06:24, Κυριακή
02 Οκτωβρίου 2022

ΠΑΣΟΚ: «Ξορκίζει» την ταύτιση με ΣΥΡΙΖΑ στη μάχη του κοριού

Καθαρές διαχωριστικές γραμμές στην κριτική που ασκείται στην κυβέρνηση για το θέμα των υποκλοπών βάζει το ΠΑΣΟΚ. Στόχος είναι το μήνυμα να είναι καθαρό αλλά κυρίως να μην επιχειρηθεί από διάφορα κέντρα, που όπως λένε η αφετηρία τους είναι σε κυβερνητικές πηγές, να τους εντάξουν σε ένα κοινό μέτωπο με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Toυ ΑΝΤΩΝΗ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ

Κληθείς να σχολιάσει τις «φωνές» που κάνουν λόγο για ταύτιση με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Δημήτρης Μάντζος τη χαρακτήρισε «εσφαλμένη και εντελώς υποδηλωτική της ταραχής και του πανικού στον οποίο βρίσκεται η κυβέρνηση», την οποία κάλεσε «να ανατρέξει στο τι έχουμε πει και έχουμε κάνει όλη την περασμένη περίοδο και, αν θέλει, για τη δική της χρήση, ας κάνει και τις δέουσες συγκρίσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ».

Στη Χαριλάου Τρικούπη εκείνο που επιδιώκουν είναι να παραμείνουν επικεντρωμένοι στην ουσία της υπόθεσης και να μην πέσουν σε παγίδες αποπροσανατολισμού. «Εμείς κάνουμε μια θεσμική, πολύ προσεκτική και με ιδιαίτερη αξιοπρέπεια και σοβαρότητα προσπάθεια να καταδείξουμε τη γύμνια της κυβέρνησης, την ανεπάρκεια και την επικινδυνότητά της για τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου.

Δεν επιτρέπεται ούτε η κυβέρνηση ούτε η αξιωματική αντιπολίτευση να εργαλειοποιούν την υπόθεση αυτή για να εξαγάγουν παραπολιτικά συμπεράσματα για μικροκομματικό όφελος. Ούτε πρόκειται να μεταφέρουν τη σημασία από το βασικό διακύβευμα: την απόπειρα παγίδευσης και την παρακολούθηση ενός ευρωβουλευτή και αρχηγού του τρίτου κοινοβουλευτικού κόμματος», πρόσθεσε ο Δημήτρης Μάντζος μιλώντας χθες στον τ/σ ΣΚΑΪ.

«Δεν στεκόμαστε στο κομματικό όφελος»

Επειδή κυριαρχεί η βεβαιότητα ότι η «σκόνη που έχει σηκωθεί» από τηνυπόθεση αυτή δεν πρόκειται «κάτσει» εύκολα και ότι ακόμη υπάρχουν πολλά επεισόδια, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ επιδιώκει να επικοινωνήσει στην κοινή γνώμη ότι η συντήρηση αυτού του θέματος δεν έχει να κάνει με τη συγκομιδή πολιτικού οφέλους αλλά ότι αποτελεί ένα μείζον ζήτημα δημοκρατίας. «Συνηθίζεται παγκοσμίως από κυβερνήσεις που είναι υπεύθυνες για τέτοιου είδους παρακολουθήσεις να προσπαθούν να δείξουν προς την πλευρά του θύματος ως τον φταίχτη και πως αυτός τελικά έχει το βάρος να βγει στους πολίτες και να τους πει τι έχει κάνει. Ε, λοιπόν, εμείς λέμε ότι δεν στεκόμαστε στο κομματικό όφελος. Το κάνουμε γιατί είναι το ελάχιστο καθήκον μας απέναντι στη δημοκρατία, στο κράτος δικαίου και στον τρόπο που έχουμε επιλέξει ως ελεύθεροι άνθρωποι να ζούμε σε αυτήν τη χώρα», είπε ο κ. Μάντζος.

Μάλιστα, τις τελευταίες ώρες τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ ανοίγουν την ομπρέλα των παρακολουθήσεων και εκτός του Νίκου Ανδρουλάκη. Μετά την προχθεσινή επισήμανση από τον κ. Ανδρουλάκη, τη σκυτάλη πήραν χθες ο επικεφαλής της ΚΟ Μιχάλης Κατρίνης και ο εκπρόσωπος Τύπου, υποστηρίζοντας ότι «στην πράξη παρακολουθήθηκε μια ολόκληρη παράταξη, πρώην πρωθυπουργοί, πρώην υπουργοί, βουλευτές, μέλη και στελέχη του Κινήματος!».

Μάλιστα, ο κ. Μάντζος υπενθύμισεότι στην πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας «ο τότε διοικητής της ΕΥΠ, που αποδεδειγμένα γνώριζε, αλλά και οι υπουργοί που τον συνόδευσαν δεν είπαν την αλήθεια στη Βουλή» και έθεσε τα ακόλουθα ερωτήματα: «Ποιοι του ζητούν σήμερα να τον ενημερώσουν; Ο υπουργός Επικρατείας που ήταν ένας από εκείνους που αρνήθηκαν να πουν την αλήθεια; Τι εμπιστοσύνη μπορεί να έχει απέναντι σε αυτά τα πρόσωπα ο αρχηγός μιας παράταξης που ολόκληρη παρακολουθήθηκε;».

«Όχι στη μάχη εντυπώσεων που θέλει η κυβέρνηση»

Κλείνοντας, ο Δημήτρης Μάντζος εξέφρασε τον φόβο του Κινήματος ότι «η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας δεν θα προτιμηθεί χρονικά από την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στην Ολομέλεια. Υπάρχει μια άλλη πρόσληψη των πραγμάτων από την κυβέρνηση. Προτιμούν να πάνε σε μια μάχη εντυπώσεων παρά στην ουσία και στην παροχή των ουσιαστικών εξηγήσεων και διευκρινίσεων στους πολίτες. Εμείς επιμείναμε και θα επιμείνουμε στον πρόεδρο της Βουλής να γίνει δεκτό το αίτημά μας. Και αύριο το πρωί θα πηγαίναμε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας».

Την ίδια στιγμή οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης και Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος κατέθεσαν ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ζητώντας να μάθουν: «Πώς τοποθετείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το γεγονός ότι το ίδιο το θεσμικό πλαίσιο της ΕΕ, το οποίο έχει ενσωματωθεί από τις κυβερνήσεις και στις εθνικές νομοθεσίες, έχει καταστήσει νόμο και επιτρέπει τη γενικευμένη παρακολούθηση των επικοινωνιών, την παραβίαση της ιδιωτικής ζωής, τη συλλογή, επεξεργασία και ανταλλαγή προσωπικών δεδομένων των εργαζομένων σε όλα τα κράτη-μέλη της;».

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL