, Σάββατο
03 Ιουνίου 2023

Πασοκικός σουρεαλισμός στον δρόμο προς τις κάλπες

Σε ναρκοπέδιο μετατρέπεται το πολιτικό σκηνικό της χώρας δυο μήνες πριν από τις εκλογές, με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να απειλεί εμμέσως πως θα προτιμήσει την ακυβερνησία από το να μην ικανοποιηθούν τα αιτήματά του. Ο κ. Ανδρουλάκης, γυρίζοντας σελίδα στη στρατηγική του, επιλέγει τη μετωπική σύγκρουση κυρίως με τη ΝΔ αλλά έχοντας στραμμένο το βλέμμα του στον ΣΥΡΙΖΑ, σε μια προσπάθεια να προσελκύσει τους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους και από τα δυο κόμματα.

Γράφει ο Αντώνης Ι. Αντωνόπουλος

Στο πλαίσιο αυτό χτυπά τους πολιτικούς του αντιπάλους στο «μαλακό υπογάστριο», δηλαδή, στην προσπάθεια να κόψουν πρώτοι το νήμα και να εξασφαλίσουν αυτοδυναμία. Ανά τακτά διαστήματα τροφοδοτεί τα σενάρια μετεκλογικής συνεργασίας με διάφορες παραλλαγές, προκαλώντας τον εκνευρισμό των αντιπάλων του. Ταυτόχρονα, όμως, ελλοχεύει ο κίνδυνος η στρατηγική αυτή να γυρίσει μπούμερανγκ τόσο στον ίδιο όσο κυρίως στο κόμμα του, καθώς τώρα οι πολιτικοί του αντίπαλοι αρχίζουν να «δείχνουν τα δόντια τους» στους «βρυχηθμούς» του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Αυτή τη φορά ο κ. Ανδρουλάκης με τη συνέντευξη που έδωσε στην ΕΡΤ μπορεί να μην έσπασε τα κοντέρ της τηλεθέασης, κατάφερε όμως με αυτά που ισχυρίστηκε να σηκώσει πολιτική σκόνη. Το κυβερνητικό μοντέλο συνεργασίας που οραματίζεται, με τα δεδομένα που έχουμε μέχρι τώρα, μοιάζει λίγο με αυτό που ονομάζουν κάποιοι «κυβέρνηση-Φρανκενστάιν». Δηλαδή, ο κ. Ανδρουλάκης ισχυρίστηκε ότι το κόμμα του θα μπει σε μια λογική συνεργασίας, αλλά χωρίς να είναι πρωθυπουργός ένας από τους κ.κ. Μητσοτάκη, Τσίπρα. Δηλαδή, ζητά από το πρώτο κόμμα να απεμπολήσει τον ηγέτη του και στον πρωθυπουργικό θώκο να καθίσει ένα πολιτικό πρόσωπο εγνωσμένου κύρους, το οποίο όμως ούτε καν «φωτογράφισε». Ακόμη και στον πιο ένθερμο οπαδό των συνεργατικών κυβερνητικών σχημάτων το να συμβεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο στη χώρα μας φαντάζει τουλάχιστον σουρεαλιστικό.

«Πολιτικό πρόσωπο ο πρωθυπουργός»

Σε μια προσπάθεια, δε, να δημιουργήσει ένα ασφυκτικό περιβάλλον, περιόρισε το φάσμα των πρωτοβουλιών που προτίθεται να αναλάβει μόνο στον πρώτο γύρο των εκλογών. «Οι πρώτες εκλογές θα δείξουν τον δρόμο μιας κυβέρνησης που θα μπει εμπόδιο στην αλαζονεία, τη φαυλότητα και το πελατειακό κράτος […] δεν θα αποφασίσει κανείς στο παρασκήνιο, ούτε πολιτικοί ούτε ολιγάρχες. Ο λαός θα ψηφίσει και εγώ προσωπικά, με αίσθημα ευθύνης, θα αναλάβω τις πρωτοβουλίες που πρέπει για να έχουμε και σταθερότητα και προοπτική μόνο από την πρώτη Κυριακή. Η πρώτη Κυριακή είναι η ημερομηνία-κλειδί για να πετύχουμε όσα λέω. Εάν μας οδηγήσουν σε αστάθεια, τότε δυστυχώς θα αλλάξει το περιβάλλον των πολιτικών αποφάσεων. Όταν εργαλειοποιείς την αστάθεια, υπονομεύοντας την προοπτική της χώρας, για να εκβιάσεις “ή εγώ ή ο Τσίπρας”, εγώ δεν θα γίνω μέρος αυτού του παιχνιδιού. Το θεωρώ καταστροφικό. Είναι εγωιστής ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ που λέει “ούτε ο ένας ούτε ο άλλος”, αλλά δεν είναι εγωιστές αυτοί που λένε “ή εγώ ή αυτός”;», είπε ο κ. Ανδρουλάκης.

