, Τετάρτη
07 Δεκεμβρίου 2022

Παραβιάζουν, κατασκοπεύουν και ζητούν και τα ρέστα…

Δύο σημαντικά ζητήματα ανακύπτουν από τη δημοσίευση των φωτογραφιών που τράβηξαν τουρκικά Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη και δείχνουν την ενίσχυση σε περιοχές ευθύνης της ΑΣΔΕΝ με τεθωρακισμένα οχήματα Μ1117.

Του ΣΤΑΥΡΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ

Το πρώτο, το οποίο μάλιστα προβληματίζει ιδιαίτερα την Αθήνα, είναι η παραδοχή της Άγκυρας ότι κατασκοπεύει σκοπίμως τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, καταγράφοντας με ακρίβεια τι συμβαίνει επί ελληνικού εδάφους στα λιμάνια της Λέσβου και της Σάμου και μάλιστα το διατυμπανίζει δημοσιεύοντας τις φωτογραφίες μέσω του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων Anadolu.

Προφανώς, δεν περίμενε κανείς τη δημοσιοποίηση των φωτογραφιών για να επιβεβαιώσει πως οι καθημερινές πτήσεις και πολύ συχνά υπερπτήσεις των τουρκικών Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών έχουν ως στόχο τη λεπτομερή καταγραφή των ελληνικών αμυντικών σχηματισμών στα νησιά. Το γεγονός, όμως, ότι η Άγκυρα δεν το κρύβει αλλά προχωρά σε μια τόσο ξεκάθαρη κίνηση ανάδειξης της παράνομης δραστηριότητάς της δείχνει ότι μάλλον κάτι ετοιμάζει. Καλά ενημερωμένες πηγές της Λεωφόρου Μεσογείων επισημαίνουν ότι οι γείτονες επιχειρούν αφενός να καλλιεργήσουν κλίμα, ώστε να δικαιολογήσουν στο εσωτερικό και το εξωτερικό μια επιθετική ενέργεια κατά της Ελλάδας. «Με το πρόσχημα ότι η Αθήνα εξοπλίζει “παράνομα” τα νησιά της, η Άγκυρα θα μπορούσε να επιχειρήσει τον αποκλεισμό ενός νησιού ή την παρεμπόδιση της αλλαγής φρουράς», τονίζουν οι ίδιες πηγές. Αφετέρου, είναι αναμενόμενο ότι θα σπεύσουν να εκμεταλλευτούν αντίστοιχα «ντοκουμέντα» για να πείσουν το αμερικανικό Κογκρέσο να άρει τους περιορισμούς στην πώληση εξοπλισμών στην Τουρκία και κατ’ επέκταση να εξασφαλίσουν την πολυπόθητη για το μέλλον της τουρκικής αεροπορίας αναβάθμιση των F-16.

«Αστακοί» τα νησιά απέναντι στη διαρκή απειλή

Το δεύτερο σημαντικό ζήτημα που ανακύπτει έχει να κάνει με την αμυντική διάταξη των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Στην ουσία, τα τουρκικά drones επιβεβαίωσαν πως τα νησιά όχι μόνο δεν αφοπλίζονται με την απόσυρση παλαιότερων τεθωρακισμένων αλλά ενισχύονται με τα αμερικανικής κατασκευής Μ1117, όπως άλλωστε είχε εξαγγείλει η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Ταυτόχρονα, επιβεβαιώνεται και η ρήση του Νίκου Παναγιωτόπουλου πως «ό,τι απειλείται δεν αποστρατιωτικοποιείται», αφού σε καμία περίπτωση η Αθήνα δεν θα απέσυρε δυνάμεις από την πρώτη γραμμή, ειδικά από τη στιγμή που απέναντι από τα νησιά του Αιγαίου υπάρχει η μεγαλύτερη αποβατική δύναμη της Μεσογείου, η στρατιά του Αιγαίου.

Οι εικόνες που μετέδωσε το Anadolu, μάλιστα, εκπέμπουν και ένα ηχηρό μήνυμα στην Άγκυρα πως, αν επιχειρήσει την κλιμάκωση της έντασης ή, όπως η ίδια η τουρκική ηγεσία λέει, αν «έρθουν ξαφνικά ένα βράδυ», θα βρουν απέναντί τους οργανωμένο στρατό και ένα αδιαπέραστο τείχος αποτροπής.
Ηχηρό μήνυμα στέλνει και η παρουσία ισχυρών δυνάμεων στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο που συνεκπαιδεύονται με τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η άσκηση ARGO 22, στην οποία συμμετέχει το γαλλικό πλοίο αμφίβιων επιχειρήσεων FS Tonnerre αλλά και μονάδες από τους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας και πλοία του Πολεμικού Ναυτικού πραγματοποίησαν συνεκπαίδευση με το ισπανικό αεροπλανοφόρο Juan Carlos I.

Σκληρή απάντηση από Αθήνα

Απάντηση στις συκοφαντίες της Άγκυρας έδωσε η Αθήνα, αντιδρώντας στο διάβημα του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών για την ανάπτυξη τεθωρακισμένων οχημάτων στη Λέσβο και τη Σάμο. Το τουρκικό ΥΠΕΞ κάλεσε τον Έλληνα πρέσβη στην Άγκυρα, Χριστόδουλο Λάζαρη, για να δώσει «εξηγήσεις», με το τουρκικό πρακτορείο Anadolu να ισχυρίζεται ότι «ζητήθηκε από την Ελλάδα να βάλει τέλος στις παραβιάσεις της στα νησιά».

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης, μάλιστα, υποστηρίζουν ότι στάλθηκε ΝΟΤΑ και στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Άγκυρα, καθώς τα τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού είναι αμερικανικής κατασκευής και το νέο προκλητικό αφήγημα της Άγκυρας θέλει Αθήνα και Ουάσιγκτον να «ετοιμάζουν επιθετική ενέργεια εναντίον της Τουρκίας».

Απαντώντας στο τουρκικό διάβημα, η ελληνική πλευρά απέρριψε στο σύνολό τους τις τουρκικές αιτιάσεις, τις οποίες χαρακτήρισε «παντελώς αβάσιμες», ξεκαθαρίζοντας πως δεν συνάδουν με το Διεθνές Δίκαιο. Σύμφωνα, μάλιστα, με διπλωματικές πηγές, ο Έλληνας πρέσβης υπογράμμισε ότι οι ελληνικές θέσεις έχουν αναπτυχθεί ενδελεχώς στις δύο επιστολές που εστάλησαν στον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και τόνισε ότι «η Ελλάδα σέβεται απολύτως τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάνης».

Ο κ. Λάζαρης σημείωσε ακόμη ότι «δεν είναι η Ελλάδα η χώρα η οποία απειλεί με πόλεμο τη γείτονά της, ούτε έχει συγκεντρώσει τον μεγαλύτερο αποβατικό στόλο στα παράλιά της όπως έχει κάνει η Τουρκία». Πρόσθεσε ακόμη ότι η Άγκυρα συνεχίζει να παραβιάζει την κυριαρχία της Ελλάδας με τις συνεχείς παραβιάσεις του εναέριου χώρου και τις υπερπτήσεις πάνω από ελληνικό έδαφος.

Διπλωματικές πηγές, πάντως, δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για το γεγονός ότι η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών μετατρέπεται σε κεντρικό άξονα της τουρκικής στρατηγικής. Το επόμενο διάστημα αναμένεται «θερμό» στα Ελληνοτουρκικά, καθώς κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο προβοκάτσιας από την πλευρά της Τουρκίας με αφορμή το ανύπαρκτο ζήτημα της αποστρατιωτικοποίησης.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL