20:34, Δευτέρα
03 Οκτωβρίου 2022

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Φως… στον «λάκκο με τους κοριούς»

Να ξετυλίξει περαιτέρω το «κουβάρι» των αποκαλύψεων γύρω από την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών επιδιώκουν πλέον το ΠΑΣΟΚ και ο Νίκος Ανδρουλάκης, προαναγγέλλοντας αποκαλύψεις για νέα «θύματα του κοριού». Είναι πεπεισμένοι ότι οι νόμιμες επισυνδέσεις της ΕΥΠ και όχι μόνο σε πρόσωπα του δημόσιου βίου δεν περιορίζονται στο πρόσωπο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και αυτό είναι μια πτυχή που θέλουν από εδώ και στο εξής να υπογραμμίζουν και ενδεχομένως να αποκαλύψουν.

Του ΑΝΤΩΝΗ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ

Επιστρατεύοντας σε πρώτη φάσηεπιχειρήματα που προκύπτουν από την ορθή σκέψη, ο κ. Ανδρουλάκης την περασμένη εβδομάδα έδωσετο στίγμα των προθέσεών του σημειώνοντας το αυτονόητο, ότι παρακολουθώντας το δικό του τηλέφωνο παρακολουθούσαν ταυτόχρονα και όλους όσοι βρίσκονταν στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής.Δηλαδή, πρώην πρωθυπουργούς, βουλευτές, στελέχη αλλά και πρόσωπα που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο έχουν ενεργό ρόλο στη δημόσια ζωή του τόπου.

Ενδεικτικά είναι όσα είπε σε συνέντευξή τουστην «Political» ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Μάντζος: «Ηυπόθεση μόλις άνοιξε.(…) Η ΕΥΠ με πολιτικό προϊστάμενο τον κ. πρωθυπουργό παρακολούθησε έναν Έλληνα ευρωβουλευτή και πολιτικό της αντίπαλο ως επικίνδυνο για την εθνική ασφάλεια.Οφείλουν να απαντήσουν -όχι στον ίδιο αλλά σε όλους τους πολίτες- ποιος και γιατί το έκανε;». Προσθέτει δε με νόημα ότι «δεν πρόκειται να κάνουμε βήμα πίσω από τη διαδικασία αποκάλυψης όλης της αλήθειας.Σεζητήματα δημοκρατίας και ατομικών ελευθεριών είμαστε ανυποχώρητοι. Όπως θεσμικά αντιδράσαμε και κινηθήκαμε έως σήμερα, έτσι θα συνεχίσουμε και σε όλα τα επόμενα στάδια της διαδικασίας αναζήτησης της αλήθειας».

Στενό πρεσάρισμα στην κυβέρνηση

Από αύριο αρχίζει και πάλι το πρεσάρισμα προς το κυβερνητικό στρατόπεδο, διατηρώντας όμως διακριτές γραμμές από τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς σε καμία περίπτωση δεν θέλουν η στρατηγική τους να ενταχθεί σε ένα κοινό μέτωπο με τον ΣΥΡΙΖΑ. Εκείνο που επιδιώκουν είναι να γίνει ξεκάθαρο στην κοινή γνώμη ότι με την πίεση που ασκείται στηνκυβέρνησηδεν επιθυμούν τηνεργαλειοποίηση της υπόθεσης για μικροκομματικές σκοπιμότητες, αλλά να αναδειχτούν οι αιτίεςενός θέματος που αποτελεί πλήγμα στον πυρήνα της δημοκρατίας. Αυτή είναι και η απάντηση σε όλους όσοι αναρωτιούνται γιατί δεν τίθεται ευθέως το αίτημα για εκλογές.Μάλιστα, όπως υπενθύμιζε έμπειρο στέλεχος, «εμείς είχαμε ζητήσει εκλογές πριν από τρεις μήνες». Σε κάθε περίπτωση όμως το μήνυμα που εκπέμπεται από τον 6ο όροφο της Χαριλάου Τρικούπη είναι «όλα στην ώρα τους…». Την ίδια στιγμή όμως αίσθησηέχει προκαλέσει η οπτική που διατυπώνει ο Ανδρέας Λοβέρδος αναφορικά με το αίτημα των εκλογών. Ο κ. Λοβέρδος τόνισεότι κοινή συνισταμένη όλων των παρεμβάσεών του είναι μόνο η θεσμική (εξεταστική επιτροπή) αντιμετώπιση. «Προτάσεις που κατατείνουν σε εκλογές, δηλαδή σε διάλυση της Βουλής προτού γίνουν αυτά, συνειδητά ή ασυνείδητα προωθούν τη συγκάλυψη της υπόθεσης. Παραδοσιακά η θέση της παράταξής μας ήταν και είναι όλα στο φως», είπε μιλώντας στο Mononews.gr.

Κλειστή ή ανοιχτή η επιτροπή;

ΣτηνΚΟ του ΠΑΣΟΚ σηκώνουν τα μανίκια και ετοιμάζουν θερμή υποδοχή στον πρώην διοικητή της ΕΥΠ κ. Κοντολέοντα,ο οποίος θα κληθεί να καταθέσει στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Εκεί εκτιμούν ότι θα «παιχτεί» ο πρώτος και καθοριστικός γύρος του παιχνιδιού. Όσα αποκαλυφθούν θα καθορίσουν και τις κινήσεις για την επόμενη μέρα. Μια λεπτομέρεια με ιδιαίτερη σημασία είναι και ο τρόπος διεξαγωγής της συνεδρίασης της επιτροπής, δηλαδή αν θα είναι σε δημόσια θέα ή «κλειστή», όπου η ενημέρωση θα περιοριστεί από τις διαρροές των κομμάτων, με ό,τι και αν σημαίνει αυτό για τα όσα ακουστούν πίσω από τις «σφραγισμένες πόρτες». Το πιο πιθανό πάντως είναι τα μέλη της επιτροπής να συνεδριάσουν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Το μεσημέρι της Δευτέρας 22 Αυγούστου ο πρόεδρος της Βουλής έχει αποστείλει προσκλήσεις για Διάσκεψη των Προέδρων, στην οποία θα αποφασιστεί ο προγραμματισμός του κοινοβουλευτικού έργου τόσογια το αίτημα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα και τον ορισμό έκτακτης συζήτησης προ ημερήσιας διάταξης στην Ολομέλεια «για το θέμα της παρακολούθησης πολιτικών και δημοσιογράφων από την υπαγόμενη στον πρωθυπουργό ΕΥΠ»-πιθανόταταστις 24 ή 25/8- όσο και για τη σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας. «Μικρό καλάθι» ωστόσο κρατάνε στο ΠΑΣΟΚ για την προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή, καθώς, όπως σχολίαζαν στελέχη του κόμματος, δεν πρόκειται να μας κάνει σοφότερους, αφού όλα δείχνουν ότι θα εξελιχθεί σε ένα επικοινωνιακό σόου μεταξύ των κυρίων Μητσοτάκη και Τσίπρα.

«Είναι αλήθεια ότι ο συσχετισμός δυνάμεων της παρούσας Βουλής και ο μέχρι σήμερα χειρισμός της κυβέρνησης δεν αφήνουν μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας για την κοινοβουλευτική διαδικασία αναζήτησης της αλήθειας. Όμως, έχουμε αποφασίσει να προχωρήσουμε ανεπιφύλακτα και με όλα τα διαθέσιμα θεσμικά εργαλεία», αναφέρει με απόλυτη ειλικρίνεια στην«Political» ο κ. Μάντζος και προσθέτει: «Είμαστε πεπεισμένοι ότι μπορεί μέσα από την εξέταση μαρτύρων και εγγράφων να προκύψουν σημαντικά πολιτικά συμπεράσματα, καθώς και κρίσιμα στοιχεία που εν συνεχεία θα αξιολογηθούν από τη Δικαιοσύνη. Θεωρούμε πράγματι ότι συμπληρωματικά προς τη δικαστική διερεύνηση η Βουλή μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη διαλεύκανση κάθε πτυχής αυτής της νοσηρής υπόθεσης. Τόσο στην εξεταστική επιτροπή που θα ζητήσουμε να συσταθεί όσο όμως και στην αρμόδια Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, στην οποία πρέπει εκ νέου να κληθούν η ΕΥΠ, η ΑΔΑΕ αλλά και οι συναρμόδιοι υπουργοί και να ειπωθεί όλη η αλήθεια για την υπόθεση αυτή. Επιδιώκουμε το maximum της δημοκρατικής λογοδοσίας και έτσι θα κινηθούμε».

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL