, Παρασκευή
02 Δεκεμβρίου 2022

Περνάνε στην Ελλάδα με τις ευλογίες του Ερντογάν

Στην Αδριανούπολη βρίσκεται το μεγάλο καραβάνι προσφύγων που επιχειρεί να περάσει στην Ευρώπη μέσω του Έβρου, σύμφωνα με τα όσα δημοσίευσαν τα τουρκικά ΜΜΕ. Η ελληνική πλευρά, τόσο σε επίπεδο στρατιωτικής ηγεσίας όσο και από πλευράς του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, εξέπεμψε χθες ισχυρά αποτρεπτικά μηνύματα, κάνοντας λόγο για «θωράκιση του Έβρου σε όλα τα επίπεδα». Η «Political» δημοσιεύει σήμερα νέα ντοκουμέντα από τα καλέσματα που κάνουν οι διακινητές μεταναστών και οι δουλέμποροι σε όσους επιθυμούν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα, μέσω μηνυμάτων που στέλνουν σε τεράστιες ομάδες σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως είναι το Telegram.

Του ΜΙΛΤΟΥ ΣΑΚΕΛΛΑΡΗ

Το τουρκικό δημοσίευμα

Η είδηση που φιλοξενήθηκε χθες στην τουρκική «Μιλιέτ» -και δεν επιβεβαιώθηκε από επίσημα κυβερνητικά χείλη- ανέφερε μεταξύ άλλων ότι χιλιάδες μετανάστες ακολουθούν τον δρόμο προς την Αδριανούπολη, το σημείο συνάντησης. «Ήρθαμε στην Αδριανούπολη, το σημείο συνάντησης, για να ακολουθήσουμε το σχέδιο χιλιάδων μεταναστών να πάνε στην Ευρώπη με τη φήμη περί “Καραβανιού του Φωτός” που εξαπλώθηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. “Αν είμαστε ανεπιθύμητοι, αφήστε μας να φύγουμε”», ανέφεραν οι μετανάστες στην εφημερίδα. Επιπρόσθετα, το δημοσίευμα ανέφερε: «Μετά την κοινοποίηση του καλέσματος σε ομάδες του Facebook και του Telegram να συμμετάσχουν στο καραβάνι, πολλοί άνθρωποι από χώρες όπως το Σουδάν, η Συρία, ο Λίβανος, το Αφγανιστάν και η Παλαιστίνη εντάχθηκαν στην ομάδα ελπίζοντας να πάνε στην Ευρώπη. “Ήρθαμε στην Αδριανούπολη για να ακολουθήσουμε το καραβάνι”».

Η «Political» δημοσιεύει σήμερα φωτογραφίες από τις… παραινέσεις των διακινητών σε μετανάστες που θέλουν να φτάσουν στην Ευρώπη. «Πρέπει να συγκεντρωθούμε όλοι στην Αδριανούπολη για να περάσουμε στην Ελλάδα», είναι ένα από τα μηνύματα που στέλνει δουλέμπορος που βρίσκεται στην Τουρκία.

Μπλόκο σε 205 παράνομους

Πάντως, οι αποτροπές εισόδου μεταναστών που προσπαθούν να φτάσουν στα ελληνικά νησιά με τη βοήθεια δουλεμπόρων, ξεκινώντας από τα τουρκικά παράλια, είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο. Από το πρωί της Τρίτης μέχρι και τα ξημερώματα της Τετάρτης, 205 άτομα σε 5 σκάφη και ιστιοπλοϊκά προσπάθησαν να φτάσουν σε Λέσβο, Χίο και Σάμο. Οι ελληνικές Αρχές σταμάτησαν τα σκάφη πριν μπουν σε ελληνικά χωρικά ύδατα και ενημέρωσαν για ακόμη μία φορά τις τουρκικές Αρχές να παραλάβουν τα σκάφη των δουλεμπόρων και να γυρίσουν πίσω στα τουρκικά παράλια, από όπου ξεκίνησαν.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL