16:43, Πέμπτη
30 Ιουνίου 2022

Πιθανή η παράταση του Μνημονίου!

Venizelos

Στην πιθανότητα παράτασης του Μνημονίου για λίγες ημέρες ή εβδομάδες και μετά το τέλος του έτους, για τεχνικούς λόγους, αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά τη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

«Το πρόγραμμα λήγει στις 31 Δεκεμβρίου. Στόχος είναι η τελευταία δόση να εκταμιευθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου. Εάν, για τεχνικούς λόγους, δεν έχουν ολοκληρωθεί ορισμένες διαδικασίες, τότε θα μπορούσε να υπάρξει μια παράταση, αλλά όχι νέο Μνημόνιο» δήλωσε ο κ. Βενιζέλος.

Η σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη και του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιάννη Βρούτση, πραγματοποιήθηκε υπό το φως των εξελίξεων στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και διήρκεσε σχεδόν δύο ώρες.

Στόχος ήταν να γίνει μία συνολική επισκόπηση των δεδομένων, μετά τις διαβουλεύσεις που είχε η ελληνική αντιπροσωπεία στο Παρίσι με την τρόικα, οι οποίες δεν κατέληξαν σε συμφωνία, κυρίως λόγω της στάσης του ΔΝΤ, που επιμένει στις αιτιάσεις του για το δημοσιονομικό κενό του 2015.

Ο Χρήστος Πρωτόπαπας, ο οποίος μετείχε στις διαβουλεύσεις εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, δήλωσε νωρίτερα την Πέμπτη πως η κυβέρνηση δεν δέχεται εξάμηνη παράταση του μνημονίου.

Από την πλευρά της η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη υποστήριξε πως «αν χρειαστεί μπορεί να δοθεί παράταση τεχνικής φύσης για ένα μήνα στο Μνημόνιο».

Υπό αυτό το κλίμα εκτιμάται ότι, όσο η εκκρεμότητα με την τρόικα παρατείνεται, δεν μπορεί να αποκλειστεί το σενάριο έκτακτων πολιτικών εξελίξεων.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση της Ντόρας Μπακογιάννη στον Βήμα 99,5, η οποία -δεδομένου ότι παραμένει η εκκρεμότητα στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα- κάλεσε σε δημιουργία «εθνικού μετώπου για τις συζητήσεις απέναντι στην τρόικα» και πρότεινε να επισπευσθεί η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας μέσα στο Δεκέμβριο και στη συνέχεια να γίνουν εκλογές.