, Δευτέρα
20 Μαρτίου 2023

ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ κονταροχτυπιούνται διαρκώς σαν να μην υπάρχει… αύριο

Διαστάσεις πολιτικής βεντέτας τείνει να πάρει η σφοδρή αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, καθώς τα στελέχη των δυο κόμματων κονταροχτυπιούνται καθημερινά με ιδιαίτερη ένταση σαν να μην υπάρχει… αύριο. Το έναυσμα για αυτή τη σκληρή πολιτική κόντρα δόθηκε μετά τα βαριά υπονοούμενα του ΣΥΡΙΖΑ για εκβιασμό του ΠΑΣΟΚ από τη ΝΔ με φόντο τις υποκλοπές.

Του ΑΝΤΩΝΗ Ι. ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ

Στην πραγματικότητα, όμως, η αφετηρία για τις επιθέσεις που εξαπολύει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η εντύπωση που πλέον κυριαρχεί στα ηγετικά κλιμάκια ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι ένα βήμα πριν δώσει τα χέρια με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Στο πλαίσιο αυτό φέρονται αποφασισμένοι να «κάψουν» με οποιονδήποτε τρόπο το ενδεχόμενο μιας τέτοιας συνεργασίας.

Με δεδομένο, λοιπόν, ότι αντλούν ψήφους από την ίδια δεξαμενή, επιχειρούν να διαμορφώσουν ένα πολιτικό σκηνικό που θα οδηγήσει την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ με την πλάτη στον τοίχο, να απολογείται για κάτι που προς το παρόν ανήκει στη σφαίρα της σεναριολογίας και της πολιτικής ερμηνείας.

Αυτό δεν σημαίνει, βέβαια, ότι δεν έχουν δοθεί και οι κατάλληλες αφορμές από την πλευρά κυρίως του κ. Ανδρουλάκη, που με τις δημόσιες δηλώσεις του προκαλεί πολλαπλές ερμηνείες. Βέβαια, υπάρχει και η αντίστροφη ανάγνωση για την πίεση που ασκεί η Κουμουνδούρου. Δηλαδή, ότι αποδέχεται τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων, όπου η ΝΔ διατηρεί ένα σαφές προβάδισμα και μέσω αυτής της επιθετικής στρατηγικής προς τον «μπαλαντέρ» των μετεκλογικών συνεργασιών, όπως τείνει να εξελιχθεί το ΠΑΣΟΚ, να διασπείρει «πολιτικές ενοχές», ενεργοποιώντας τα αντιδεξιά ανακλαστικά στο εσωτερικό του κόμματος.

Μόνο τυχαίο δεν ήταν το σχόλιο της Χαριλάου Τρικούπη, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ και δη ο Αλέξης Τσίπρας υπεισήλθε από την Πάτρα στα ιερά και τα όσια του Κινήματος. «Οι συντονισμένες αήθεις επιθέσεις της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ κατά του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής καταδεικνύουν ότι η κυβερνητική σύμπραξη με τον Πάνο Καμμένο δεν ήταν διόλου τυχαία. Άλλωστε συνέβη δυο φορές. Η χυδαιολογία και η συνωμοσιολογία δεν έχουν σχέση με την ιστορία της δημοκρατικής παράταξης», σημείωσαν χαρακτηριστικά και πρόσθεσαν: «Όσες προφάσεις εν αμαρτίαις κι αν προβάλλει ο ΣΥΡΙΖΑ για να δικαιολογήσει την ασυγχώρητη συνεργασία του με την Ακροδεξιά, ο λαός έχει και μνήμη και κρίση. Ξέρει πλέον ότι μοναδική επιδίωξη του κ. Τσίπρα είναι η εξουσία για την εξουσία».

Αλλά και ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, κληθείς χθες να απαντήσει στο ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, διατήρησε τους υψηλούς τόνους, υποστηρίζοντας πως «ο πολακισμός δεν έχει καμία σχέση με τη δημοκρατική παράταξη, το ήθος και ό,τι πρεσβεύει όλα τα χρόνια. Ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να ρίχνει νερό στον μύλο του κ. Μητσοτάκη και αυτό είναι το πρόβλημα». Ψύχραιμοι πολιτικοί παρατηρητές, πάντως, εκτιμούν ότι αν το ΠΑΣΟΚ συνεχίσει μια στείρα αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, κινδυνεύει να εγκλωβιστεί σε ένα ατέρμονο πολιτικό παιχνίδι που θα ευνοεί ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL