08:32, Πέμπτη
29 Σεπτεμβρίου 2022

Ποια ονόματα “παίζουν” για υποψήφιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ;

kalpes-thema

του Βαγγέλη Στολάκη

Στο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης, αν και οι τοπικοί παράγοντες δεν έχουν μπει σε ονοματολογία έχουν ξεκινήσει συζητήσεις για τον τρόπο με τον οποίο θα κλείσουν τα ψηφοδέλτια σε Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης.

«Αγκάθι» παραμένει το… άνοιγμα στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και αυτό γιατί ορισμένοι από την αξιωματική αντιπολίτευση θεωρούν πως πρέπει να είναι δυναμικό και άλλοι πως οι ΠΑΣΟΚοι πρέπει να αποκλειστούν, καθώς οι περισσότεροι έχουν ψηφίσει μνημόνια και μεσοπρόθεσμα προγράμματα. Σε κάθε περίπτωση οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν σε επίπεδο Αθήνας. Έτσι για την πρώτη περιφέρεια του νομού θεωρούνται βέβαιες οι νέες υποψηφιότητες των εν ενεργεία βουλευτών: Δέσποινας Χαραλαμπίδου, Τάσου Κουράκη, Γιάννη Αμανατίδου και Γιάννας Γαϊτάνη. Σε ό,τι αφορά την τελευταία ακούγεται πως μπορεί να αλλάξει εκλογική περιφέρεια και να «κατέβει» στην Πιερία. Για την ίδια περιφέρεια «παίζουν» επίσης το όνομα του πρώην πρύτανη του ΑΠΘ, Γιάννη Μυλόπουλου, ο οποίος αν και εθεωρείτο βέβαιο ότι θα ήταν υποψήφιος στις ευρωεκλογές του Μαΐου, τελικά έμεινε εκτός.

Στα τοπικά γραφεία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ακούγονται επίσης τα ονόματα της δημοτικής συμβούλου του δήμου Θεσσαλονίκης Ελεάννας Ιωαννίδου, του δημοσιογράφου της ΕΡΤ3 Αλέξανδρου Τριανταφυλλίδη, της Ελευθερίας Χατζηγεωργίου (που είναι το alter ego του Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη), του πρώην υποψηφίου δημάρχου Παύλου Μελά Γιάννη Μοσχούλα, του καθηγητή Αλέξη Μπένου και του εκπαιδευτικού Χρήστου Λάσκου. Ο τελευταίος μάλιστα, που τυγχάνει και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, θεωρείται ως «ο μόνος πραγματικός συνομιλητής του Τσίπρα στην πόλη», και σε περίπτωση που συμπεριληφθεί στα ψηφοδέλτια θεωρείται βέβαιο ότι θα συμμετέχει ως υπουργός στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, εάν αυτός κερδίσει τις εκλογές.

Στη Β’ Θεσσαλονίκης αναμένεται να γίνει «σφαγή» όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά τοπικά στελέχη. Και αυτό γιατί εάν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές θα εκλέξει τρεις βουλευτές, επομένως εάν κάποιος τυγχάνει μικρής αναγνωρισιμότητας θα μπορέσει να εκλεγεί βουλευτής. Εκτός από τη Λίτσα Αμμανατίδου, που είναι εν ενεργεία βουλευτής και θα «κατέβει» ξανά σε εκλογές, βέβαια πρέπει να θεωρείται η υποψηφιότητα του πρώην δημάρχου Ασσήρου, Δημήτρη Ράβναλη αλλά και του υποψηφίου δημάρχου Θέρμης, Σωκράτη Φάμελλου. Τέλος, για την ίδια περιφέρεια «παίζει» και το όνομα του πρώην προέδρου της ΕΝΙΘ, Στρατή Πλωμαρίτη.