, Παρασκευή
19 Απριλίου 2024

search icon search icon

Παρεμβάσεις για αγαθά και ενέργεια

Το χθεσινό Υπουργικό Συμβούλιο επισκιάστηκε από την ένταση στα Ελληνοτουρκικά και τα όσα ειπώθηκαν εκεί για το πώς θα μπει φραγμός στον αμετροεπή, φιλοπόλεμο Ερντογάν. Ωστόσο υπήρξαν πρωθυπουργικές παρεμβάσεις και υπουργικές τοποθετήσεις που αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών, το καλάθι της νοικοκυράς, τη βενζίνη του εργαζομένου.

Σε ένα κλίμα που απέπνεε από τη μια ικανοποίηση για το δημοσκοπικό ντεμαράζ και από την άλλη ανησυχία λόγω Ερντογάν, οι υπουργοί κινήθηκαν πιο χαλαρά και μετέφεραν εντυπώσεις από την κοινωνία αλλά και προσωπικές θέσεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης στο οβάλ τραπέζι. Χρήστος Σταϊκούρας και κυρίως Κώστας Σκρέκας συγκέντρωσαν το ενδιαφέρον, καθώς ο πρώτος μετέδωσε έναν τόνο αισιοδοξίας σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη και τις προβλέψεις, ενώ ο δεύτερος ανέλυσε τις σκέψεις για τα μέτρα στήριξης της ΕΕ προς τα κράτη-μέλη ώστε να ξεπεραστεί ο δύσκολος χειμώνας. Εκεί «έκλεισε» και η ιδέα που πήρε τη μορφή επιστολής προς τον αντιπρόεδρο Φ. Τίμερμανς για τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Ταμείου ύψους 80 δισ. ως ελληνική πρόταση για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τις υψηλές τιμές φυσικού αερίου. Η πρόταση επικεντρώνεται στην επιβολή ειδικού τέλους δέκα ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα στις ευρωπαϊκές εταιρείες σε ό,τι αφορά τις ποσότητες του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Βασικός και συνεχής στόχος της ελληνικής κυβέρνησης, η στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων απέναντι στις αυξημένες τιμές του φυσικού αερίου και η κάλυψη έκτακτων αναγκών των εταιρειών ενέργειας στην προσπάθειά τους να αντικαταστήσουν τις ελλείψεις από το φυσικό αέριο της Ρωσίας. Ο υπουργός Ενέργειας ανέλυσε και τον τρόπο τιμολόγησης του φυσικού αερίου για φέτος, ενώ τοποθετήθηκαν και οι υπουργοί Ανάπτυξης Άδ. Γεωργιάδης και Μεταφορών Κ. Καραμανλής.

«Νοικοκυριά και επιχειρήσεις χρειάζονται στήριξη σημαντική, αλλά τόση όση να μην υπονομεύεται η οικονομία συνολικά, ενώ ταυτόχρονα προϋπόθεση για την υπέρβαση των προσωρινών δυσκολιών είναι η ανεξαρτησία, η πολιτική σταθερότητα, αλλά και η διεθνής αξιοπιστία του κάθε κράτους», ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή Μητσοτάκη, ο οποίος δίνει μεγάλη έμφαση στο να κρατηθούν χαμηλά οι τιμές στην κατανάλωση. Για την ακρίβεια, θεωρεί ότι εκεί θα παιχθεί το παιχνίδι, με την απόφαση επιβολής πλαφόν στο εμπορικό κέρδος να χαρακτηρίζεται ήδη σοφή.

Και στο περιθώριο της ουσίας, υπάρχει και η… πολιτική, τα κέρδη και τα οφέλη από μια συνετή πορεία χωρίς ακρότητες και «δώσε και σε μένα, μπάρμπα» που τελικά, όπως δείχνουν και οι δημοσκοπήσεις, επιβραβεύονται (πλέον) από τους πολίτες.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.