, Τρίτη
31 Ιανουαρίου 2023

Πλησιάζει η ώρα των αποφάσεων για τις κορβέτες

Στρατιωτικές πηγές είχαν αναφέρει στην «Political» σε προηγούμενο δημοσίευμα ότι «με την τουρκική επιθετικότητα να έχει φτάσει σε ακραίο επίπεδο, η ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης της χώρας μας είναι πλέον μονόδρομος». Μετά, λοιπόν, και την υπογραφή νέου παράνομου μνημονίου συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης για την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, κρίθηκε αναγκαία η υλοποίηση της δομής δυνάμεων για το Πολεμικό Ναυτικό, η οποία έχει εγκριθεί από την κυβέρνηση και προβλέπει και την απόκτηση κορβετών.

Της ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΓΑΡΑΝΤΖΙΩΤΗ

Οι απαραίτητες κινήσεις από τη ΓΔΑΕΕ και το υπουργείο Άμυνας έγιναν άμεσα και ο χρόνος μετρά ήδη αντίστροφα για την απόφαση που αφορά την προμήθεια των κορβετών που θα ενισχύσουν τον Στόλο. Σήμερα, λοιπόν, έληξε η προθεσμία που είχαν οι υποψήφιες εταιρείες για να καταθέσουν τις τελικές τους προτάσεις σχετικά με το πρόγραμμα του Πολεμικού Ναυτικού.

Το Πολεμικό Ναυτικό θυμίζουμε ότι εξετάζει τις προτάσεις τριών εταιρειών μαζί με αυτή της Ολλανδίας για τις κορβέτες Sigma, ωστόσο οι βασικοί παίκτες, οι κύριοι διεκδικητές, είναι η γαλλική Naval Group με τις κορβέτες «Go Wind» και η ιταλική Fincantieri με τις κορβέτες κλάσης DOHA. Τόσο οι Γάλλοι όσο και οι Ιταλοί είχαν καταθέσει τις τελικές προσφορές τους έως το μεσημέρι της Πέμπτης. Και οι δύο επικρατέστερες προτάσεις, πάντως, ικανοποιούν πλήρως τις επιχειρησιακές απαιτήσεις που έχει θέσει το Πολεμικό Ναυτικό.

Όσον αφορά το κόστος του προγράμματος, είναι ένα πακέτο που εκτιμάται ότι αγγίζει τα δύο δισεκατομμύρια ευρώ και σύμφωνα με πληροφορίες, προκρίνεται η λύση των 3+1 κορβετών, όπως έγινε με τις φρεγάτες FDI. Επιθυμία της ελληνικής πλευράς είναι να εξοικονομηθούν κάποια χρήματα για τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών ΜΕΚΟ κλάσης ΥΔΡΑ, αναβάθμιση που έχει κριθεί απαραίτητη, ώστε οι φρεγάτες να είναι αξιόπλοες και επιχειρησιακά ετοιμοπόλεμες.

Τα δυο κριτήρια της επιλογής

Οι τελικές εισηγήσεις του Πολεμικού Ναυτικού θα κατατεθούν άμεσα και η απόφαση από την πολιτική ηγεσία αναμένεται να ληφθεί μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ του Δεκεμβρίου και να ανακοινωθεί έως το τέλος του τρέχοντος έτους. Στόχος πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας είναι το πρόγραμμα των κορβέτων να τεθεί σε τροχιά υλοποίησης από τις αρχές του νέου έτους.

Η τελική επιλογή, πάντως, θα γίνει με δύο κριτήρια. Το πρώτο κριτήριο είναι οι ευκολίες αποπληρωμής, ώστε να είμαστε στο πλαίσιο των δημοσιονομικών αντοχών της χώρας, αλλά και τη ναυπήγηση ορισμένων εκ των κορβετών σε ελληνικά ναυπηγεία. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Political», η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη «να κλείσει» το πρόγραμμα των κορβετών πριν από τις εκλογές, το οποίο συνδέεται άμεσα με την «ανάσταση» των ελληνικών ναυπηγείων, αλλά και με την απόφαση της κυβέρνησης να ξεκινήσει έρευνες για εντοπισμό υδρογονανθράκων νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης. Όπως μας έλεγαν στρατιωτικές πηγές: «Όταν βγαίνεις στο πέλαγος να διεκδικήσεις, πρέπει να έχεις σύμμαχο πρωτίστως το Διεθνές Δίκαιο, αλλά και κάποιους χιλιάδες τόνους διπλωματίας… εξοπλισμένους με ισχυρά όπλα».

Οι κορβέτες είναι πολεμικά πλοία που μπορούν να εκτελέσουν τις αποστολές που μπορεί να προσεγγίσει μια πυραυλάκατος, έχοντας ταυτόχρονα δυνατότητες αυτοάμυνας, πχ, αντιπυραυλικά συστήματα. 

Το μόνο σίγουρο είναι ότι το Πολεμικό Ναυτικό μαζί με τις φρεγάτες FDI και 3+1 κορβέτες θα περάσει σε νέα εποχή με ολοκαίνουρια πλοία που θα φέρουν μεγάλη δύναμη πυρός.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL