11:53, Πέμπτη
11 Αυγούστου 2022

ΠΑΣΟΚ: «Απεγκλωβισμός» από τη στείρα αντιπολίτευση

Να απεγκλωβιστούν από την τετριμμένη κομματική αντιπαράθεση που περιορίζει τόσο την πολιτική ατζέντα όσο, κυρίως, τη δυνατότητα να αναπτύξουν τις θέσεις και την πολιτική επιχειρηματολογία του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για μια σειρά ζητημάτων που απασχολούν τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών, επιχειρούν πλέον στη Χαρ. Τρικούπη.

Του: ΑΝΤΩΝΗ Ι. ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ

Η εκτίμηση που επικρατεί είναι ότι η κυβέρνηση επιβάλλει τη θεματολογία της επικαιρότητας με τέτοιο τρόπο, ώστε να αποπροσανατολίζεται η κοινή γνώμη από άλλα πιο σημαντικά θέματα, όπως η γενικευμένη και πολυεπίπεδη ακρίβεια. Ο σκοπός αυτός εξυπηρετείται κυρίως με την «τεχνητή πόλωση» με τον ΣΥΡΙΖΑ, όπου ο στόχος είναι να υπενθυμίζονται οι «μέρες και τα έργα» της διακυβέρνησής του είτε με αφιερώματα για το περίφημο δημοψήφισμα, είτε με επετειακά βίντεο για το «λουκέτο στις τράπεζες». Η σκοπιμότητα τέτοιων κινήσεων αποσκοπεί, αφενός να κρατήσει ζωντανές μνήμες από μια περίοδο που όλοι θα ήθελαν να ξεχάσουν, αφετέρου να «πριονίσει» εσωκομματικές κινήσεις που βάζουν στο τραπέζι τον επαναπροσδιορισμό πολιτικών συμμαχιών ενόψει της νέας εκλογικής αναμέτρησης.

Το άλλο ζήτημα που θολώνει την εικόνα ενός ουσιαστικού πολιτικού διαλόγου για την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα και οι πολίτες είναι οι εξελίξεις στα εθνικά μας θέματα και ειδικά η ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Ένα θέμα που δεν μπορείς να το αγνοήσεις, αλλά μπορείς, όπως λένε έμπειρα κομματικά στελέχη, να μην του δίνεις μεγαλύτερη διάσταση από αυτή που αναλογεί. Προς επίρρωση, δε, των λεγομένων τους, μας επεσήμαιναν, μεταξύ σοβαρού και αστείου, ότι κάποιες φορές φθάνουμε στο σημείο να προσδίδουμε διαστάσεις «πρωτοφανούς τουρκικής πρόκλησης» σε δηλώσεις απόστρατων Τούρκων αξιωματικών που δεν τους ξέρει ούτε ο γείτονάς τους.

Ωστόσο, πέραν της εθνικής διάστασης και της απαραίτητης επαγρύπνησης που απαιτείται με τον απρόβλεπτο γείτονά μας, η πολιτικοεπικοινωνιακή διαχείριση που γίνεται από την κυβερνητική πλευρά προσβλέπει προφανώς, όπως εκτιμούν, και στη δημιουργία ενός πόλου συσπείρωσης των πολιτών γύρω από την παρούσα κυβερνητική εξουσία. Εξάλλου, λένε, είναι γνωστό ότι σε περιόδους κρίσης οι πολίτες επιλέγουν τη σταθερότητα και δύσκολα «πατούν το κουμπί» για αλλαγή κυβέρνησης. Σε αυτό, λοιπόν, το ρευστό πολιτικό περιβάλλον το ΠΑΣΟΚ επιλέγει να «αλλάξει πίστα» και να επιβάλει στο μέτρο του δυνατού ένα τμήμα της δικής του ατζέντας, προτάσσοντας τις ανάγκες των πολιτών σε συνδυασμό με το εθνικό συμφέρον. Αυτό που επιδιώκουν είναι να υπογραμμίσουν όχι μόνο τις πολιτικές τους διαφορές, αλλά κυρίως τις ποιοτικές, αποφεύγοντας τα επικοινωνιακά «ξεμαλλιάσματα» για τις ανάγκες τηλεοπτικών σόου και επενδύοντας στην ουσία της πολιτικής τους σκέψης. Αυτό βεβαίως δεν σημαίνει ότι θα περάσουν στο επικοινωνιακό περιθώριο, αλλά όπως λένε «τόσο όσο».

Μια πρώτη γεύση δόθηκε στη συζήτηση που έγινε στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, όπου ο Νίκος Ανδρουλάκης «παίζοντας εντός έδρας» απέφυγε επιμελώς να πέσει στην παγίδα μιας στείρας πολιτικής αντιπαράθεσης, όπως έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ, και προχώρησε σε μια παρέμβαση με προγραμματικά χαρακτηριστικά αναδεικνύοντας το προοδευτικό σοσιαλδημοκρατικό πρόσημο και τις προτεραιότητες της πολιτικής του, με έμφαση στη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων και τη δίκαιη οικονομική και πράσινη ανάπτυξη. Η λύση που έχει προκριθεί είναι η ένταση των πολιτικών εξορμήσεων σε όλη την περιφέρεια και η άμεση επικοινωνία με τους πολίτες. Το μεγάλο εμπόδιο που καλούνται να προσπελάσουν σε αυτό το εγχείρημα είναι το «επικοινωνιακό πέρασμα» προς τα έξω, καθώς η «ειδησεογραφική σκαλέτα» είναι σχετικά συγκεκριμένη και δεν υπάρχουν τα περιθώρια για μακροσκελείς πολιτικές αναλύσεις.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL