Ποια είναι τα πρόσωπα για τον νέο Έλληνα Επίτροπο

aaakaaΣιγήν ιχθύος κρατά το Μέγαρο Μαξίμου για το πρόσωπο που θα προταθεί εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης για τη θέση του επιτρόπου στη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το Μέγαρο Μαξίμου παρ’ όλη την σεναριολογία συνιστά υπομονή καθώς αυτή τη στιγμή ήδη, είναι εν εξελίξει η διαπραγμάτευση και ο «πόλεμος» των ισχυρών κρατών της Ε.Ε. για τα χαρτοφυλάκια της Επιτροπής.

Από το πρωθυπουργικό περιβάλλον επιλέγουν τη σιωπή και απλά ανώτερες κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η απόφαση θα ληφθεί εντός του Ιουλίου, πιθανότατα έως τις 15 του επόμενου μήνα, χωρίς όμως να δίνουν οποιαδήποτε άλλο στοιχείο.

Τα πρόσωπα που συνθέτουν το παζλ είναι βασικά δυο, αυτά της Μαρίας Δαμανάκη της νυν επιτρόπου που προχθές δήλωσε ευθέως ότι επιθυμεί, όπως είναι αυτονόητο για την ίδια μια δεύτερη θητεία, αλλά και της Ντόρας Μπακογιάννη που διαθέτει ισχυρούς συμμάχους, εντός και εκτός της ελληνικής επικράτειας.

Το παρασκήνιο είναι έντονο και ο κάθε ενδιαφερόμενος κάνει τις δικές του κινήσεις. Η Μαρία Δαμανάκη έχει ενημερώσει τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο για την επιθυμία της να παραμείνει για δεύτερη θητεία στην Επιτροπή, αλλά απόφαση δεν έχει ληφθεί.

Θολό είναι ακόμα το τοπίο και για την Ντόρα Μπακογιάννη που κινείται έντονα στο εξωτερικό, έχει αναβαθμίσει το ευρωπαϊκό πολιτικό της προφίλ, ενώ στηρίζεται από ισχυρές πλευρές, όπως η Γερμανική. Η βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ και πρώην υπουργός συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό πριν από τον ανασχηματισμό, συζήτησαν το θέμα της Επιτροπής, αλλά ο κ. Σαμαράς δεν δεσμεύτηκε. Ακολούθησε συνάντησή της με τον κ. Βενιζέλο, όπου επίσης έγινε συζήτηση για την προοπτική να τοποθετηθεί επίτροπος, αλλά και εκεί δεν υπήρξε συμφωνία.


newmoney.gr