04:25, Τετάρτη
05 Οκτωβρίου 2022

ΠΑΣΟΚ: Ετοιμάζει «θερμή υποδοχή» στον πρώην διοικητή της ΕΥΠ

Μπορεί το τριήμερο του Δεκαπενταύγουστου να αποκλιμακώνει για λίγο την πολιτική ένταση γύρω από την υπόθεση των υποκλοπών, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι θα χαμηλώσουν οι τόνοι και το ζήτημα θα αποσυρθεί από την επικαιρότητα.

Του ΑΝΤΩΝΗ Ι. ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ

Ο Νίκος Ανδρουλάκης τις επόμενες μέρες θα είναι σε προγραμματισμένο ταξίδι στο Μόντρεαλ, όπου θα έχει συναντήσεις και επαφές με εκπροσώπους της ελληνικής Ομογένειας, σε μια προσπάθεια αναθέρμανσης των σχέσεων του ΠΑΣΟΚ με τους ομογενείς μας. Αξίζει να σημειωθεί ότι στον Καναδά υπήρχε ισχυρό ρεύμα προς το ΠΑΣΟΚ λόγω της έντονης δραστηριότητας που είχε αναπτύξει στην ευρύτερη περιοχή ο ιδρυτής του κόμματος Ανδρέας Παπανδρέου.

Στην Αθήνα όμως από την Τρίτη θα αρχίσει και πάλι η ασφυκτική πίεση προς την κυβέρνηση. Στη Χαριλάου Τρικούπη ετοιμάζουν «χαρακώματα» στη Βουλή, που ανοίγει εσπευσμένως τη Δευτέρα 22 Αυγούστου. Ήδη ο πρόεδρος της Βουλής απηύθυνε πρόσκληση προς τα μέλη της Διάσκεψης των Προέδρων, στην οποία θα συζητηθούν τόσο το αίτημα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα για τον ορισμό έκτακτης συζήτησης προ ημερήσιας διάταξης στην Ολομέλεια «για το θέμα της παρακολούθησης πολιτικών και δημοσιογράφων από την υπαγόμενη στον πρωθυπουργό ΕΥΠ» -πιθανότατα στις 24 ή 25/8- όσο και για την άμεση σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.

Στο επιτελείο του κ. Ανδρουλάκη προετοιμάζονται για τη στιγμή που θα συνεδριάσει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, όπου εκεί αναμένεται να κληθούν και να δώσουν απαντήσεις όλοι οι εμπλεκόμενοι σε αυτή την υπόθεση, κυρίως ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ που έδωσε το «πράσινο φως» για τη νόμιμη επισύνδεση στο τηλέφωνο του κ. Ανδρουλάκη. «Μικρό καλάθι» κρατούν για την προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή, καθώς, όπως σχολίαζαν έμπειρα στελέχη του κόμματος, δεν πρόκειται να μας κάνει σοφότερους, αφού όλα δείχνουν ότι θα εξελιχθεί σε ένα επικοινωνιακό σόου μεταξύ των κυρίων Μητσοτάκη και Τσίπρα.

«Παρακολουθούνται 15.000 άτομα»

«Η επιτροπή είναι το μόνο όργανο της Βουλής που μπορεί να αποφέρει αποτέλεσμα στη διαδικασία. Είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι όλοι οι συνταγματολόγοι συμφωνούν στο ότι η παρακολούθηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής είναι παράνομη», είπε ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος μιλώντας στο Open.

Το ΠΑΣΟΚ επιμένει σε όλους τους τόνους ότι πρέπει να δοθούν πειστικές εξηγήσεις για τους λόγους που επέβαλαν την παρακολούθηση του τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη και το αίτημα αυτό θα αποτελέσει την αιχμή του δόρατος της κριτικής. «Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής είναι υποψήφιος πρωθυπουργός της χώρας, για αυτό τα αίτια της παρακολούθησής του πρέπει να ειπωθούν δημοσίως. Δεν επιτρέπεται να μένουν σκιές γύρω από το πρόσωπό του. Ο κ. Ανδρουλάκης αγωνίστηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το εμπάργκο όπλων στην Τουρκία, έδωσε μάχες, αυτό που συνέβη είναι εντελώς παράδοξο. Είναι ζήτημα δημοκρατίας και οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν όλη την αλήθεια για να ξέρουν τι θα κάνουν στις εκλογές», υποστήριξε ο αντιπρόεδρος της Βουλής Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, προσθέτοντας στο ίδιο ύφος: «Φαίνεται ότι έχουμε σχεδόν 15.000 ανθρώπους που παρακολουθούνται στη χώρα μας. Δεν γίνεται να επιρρίπτονται ευθύνες στα θύματα, αυτό που επιχειρείται από την κυβέρνηση είναι απαράδεκτο».

Να μην «μπερδεύονται οι γραμμές» με τον ΣΥΡΙΖΑ

Στο ΠΑΣΟΚ επιδιώκουν να εκπέμπουν καθαρά μηνύματα και να μην «μπερδεύονται οι γραμμές» με τον ΣΥΡΙΖΑ έτσι ώστε να μη δίνονται λαβές για πολιτικά υπονοούμενα. Όσον αφορά το επίμονο ερώτημα γιατί το ΠΑΣΟΚ δεν ζητά ευθέως εκλογές, ο κ. Μάντζος ξεκαθάρισε ότι «εμείς έχουμε ζητήσει εκλογές εδώ και τρεις μήνες στον δημόσιο διάλογο. Δεν μπορεί όμως ούτε η κυβέρνηση ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ να “εργαλειοποιούν” το ζήτημα για μικροκομματική εκμετάλλευση. Είναι άλλο πράγμα να ζητάς εμμονικά εκλογές χωρίς να μπορείς να τις προκαλέσεις -αποδείχτηκε με την πρόταση μομφής- και άλλο πράγμα να αποδεικνύεις καθημερινά με την πολιτική σου δουλειά την ανεπάρκεια της κυβέρνησης και την επικινδυνότητά της για τους θεσμούς. Προφανώς ένα βαθιά θεσμικό ζήτημα, όπως αυτό, είναι λόγος για να φτάσει η χώρα σε εκλογές. Άλλωστε και το 2019 ένα από τα αιτήματα που οδήγησαν την προηγούμενη κυβέρνηση στην έξοδο -όπως οδηγείται και αυτή- ήταν η διαχείριση των θεσμικών ζητημάτων».

Στο μεταξύ, η χθεσινή επισήμανση του εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ είναι εκ διαμέτρου αντίθετη με την άποψη που εξέφρασε ο Ανδρέας Λοβέρδος μια μέρα νωρίτερα, πυροδοτώντας σενάρια εσωκομματικών διαφωνιών. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Λοβέρδος εκτίμησε ότι η υπόθεση αυτή «δεν είναι λόγος προσφυγής στις κάλπες, υπάρχουν σημαντικότεροι λόγοι».

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL