07:34, Πέμπτη
29 Σεπτεμβρίου 2022

Ποιοι αυτοδιοικητικοί της Θεσσαλονίκης “πηγαίνουν” για βουλευτές;

vouli-thema

Του Βαγγέλη Στολάκη

Από την τοπική αυτοδιοίκηση «ψαρεύουν» υποψηφίους προκειμένου να «κλείσουν» τα κενά των ψηφοδελτίων οι κομματικοί παράγοντες της Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης. Λίγο η απροθυμία των πολιτικών στελεχών να… ασχοληθούν με τα κοινά, κάτι η φιλοδοξία δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων να… κάνουν το επόμενο βήμα και να αφήσουν τα δημοτικά καταστήματα και τη Β. Όλγας 198 για τα… έδρανα της Βουλής είναι αρκετά για να στρέψουν οι «Θεσσαλονικάρχες» το βλέμμα τους σε εκείνους που ρίχτηκαν στην μάχη του σταυρού τον περασμένο Μάιο και είναι πρόθυμοι να το επαναλάβουν. Εν ενεργεία αλλά και πρώην δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι έχουν δώσει ήδη τα χέρια και έχουν ξεκινήσει προεκλογική εκστρατεία, πριν καλά καλά προκηρυχτούν εκλογές.

Νέα Δημοκρατία

Από τη Νέα Δημοκρατία, σύμφωνα με πληροφορίες προτάσεις από τον πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής ΝΔ του νομού Θεσσαλονίκης, Μηνά Σαμαντζίδη έχουν δεχτεί σε Α’ και Β’ Περιφέρεια στελέχη του κόμματος που συμμετείχαν είτε στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές είτε σε παλαιότερες. Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες για την πρώτη περιφέρεια του νομού σίγουρη θεωρείται η συμμετοχή στις εκλογές της Άννας Ευθυμίου. Η κ. Ευθυμίου είναι δικηγόρος, στο παρελθόν διετέλεσε δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης στην παράταξη «Ομάδα Δημιουργίας» του Κώστα Γκιουλέκα, ενώ στις εκλογές του 2012 είχε οριστεί αναπληρώτρια εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ για θέματα Βόρειας Ελλάδας. Από την δημοτική ομάδα του Κώστα Γκιουλέκα που τον περασμένο Μάιο συμμετείχε στην παράταξη «Πρωταθλήτρια» του Γιάννη Ιωαννίδη για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας προέρχεται και ο Βασίλης Γάκης. Ο κ. Γάκης όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ δέχτηκε πρόταση και επιφυλάχτηκε να απαντήσει στο τέλος του μήνα. Στο παρελθόν διετέλεσε αντιδήμαρχος Πολιτισμού του δήμου Θεσσαλονίκης επί διοικήσεων Παπαγεωργόπουλου, διατηρεί καλές σχέσεις με τη σύζυγό του πρώην δημάρχου, Ελένη και ήταν ένα από τα «δεξιά» χέρια του Θεόδωρου Καράογλου στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, σε ό,τι αφορά πολιτιστικές δράσεις.

Πρόταση για την Α’ Θεσσαλονίκης από τη Νέα Δημοκρατία έχει δεχτεί και ο περιφερειακός σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας, ο οποίος εκλέχτηκε με το ψηφοδέλτιο του Γιάννη Ιωαννίδη, Παντελής Καζαντζίδης. Ο κ. Καζαντζίδης ήταν υποψήφιος βουλευτής και στις εκλογές του 2012 και είναι γιος ενός άλλου αυτοδιοικητικού, του Κώστα Καζαντζίδη, πρώην αντιδημάρχου Θεσσαλονίκης και δημοτικού συμβούλιου την περίοδο 2010-2014. Ένας πρώην αντιδήμαρχος του Παπαγεωργόπουλου, πρώην δημοτικός σύμβουλος της παράταξης του Κώστα Γκιουλέκα και πρώην υποψήφιος ευρωβουλευτής έχει δεχτεί πρόταση για να συμμετέχει στα «γαλάζια» ψηφοδέλτια την οποία όπως όλα δείχνουν τελικά θα αποδεχτεί. Ο λόγος για τον Βενιαμίν Καρακωνστάνογλου, λέκτορα του ΑΠΘ, που πριν τις εκλογές του περασμένου Μαΐου είχε ανακοινώσει την υποψηφιότητά του για τη θέση του δημάρχου Θεσσαλονίκης.

Για την ίδια περιφέρεια «παίζουν» ακόμα τα ονόματα των: Δημήτρη Κούβελα (γιου του πρώην υπουργού και πρώην δημάρχου Θεσσαλονίκης και σημερινού αντιπροέδρου του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης), Μαρίας Αποστολίδου (πρώην αντιδημάρχου Πολιτισμού του δήμου Αμπελοκήπων-Μενεμένης και σημερινής δημοτικής συμβούλου με την παράταξη του Λάζαρου Κυρίζογλου), Αρτέμιου Ιωαννίδη (υποψηφίου Περιφερειακού Συμβούλου με τον Γιάννη Ιωαννίδη), Στάθη Λαφαζανίδη (πρώην δημάρχου Κορδελιού-Ευόσμου), Βίκυς Νάκου (υποψήφιας Περιφερειακής Συμβούλου με τον Γιάννη Ιωαννίδη) και Ελένης Κατσιαούνη (υποψήφιας Περιφερειακής Συμβούλου Κεντρικής Μακεδονίας).

Βέβαια θεωρείται και η υποψηφιότητα του σημερινού επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του δήμου Θεσσαλονίκης και σημερινού βουλευτή, Σταύρου Καλαφάτη, όπως και του υποψηφίου Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Γιάννη Ιωαννίδη.

Όμως και στη Β’ Θεσσαλονίκης οι προτάσεις από τη Νέα Δημοκρατία προς αυτοδιοικητικά στελέχη (δημοτικούς και περιφερειακούς συμβούλους) πέφτουν «βροχή». Κρούσεις από τα «γαλάζια» τοπικά στελέχη έχουν γίνει στην Μαίρη Λιόλιου, πρώην πρόεδρο του τοπικού συμβουλίου Νέας Μηχανιώνας, ενώ ο αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών του δήμου Δέλτα, Βαλάντης Παπαγεωργίου έχει δεχτεί σχετική πρόταση και το σκέφτεται. Ο κ. Παπαγεωργίου στο παρελθόν διετέλεσε πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου δήμου Δέλτα, ενώ είναι δικηγόρος.

«Αν τελικά πει το «ναι» θα είναι μια δυνατή υποψηφιότητα». Με αυτό τον τρόπο αναφέρονται τα τοπικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας στον Γιάννη Ταχματζίδη. Ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας θεωρείται ένα από τα «δυνατά» χαρτιά όχι μόνο στο Λαγκαδά, από όπου κατάγεται αλλά σε όλη τη δεύτερη περιφέρεια του νομού, αφού οι περίπου 8500 ψηφοφόροι που τον… «σταύρωσαν» στο ψηφοδέλτιο «Αλληλεγγύη» του Απόστολου Τζιτζικώστα σίγουρα δεν περνούν απαρατήρητοι. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Ταχματζίδης δέχτηκε πρόταση από τον Μηνά Σαμαντζίδη, στην οποία θα απαντήσει είτε θετικά, είτε αρνητικά εντός των επομένων ημερών.

Εκτός όμως από τον κ. Ταχματζίδη, οι «γαλάζιοι» παράγοντες έχουν βάλει στο στόχαστρό τους και έναν άλλον… «Τζιτζικωστικό». Ο λόγος για τον Αντιπεριφερειάρχη Επιχειρηματικότητας, Ανταγωνιστικότητας και Περιβάλλοντος και πρώην δήμαρχο Σοχού, Φάνη Παπά, ο οποίος όπως όλα δείχνουν θα συμπεριληφθεί τελικά στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας. Θετικός στην πρόταση που δέχτηκε εμφανίζεται και ο πρώην δήμαρχος Χαλκηδόνας, Παναγιώτης Δαϊκούδης, όπως και ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων του δήμου Πυλαίας –Χορτιάτη, Πάρης Τσογκαρλίδης. Τέλος, ο περιφερειακός σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας, Γιώργος Καγιάς έχει ήδη προχωρήσει στις πρώτες συζητήσεις με τους Νεοδημοκράτες της πόλης και έπονται και νεότερες, όπως και η υποψήφια αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης με την παράταξη Ιωαννίδη, Πόπη Καλαϊτζή.

