, Κυριακή
20 Απριλίου 2025

search icon search icon

Ποια η «ασπίδα» Μητσοτάκη στην τοξικότητα της αντιπολίτευσης

Ο πρωθυπουργός στέλνει μήνυμα ότι όλα πρέπει να «τρέξουν» πιο γρήγορα προκειμένου να βελτιωθεί δραστικά η καθημερινότητα των πολιτών – Τι περιλαμβάνει το νέο πακέτο στήριξης στους ευάλωτους

Με την ταχεία υλοποίηση του κυβερνητικού έργου, με έμφαση στην αντιμετώπιση μείζονων προβλημάτων για τους πολίτες, απαντά το Μέγαρο Μαξίμου στην τακτική της αντιπολίτευσης να διατηρεί στην επικαιρότητα την κριτική τους για τον πρώην υφυπουργό Αρίστο Δοξιάδη, ο οποίος παραιτήθηκε από τη θέση του, και τον υφυπουργό Ενέργειας Νίκο Τσάφο για τις δηλώσεις του για την Κύπρο.


Μπροστάρης σε αυτήν τη νέα περίοδο για την κυβέρνηση είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος με τις επισκέψεις του σε κρίσιμα υπουργεία σηματοδοτεί τη βούλησή του να «τρέξουν» όλα πιο γρήγορα προκειμένου να βελτιωθεί δραστικά η καθημερινότητα των πολιτών.
Επιπλέον, στο κυβερνητικό επιτελείο και το υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζονται πακέτο μέτρων για τη στήριξη της μεσαίας τάξης, η οποία πιέστηκε περισσότερο από όλους τους υπόλοιπους την τελευταία δεκαετία. Η δραστική ανακούφιση της συγκεκριμένης, πολυπληθούς κατηγορίας πολιτών θα είναι από τους κυρίαρχους στόχους της επόμενης διετίας, έως το 2027, οπότε και θα γίνουν οι εθνικές εκλογές.

Τέσσερις «κύκλοι» στο Μέγαρο Μαξίμου


Ταυτόχρονα το κυβερνητικό επιτελείο, υπό τον νέο αντιπρόεδρο του κόμματος Κωστή Χατζηδάκη, αναδιοργανώνεται με στόχο να έχουν όλοι ξεκάθαρες αρμοδιότητες και να λειτουργούν συντεταγμένα. Κάτι που τους προηγούμενους μήνες δεν είχε επιτευχθεί, με αποτέλεσμα να υπάρχουν αρκετές δυσλειτουργίες. Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο ξεκίνημα που συντονίζει ο κ. Χατζηδάκης θα γίνει με τη δημιουργία τεσσάρων κύκλων: του στρατηγικού σχεδιασμού, του κυβερνητικού προγραμματισμού, του επικοινωνιακού προγραμματισμού και της κοινοβουλευτικής δράσης. Κατά τις ίδιες πηγές, στους τέσσερις κύκλους θα ενταχθούν όλα τα στελέχη του Μαξίμου. Επίσης, ο επικοινωνιακός κύκλος θα κάνει την καθημερινή διαχείριση, ενώ οι τρεις υπόλοιποι θα συνέρχονται τακτικά ανάλογα με το αντικείμενο και τις υποχρεώσεις τους.

Μήνυμα για αναβάθμιση των σιδηροδρόμων


Χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προήδρευσε ευρείας σύσκεψης στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, παρόντος του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Κωστή Χατζηδάκη. Αμέσως μετά έστειλε το μήνυμα ότι είναι κατεπείγουσα η ανάγκη να αναβαθμιστεί το εγχώριο σιδηροδρομικό δίκτυο από την Αθήνα έως τη Θεσσαλονίκη με τα πιο σύγχρονα μέσα αλλά και να καταστεί ασφαλές για τους πολίτες.


«Πρέπει να κινηθούμε πιο γρήγορα, αυτό απαιτούν οι πολίτες από εμάς», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, επαναλαμβάνοντας ότι η κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει τη σύγκρουσή της με τις διαχρονικές παθογένειες του βαθέος κράτους. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε ότι στις αρχές Απριλίου θα γίνει μια συνολική παρουσίαση των νέων παρεμβάσεων στο πεδίο των μέσων μαζικής μεταφοράς. «Έως το 2027 η εικόνα των ΜΜΜ θα είναι εντελώς διαφορετική», δεσμεύτηκε εκ νέου ο κ. Μητσοτάκης.


Τη Δευτέρα εξάλλου ο πρωθυπουργός προήδρευσε σύσκεψης με τον νέο υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκο Πιερρακάκη στο ΥΠΟΙΚ. Οι πληροφορίες λένε ότι έγινε μια ουσιαστική ανάλυση όλων των δεδομένων που υπάρχουν μέχρι σήμερα αλλά και των δυνατοτήτων για την παροχή νέων μέτρων στήριξης των πολιτών.


Αμέσως μετά ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε μεταξύ άλλων ότι τώρα έχει έρθει ο καιρός ώστε το αποτύπωμα αυτής της θετικής μακροοικονομικής πορείας της οικονομίας να το αισθανθούν οι συμπολίτες μας πιο έντονα, χωρίς ωστόσο να αποκλίνουμε από τους δημοσιονομικούς στόχους.

Τα μέτρα για τη μεσαία τάξη


Σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές, η ηγεσία του ΥΠΟΙΚ, σε συνεργασία με το Μέγαρο Μαξίμου, ετοιμάζει ένα πακέτο μέτρων στήριξης για την ανακούφιση της μεσαίας τάξης, που επί μία και πλέον δεκαετία πληρώνει το μεγαλύτερο κομμάτι των φορολογικών και ασφαλιστικών βαρών.
Βεβαίως, όλες οι αλλαγές στην άμεση φορολογία θα εξαρτηθούν από τα έσοδα που θα προέλθουν από τη φοροδιαφυγή το 2025, σε συνδυασμό με τους περιορισμούς που επιβάλλει το Σύμφωνο Σταθερότητας. Στο κυβερνητικό επιτελείο ωστόσο υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία ότι μέχρι τα τέλη του καλοκαιριού θα είναι εφικτό να οριστικοποιηθούν τα μέτρα που θα περιλαμβάνει το πακέτο στήριξης της μεσαίας τάξης προκειμένου να τα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ.
Κατά τις ίδιες πηγές, το κυβερνητικό επιτελείο και το ΥΠΟΙΚ προσανατολίζονται στα εξής μέτρα:

  • Νέους συντελεστές για την ενδιάμεση φορολογική κλίματα για εισοδήματα από 20.001 ευρώ έως 30.001 ευρώ και έως 40.000 ευρώ με στόχο να περιοριστούν οι μεγάλες επιβαρύνσεις που υπάρχουν.
  • Τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που προέκυψε σε μεγάλο αριθμό εργαζόμενων, οι οποίοι πλήρωσαν πολύ μεγάλους φόρους λόγω των μισθολογικών αυξήσεων.
  • Μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων για τους ιδιοκτήτες ακινήτων με αλλαγές στην κλίμακα και τους συντελεστές φορολόγησης των εισοδημάτων από ενοίκια.
  • Κούρεμα κατά 40% των τεκμηρίων διαβίωσης από το 2026 και πλήρη κατάργησή τους σε βάθος χρόνου.
  • Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,5% για εργαζόμενους και εργοδότες.

Από την ηλεκτρονική εφημερίδα Political

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.