Εκείνο όμως το σημείο από όσα είπε που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της κυβέρνησης ήταν η άποψή του σχετικά με το πρόσωπο για τη θέση του πρωθυπουργού. «Η άποψή μου είναι ότι δεν μπορεί να μην είναι πολιτικό πρόσωπο, όπως αυτά που διαβάζω και διαχέει κυρίως το Μέγαρο Μαξίμου για να ενοχοποιήσει και να φτιάξει σενάρια επιστημονικής φαντασίας. Απαντώ σε αυτά τα σενάρια με έναν τρόπο: Πολιτικά πρόσωπα τα οποία θα μπορούν να εκφράσουν το φιλόδοξο αυτό προγραμματικό σχέδιο […] Για αυτό ζητώ ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ που θα μπορεί να δώσει στα πρόσωπα των υπουργείων -γιατί δεν είναι μόνον ο πρωθυπουργός, είναι και τα κρίσιμα υπουργεία- να έχουν υψηλή επάρκεια, υψηλή αξιοπιστία, να είναι φορείς της διαφάνειας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η απάντηση στην… απάντηση του Γιάννη Οικονόμου

«Η θέση του κυρίου Ανδρουλάκη για το πρόσωπο του πρωθυπουργού μετά τις εκλογές εκτός του ότι συνιστά θεσμική ασέβεια είναι και πολιτικά εξωφρενική», είπε αρχικά ο Γιάννης Οικονόμου και συνεχίζοντας στο ίδιο ύφος πρόσθεσε: «Λέει ψηφίστε με αλλά ο πρωθυπουργός θα είναι ο “άγνωστος Χ”. Καλεί να τον ψηφίσουν αλλά για το ουσιαστικό αυτό ζήτημα λέει ότι πρωθυπουργός θα πρέπει να είναι ένας “άγνωστος Χ”. Η θέση αυτή δεν συνιστά πρόκληση μόνο στην κοινή λογική αλλά και στη δημοκρατική τάξη με την έννοια ότι οι πολίτες με την ψήφο τους θα διαλέξουν και πρωθυπουργό». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε μια προσπάθεια να αποκωδικοποιήσει τη ρητορική του κ. Ανδρουλάκη, εκτός από τις κριτικές επισημάνσεις, έβαλε και ένα άλλο δεδομένο πάνω στο τραπέζι: «Ο κ. Ανδρουλάκης μας έχει συνηθίσει σε επιδερμική προσέγγιση και ασάφεια. Το μόνο καθαρό είναι η νοσταλγία της ρητορικής της δεκαετίας του ’80. Δεν μπορεί για το θέμα αυτό να παραπέμπει στον “άγνωστο Χ”. Εκτός αν το κόμμα του αναζητά απλά την ψήφο διαμαρτυρίας ή αν θέλει να θολώνει τα νερά και να μην πει την προειλημμένη απόφαση που έχει στο μυαλό του η διασταύρωση στην αρχή και η συμπόρευση στη συνέχεια με τον κ. Τσίπρα στο πλαίσιο, όπως λένε, της προοδευτικής διακυβέρνησης».

Πάντως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κληθείς να διευκρινίσει τον πήχη των εκλογικών ποσοστών του ήταν σχετικώς ξεκάθαρος: «Αν δεν έχουμε ισχυρό διψήφιο ποσοστό, ο ελληνικός λαός δεν θα μας έχει δώσει την εντολή την οποία ζητώ για να πάμε σε αυτό το στάδιο. Ο λαός αποφασίζει. Δεν μπορεί να σου λέει ο λαός ότι δεν σε θέλει στην κυβέρνηση και εσύ να προσπαθείς να μπεις με το στανιό».

Αίσθηση, ωστόσο, προκάλεσε η απόσταση που κράτησε ο ΣΥΡΙΖΑ από τις εν λόγω αναφορές του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, προτιμώντας να εστιάσει στα λεγόμενά του γύρω από τις υποκλοπές και τις σκοπιμότητες από μια παρ’ ολίγον συνάντηση Μητσοτάκη – Ανδρουλάκη.

Στον χορό της αντιπαράθεσης και το ΚΚΕ, που κατήγγειλε και τα τρία κόμματα για υπόγειες διεργασίες. «Επιβεβαιώνονται οι διεργασίες και τ’ αλισβερίσια που συντελούνται για την επόμενη αντιλαϊκή κυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ σε ρόλο “μπαλαντέρ”. Άλλωστε, ανάμεσα σε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ υπάρχει αντικειμενικά η κοινή προγραμματική βάση για μία τέτοια κυβέρνηση, ακόμη και με αλλαγή κάποιων προσώπων αν χρειαστεί», σημειώνεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση του Περισσού.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL