αν η ψαλίδα μειωθεί, τότε θα πρέπει να δούμε αν μειώνεται λόγω των υποκλοπών ή λόγω της ακρίβειας και της αδυναμίας των πολιτών να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

Μεγάλο ενδιαφέρον, βέβαια, θα έχει να δούμε και τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ. Αν θα μπορέσει ο πρωταγωνιστής των ημερών, ο κ. Νίκος Ανδρουλάκης, να κεφαλαιοποιήσει την υπόθεση της παρακολούθησής του και πόσο; Ποσοστό-κλειδί θα είναι να καταφέρει το Κίνημα να σπάσει το ταβάνι του 15 με 16%, κάτι το οποίο θα δείξει ότι οι πολίτες δίνουν βαρύτητα στις δράσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Αν ο κ. Ανδρουλάκης παραμείνει χαμηλά στο 12% ή πιο κάτω, κάτι τέτοιο θα ερμηνευθεί ότι μάλλον οι πολίτες δεν λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τους το θέμα των υποκλοπών.

Τα οποιαδήποτε συμπεράσματα αυτή την ώρα είναι παρακινδυνευμένα. Η περίοδος είναι «νεκρή» λόγω των μπάνιων του λαού και κανείς δεν έχει τη διάθεση να απαντήσει ή να πει τη γνώμη του για το ποιος έχει δίκιο ή ποιος έχει άδικο. Στις αρχές Σεπτεμβρίου που θα έρθουν οι νέοι λογαριασμοί ρεύματος, νερού, εφορίας και σχολικών εξόδων οι πολίτες θα έχουν καθαρότερη εικόνα να μιλήσουν και να εκφράσουν άποψη επί των πολιτικών ζητημάτων. Εκεί θα δούμε αν οι υποκλοπές είναι ένα ζήτημα που απασχολεί την κοινή γνώμη ή αν είναι ένα ζήτημα εσωτερικής πολιτικής κατανάλωσης μόνο των κομμάτων. Άλλωστε, όσο πλησιάζουμε προς τη ΔΕΘ η κυβέρνηση θα ξεδιπλώνει και τα νέα μέτρα με τα οποία θα δοθούν αρκετές ανάσες στα νοικοκυριά που πλήττονται από τις σφοδρές αυξήσεις.

Στο Μέγαρο Μαξίμου, πάντως, αναμένεται να κινηθούν πάνω σε δύο άξονες:

  1. Η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση και άρα θα επιμείνουν σε Εξεταστική σε βάθος δεκαετίας.
  2. Όσο γίνεται γρηγορότερα να υπάρξει «φυγή προς τα εμπρός». Να μην κολλήσει, δηλαδή, η πολιτική ατζέντα στο θέμα των υποκλοπών και να μη συρθεί πολύ καιρό στην επικαιρότητα.

Κάτι τέτοιο, βέβαια, προϋποθέτει να μπορείς να μεταβάλεις την ατζέντα… Δεν μιλάμε για έναν εύκολο δρόμο, καθώς στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν επιλέξει κάτι χειρότερο από το «σκληρό ροκ». Η Κουμουνδούρου έχει επιλέξει τη στρατηγική του «βαράμε στο ψαχνό κι ό,τι κάτσει». Αυτή η σκληρή αντιπολίτευση αναμένεται να κορυφωθεί στη ΔΕΘ, αλλά σε κάθε περίπτωση προδιαθέτει για μια προεκλογική περίοδο βαθιάς πόλωσης. Μιας πόλωσης που, όπως λένε παράγοντες της αγοράς, δεν προσφέρει, αντίθετα είναι σίγουρο ότι θα προκαλέσει πολλαπλές ζημιές στην οικονομία και την κοινωνία. Δεν είναι τυχαίες οι πρόσφατες αναφορές του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα για «καταραμένους του Έβρου», που «αργοπεθαίνουν σε μια νησίδα». Διάφορα τέτοια τσιτάτα, τα οποία χτυπούν απευθείας στο θυμικό και όχι στην πολιτική ουσία, είναι ενδεικτικά του πού το πάει η αξιωματική αντιπολίτευση.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL