, Τετάρτη
17 Απριλίου 2024

search icon search icon

Ποια είναι τα «πρωτάκια» της νέας Κυβέρνησης – Ποιοι γίνονται πρώτη φορά υπουργοί

Πολλοί θα είναι οι πρωτοεμφανιζόμενοι υφυπουργοί και αναπληρωτές υπουργοί που θα αναλάβουν τα χαρτοφυλάκια της νέας κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

Από το βράδυ των εκλογών άρχισαν να διαρρέουν λίστες με τα ονόματα που θα συμμετέχουν στο νέο υπουργικό συμβούλιο.

Αυτά είναι λοιπόν τα νέα πρόσωπα που θα πρωτοεμφανιστούν σε υπουργικές θέσεις, σύμφωνα την επίσημη ανακοίνωση.

Οι πρωτοεμφανιζόμενοι αναπληρωτές υπουργοί και υφυπουργοί

Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου -Υφυπουργός ΥΠΕΞ

Στο υπουργείο Εξωτερικών αναλαμβάνει χρέη υφυπουργού η Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, πρέσβης της Ελλάδας στις ΗΠΑ.

Τον Σεπτέμβριο 2016 με Ιούλιο 2019 ήταν επικεφαλής της αποστολής της ΕΕ για την επιβολή του κράτους δικαίου στο Κόσοβο (EULEX). Το διάστημα μεταξύ Ιουλίου 2019-Ιανουαρίου 2020 ήταν επικεφαλής του Διπλωματικού Γραφείου Πρωθυπουργού.

Θάνος Πετραλιάς -Υφυπουργός Οικονομικών

Ο Θάνος Πετραλιάς αναλαμβάνει χρέη υφυπουργού Οικονομικών στη νέα κυβέρνηση. Με σπουδές στα Οικονομικά, την περίοδο 2012-2014 διετέλεσε μέλος της ελληνικής ομάδας τεχνικών διαπραγματεύσεων με την τρόικα.

Ειρήνη Αγαπηδάκη -Αναπληρώτρια υπουργός Υγείας

Η ψυχολόγος Ειρήνη Αγαπηδάκη, βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ, ανέλαβε αναπληρώτρια υπουργός Υγείας.

To 2019 παραιτήθηκε από την ακαδημαϊκή της θέση, προκειμένου να αναλάβει τα καθήκοντα της Ειδικής Γραμματέως Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, όπου παρέμεινε ως το 2022, συμβάλλοντας καταλυτικά στο να αποκτήσει η χώρα μας ένα σύγχρονο πλαίσιο προστασίας των ασυνόδευτων ανηλίκων.

Στα τέλη Δεκεμβρίου 2021 ανέλαβε τα καθήκοντα της Γενικής Γραμματέως Δημόσιας Υγείας, συμβάλλοντας στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση μεταξύ άλλων: του παιδιατρικού ψηφιακού βιβλιαρίου παιδιού, του νέου σχεδίου Πρόληψης των κυριότερων χρόνιων νοσημάτων, Προστασίας και Προαγωγής της Υγείας «Σπύρος Δοξιάδης», του προγράμματος «Φώφη Γεννηματά», του προγράμματος πρόληψης για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, του προγράμματος για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου, του προγράμματος πρόληψης καρδιαγγειακών νοσημάτων, του προγράμματος πρόληψης για τον καρκίνο του πνεύμονα σε άτομα που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο, καθώς και του προγράμματος πρόληψης του καρκίνου του δέρματος σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

Μάριος Θεμιστοκλέους -Υφυπουργός Υγείας

Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του Υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ανέλαβε χρέη υφυπουργού Υγείας.

Διετέλεσε Πρόεδρος της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας, μέλος της Επιτροπής Συντονισμού και Παρακολούθησης της Κυβερνητικής Πολιτικής για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού Covid-19 και Συντονιστής της Ειδικής Συμβουλευτικής Επιτροπής των δωρεών της «Πρωτοβουλίας για την Υγεία» του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος εκ μέρους της Προεδρίας της Κυβέρνησης.

Βασίλης Σπανάκης -Υφυπουργός Εργασίας

Ο εκλεγμένος βουλευτής με τη ΝΔ Βασίλης-Πέτρος Σπανάκης ανέλαβε υφυπουργός Εργασίας.

Υπήρξε ενεργό στέλεχος των Μ.Α.ΚΙ., Δ.Α.Π. ΑΣΟΕΕ, ΔΑΚΕ και ΔΗ.ΚΙ.Ο. Στις Δημοτικές Εκλογές του 2006 και του 2010 ήταν υποψήφιος Δήμαρχος Μοσχάτου και Μοσχάτου-Ταύρου, ενώ έχει διατελέσει πρόεδρος των Εφοριακών Αττικής & Κυκλάδων.

Χριστίνα Αλεξοπούλου -Υφυπουργός Υποδομών

Η βουλευτής Αχαΐας με τη ΝΔ, Χριστίνα Αλεξοπούλου, αναλαμβάνει χρέη υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών.

Ασχολείται συστηματικά εδώ και χρόνια με τον κλάδο των Πολιτικών Μηχανικών, ανερχόμενη σε θέσεις ευθύνης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ), στο Παράρτημα Αχαΐας και την Κεντρική Διοίκηση.

Κωνσταντίνος Κυρανάκης -Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Δικηγόρος, με το Forbes το 2017 να τον επιλέγει στους 30 νέους κάτω των 30 ετών με τη μεγαλύτερη επιρροή στην Ευρώπη, στην κατηγορία Law & Policy, δραστηριοποιήθηκε με τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, ενώ εκλέχθηκε πρόεδρος της Νεολαίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος από τον Μάιο του 2013 μέχρι τον Μάιο του 2017.

Από τον Απρίλιο του 2016 είναι μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, ενώ εργάστηκε για 2,5 χρόνια ως αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου.

Εκλέγεται βουλευτής από το 2019.

Αλεξάνδρα Σδούκου -Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Η Αλεξάνδρα Σδούκου ανέλαβε υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας στη νέα κυβέρνηση της ΝΔ.

Η Αλεξάνδρα Σδούκου από τον Ιούλιο του 2019 διατελεί γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ελενα Ράπτη -Υφυπουργός Τουρισμού

Η βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης με τη ΝΔ, Έλενα Ράπτη, αναλαμβάνει καθήκοντα υφυπουργού Τουρισμού.

Η Έλενα Ράπτη εκλέγεται βουλευτής από το 2004.

Στάθης Κωνσταντινίδης: Υφυπουργός αρμόδιος για Θέματα Μακεδονίας-Θράκης
Δικηγόρος από την Αλεξανδρούπολη, ο Στάθης Κωνσταντινίδης εκλέγεται βουλευτής από το 2012 και τώρα μπαίνει στην κυβέρνηση.

Βιβή Χαραλαμπογιάννη -Υφυπουργός Εσωτερικών

Η Παρασκευή (Βιβή) Χαραλαμπογιάννη, από τον Ιούλιο του 2019, διετέλεσε Γενική Γραμματέας Ανθρώπινου Δυναμικού Δημοσίου Τομέα στο Υπουργείο Εσωτερικών. Υπό τον συντονισμό της ολοκληρώθηκαν μεταρρυθμίσεις που αφορούν, μεταξύ άλλων, στις διαδικασίες επιλογής προσωπικού στον δημόσιο τομέα, τη στοχοθεσία, αξιολόγηση και τα κίνητρα ανταμοιβής των υπαλλήλων, το προσοντολόγιο, το σύστημα εσωτερικού ελέγχου καθώς και θέματα διαφάνειας και ακεραιότητας των δημοσίων υπηρεσιών, τον εξορθολογισμό αρμοδιοτήτων και την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση, και την τηλεργασία.

Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών: Νίκος Ταχιάος

Μετά το Αττικό Μετρό, ο Νίκος Ταχιάος εισέρχεται ως υφυπουργός στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Ακολούθησε την πορεία ΔΑΠ-ΟΝΝΕΔ, εξελέγη δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης σε ηλικία μόλις 24 ετών, όπου και παρέμεινε για 20 χρόνια.

Στις δημοτικές εκλογές του 2019 ήταν υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης με την επίσημη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας.

Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας: Νίκος Ταγαράς

Πολιτικός μηχανικός με καταγωγή από το Χιλιομόδι εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής το 2012 και επανεξελέγη το 2019. Τώρα μπαίνει στην κυβέρνηση ως υφυπουργός Περιβάλλοντος.

Υφυπουργός Ανάπτυξης: Μάξιμος Σενετάκης

Πολιτικός μηχανικός από το Ηράκλειο, ο Μάξιμος Σενετάκης μπαίνει στην κυβέρνηση ως υφυπουργός Ανάπτυξης.

Υφυπουργός Ανάπτυξης: Άννα Μάνη-Παπαδημητρίου

Γεννημένη στην Κατερίνη, νομικός, με θητεία στην τοπική αυτοδιοίκηση, εκλέγεται βουλευτής από το 2012 και τώρα αναλαμβάνει για πρώτη φορά υφυπουργός.

Υπουργός Μετανάστευσης: Δημήτρης Καιρίδης

Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στην Πάντειο, με μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές στο Fletcher, στο Πανεπιστήμιο Ταφτς, εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής το 2019, επανεξελέγη και τώρα εισέρχεται στην κυβέρνηση ως υπουργός, αναλαμβάνοντας το κρίσιμο χαρτοφυλάκιο της Μετανάστευσης.

Υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας: Μαρία Κεφάλα

Γιατρός στο επάγγελμα, γεννημένη στα Ιωάννινα, από τους νεότερους βουλευτές της Βουλής το 2019, τώρα, μετά τη δεύτερη εκλογή της, αναλαμβάνει υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής.

Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης: Διονύσης Σταμενίτης

Ο Διονύσιος Σταμενίτης, πολιτικός μηχανικός από τα Γιαννιτσά, εκλέχτηκε βουλευτής για πρώτη φορά στις εκλογές της 6ης Μαΐου του 2012. Πλέον, αναλαμβάνει το υφυπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης: Σταύρος Κελέτσης

Δικηγόρος, κάτοικος Αλεξανδρούπολης, εργάστηκε ως Ειδικός Συνεργάτης στο Πολιτικό Γραφείο του τότε Πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, υπηρέτησε τη νομαρχική αυτοδιοίκηση επί χρόνια, εξελέγη βουλευτής Εβρου το 2004 και πλέον αναλαμβάνει υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

Υφυπουργός Ναυτιλίας: Γιάννης Παππάς

Βουλευτής Δωδεκανήσου, με δραστηριότητα στη ΝΔ επί πολλά χρόνια (ΟΝΝΕΔ), ο Γιάννης Παππάς είχε ακολουθήσει καριέρα στον ιδιωτικό τομέα, διατελώντας μεταξύ άλλων και εμπορικός διευθυντής στον Πήγασο, πριν μπει στην πολιτική. Εκλέγεται βουλευτής από το 2012.

Γιάννης Μπρατάκος -Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Διευθυντής Γραφείου Πρωθυπουργού

Για πρώτη φορά υφυπουργός ο Γιάννης Μπρατάκος, ο οποίος ενεργούσε ως διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού από το περασμένο καλοκαίρι. Με επιχειρηματική διαδρομή χρόνων, μέχρι την είσοδό του στο Μέγαρο Μαξίμου ήταν πρόεδρος του ΕΒΕΑ.

Θανάσης Κοντογεώργης -Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ

Κολλέγιο Αθηνών, Νομική Αθηνών και στη συνέχεια Χάρβαρντ ήταν η ακαδημαϊκή διαδρομή που ακολούθησε ο Θανάσης Κοντογεώργης, πριν επιστρέψει στην Αθήνα για να ασκήσει δικηγορία. Γνωρίζει Αγγλικά, Γερμανικά, Γαλλικά, Ιταλικά και Ρωσικά.

Στο παρελθόν είχε διατελέσει νομικός σύμβουλος της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ υπήρξε μέλος του Κυβερνητικού Συμβουλίου Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.

Τα τελευταία χρόνια ήταν γενικός γραμματέας Συντονισμού Εσωτερικών Πολιτικών στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.