ΣΥΡΙΖΑ

Και ενώ στη Νέα Δημοκρατία το τοπίο αναφορικά με εκείνους που από τα δημοτικά έδρανα θα επιχειρήσουν να μεταπηδήσουν στα… βουλευτικά έχει ξεκαθαρίσει, στο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει… θολό. Παρά την επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα της Κουμουνδούρου, Δημήτρη Βίτσα, στη Θεσσαλονίκη το περασμένο Σαββατοκύριακο καμία συζήτηση γύρω από τα πρόσωπα εκείνα που θα στελεχώσουν τα ψηφοδέλτια σε Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης δεν πραγματοποιήθηκε. Οι Θεσσαλονικείς βουλευτές ωστόσο, εκτιμούν πως τελικά δεν θα υπάρξουν μεγάλες διαφοροποιήσεις από τα ψηφοδέλτια των εκλογών του 2012. Βέβαια πρέπει να θεωρείται η συμμετοχή του Σωκράτη Φάμελλου, δημοτικού συμβούλου Θέρμης και επικεφαλής της εκεί δημοτικής παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ στη Β’ Θεσσαλονίκης. Για την ίδια Περιφέρεια ακούγεται ο πρόεδρος της ΕΝΙΘ και δημοτικός σύμβουλος Πυλαίας-Χορτιάτη, Στρατής Πλωμαρίτης όπως και ο πρώην δήμαρχος Ασσήρου προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Ράβναλης. Στο «τραπέζι» έχει πέσει και το όνομα του πρώην προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και υποψηφίου δημάρχου Καλαμαριάς με το ΣΥΡΙΖΑ, Μανώλη Λαμτζίδη. Στην Α’ Θεσσαλονίκης θα είναι υποψήφια βουλευτής η επικεφαλής του ψηφοδελτίου στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, ενώ στις Σέρρες με τον ΣΥΡΙΖΑ θα «κατέβει» όπως όλα δείχνουν ο επίσης περιφερειακός σύμβουλος και εν ενεργεία βουλευτής Μάρκος Μπόλαρης.

ΠΑΣΟΚ

Στο ΠΑΣΟΚ τα τηλέφωνα των αυτοδιοικητικών που προέρχονται ή πρόσκεινται στη Χαριλάου Τρικούπη έχουν πάρει φωτιά. Και αυτό γιατί εκτός από τα «χαμηλά» ποσοστά των δημοσκοπήσεων οι ΠΑΣΟΚοι έχουν να αντιμετωπίσουν δυο ακόμα προβλήματα. Αφενός τη διαμάχη της ηγεσίας του κόμματος με τον πρώην πρωθυπουργό και αφετέρου το γεγονός ότι δεν πρόκειται για ένα ψηφοδέλτιο ΠΑΣΟΚ αλλά για μια λίστα Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης. Σε κάθε περίπτωση, τα τοπικά στελέχη της Νομαρχιακής Επιτροπής αλλά και ο γραμματέας της Χρόνης Μακρίδης έχουν αναλάβει να διερευνήσουν εάν υπάρχει κάποιος αυτοδιοικητικός -είτε προερχόμενος από δήμο του νομού είτε από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας- που θα μπορούσε να δώσει τη μάχη του σταυρού υπέρ του… πράσινου ήλιου. Δεδομένη θεωρείται η «κάθοδος» του αντιδημάρχου Νεάπολης Συκεών και επί σειρά ετών βενιζελικού στελέχους του κόμματος, Αντώνη Σαουλίδη. Ο κ. Σαουλίδης ήταν υποψήφιος βουλευτής και τις εκλογές του 2012 και ήταν αυτός που τερμάτισε πρώτος από τους νεοεμφανιζόμενους. «Αν χρειαστεί» όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν παράγοντες της Β. Ηρακλείου θα είναι υποψήφιος βουλευτής και ο πρώην γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ Α’ Θεσσαλονίκης και δημοτικός σύμβουλος του Μπουτάρη, Χρήστος Παπαστεργίου, όπως και ο δημοτικός σύμβουλος της «Πρωτοβουλίας» και πρώην αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιώργος Αρβανίτης. Για την Α’ Περιφέρεια ακούγεται ακόμα το όνομα της δημοτικής συμβούλου Νεάπολης Συκεών, Παρασκευής Γενίτσαρη, του υποψηφίου Περιφερειακού Συμβούλου με την παράταξη «Πολίτες Μπροστά» και επικεφαλής την Νιόβη Παυλίδου, Κώστα Πετρίδη αλλά και αυτό του πρώην δημάρχου Νεάπολης και υποψηφίου αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης (με το ψηφοδέλτιο της κ. Παυλίδου) Νάκη Λαδόπουλου. Στη Β’ Θεσσαλονίκης το ΠΑΣΟΚ ακόμα… ψάχνει! Ανοικτή παραμένει, όπως μας λένε τα τοπικά στελέχη, η πρόσκληση συμμετοχής στα ψηφοδέλτια για τον πρώην βουλευτή και σημερινό δημοτικό σύμβουλο Δέλτα, Γιώργο Αρβανιτίδη.

«ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ»

Με το «Ποτάμι» του Σταύρου Θεοδωράκη μέχρι στιγμής φαίνεται πως έχουν «κλειδώσει» δυο υποψηφιότητες εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης σε Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης, παρά τις δημόσιες τοποθετήσεις στελεχών του κόμματος ότι μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν υποψήφιοι… υποψήφιοι βουλευτές. Ο εντεταλμένος σύμβουλος για θέματα Τουρισμού του δήμου Θεσσαλονίκης και πρώην αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Σπύρος Πέγκας, εδώ και λίγο καιρό έχει αναλάβει υπεύθυνος τομέα Τοπικής Αυτοδιοίκησης του κόμματος. Στην πρόσφατη συνάντησή του στην Βέροια με τον γνωστό δημοσιογράφο δόθηκαν και τα χέρια για τη συμμετοχή του στο ψηφοδέλτιο της Α’ Περιφέρειας. Στη Β’ Θεσσαλονίκης, εκτός από την ανεξάρτητη βουλευτή Κατερίνα Μάρκου, υποψήφιος θα είναι σύμφωνα με πληροφορίες ο κουμπάρος του Σπύρου Βούγια και υποψήφιος δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη, Νίκος Νυφούδης. Ο τελευταίος παρά τις πιέσεις που φέρεται να έχει ασκήσει στο κόμμα για να πολιτευτεί στην Α’ μάλλον θα ριχτεί στη μάχη του σταυρού στην εκλογική του περιφέρεια. Ενδιαφέρον για το «Ποτάμι» δείχνει και η δημοτική σύμβουλος της «Πρωτοβουλίας» Άννα Αγγελίδου. Αυτό τουλάχιστον μαρτυρά η παρουσία της στον Λαγκαδά, όταν ο κ. Θεοδωράκης περιόδευσε στην περιοχή. Συνεργάτες του δημοσιογράφου πάντως, αναφέρουν πως η κ. Αγγελίδου ενδιαφερόταν για το σύζυγό της και όχι για την ίδια.

ΚΚΕ, ΔΗΜΑΡ και ΑΝΕΛ

Στο ΚΚΕ ακόμα… ψάχνουν! Σύμφωνα με τον υπεύθυνο τύπου στη Θεσσαλονίκη, Οδυσσέα Μάιτα «στο ΚΚΕ δεν λειτουργούμε όπως στα υπόλοιπα κόμματα. Θα αξιοποιηθούν στελέχη που βρίσκονται σε διάφορους χώρους, όπως στο συνδικαλισμό, στο εργατικό κίνημα και στα μαζικά κινήματα. Δεν έχουμε κατεξοχήν αυτοδιοικητικά στελέχη» καταλήγει ο ίδιος.

Πλειάδα στελεχών της αυτοδιοίκησης «φλερτάρουν» και με τα ψηφοδέλτια της Δημοκρατικής Αριστεράς σε Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τους κομματικούς παράγοντες εάν χρειαστεί αναμένεται να αξιοποιηθούν δυο μέλη της παράταξης του Γιάννη Μπουτάρη. Ο λόγος για τον πρώην αντιδήμαρχο Ανδρέα Κουράκη και την νυν αντιδήμαρχο Πολιτισμού, Έλλη Χρυσίδου. Ακούγεται επίσης το όνομα της Έλενας Δουβλέτη, κοινοτικής συμβούλου του πρώτου διαμερίσματος του δήμου Θεσσαλονίκης. Στην ίδια περιφέρεια αναμένεται να είναι υποψήφια και η επιχειρηματίας που δοκιμάστηκε και στις δημοτικές εκλογές της Καλαμαριάς με τον συνδυασμό του Θεοδόση Μπακογλίδη, Αναστασία Δρογούδη, όπως και ο Σωτήρης Σιωμάδης που ήταν υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στο δήμο Νεάπολης-Συκεών. Για τη Β’ Θεσσαλονίκης «κρούσεις» έχουν γίνει στους: Σπύρο Κουζινόπουλο (υποψήφιο δήμαρχο Θερμαϊκού), Κώστα Πατσαλά, Χρήστο Πάτσια και Γιώργο Μπακιρτζή. Βέβαιες, εάν η Αγίου Κωνσταντίνου τελικά «κατεβεί» αυτόνομα σε εκλογές πρέπει να θεωρούνται οι υποψηφιότητες του γραμματέα της ΔΗΜΑΡ Θεσσαλονίκης και υποψηφίου δημοτικού συμβούλου Λαγκαδά, Ζαφείρη Φωτιάδη.

Τέλος, από τους «Ανεξάρτητους Έλληνες» στην Α’ Θεσσαλονίκης φαίνεται πως θα μετακινηθεί από το Κιλκίς η Άννα-Μαρία Γιάντση. Η κ. Γιάντση στις εκλογές του 2012 τερμάτισε πρώτη επιλαχούσα, όμως δοκίμασε την τύχη της και στο ψηφοδέλτιο του Απόστολου Τζιτζικώστα στις Περιφερειακές Εκλογές του περασμένου Μαΐου. Για την ίδια Περιφέρεια ακούγεται και ο Χάρης Παπαγεωργίου που υπήρξε υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, ωστόσο λίγες ημέρες πριν στηθούν οι κάλπες δεν του επιτράπηκε να συμμετέχει στις εκλογές, όπως και η Γαρουφαλιά Παπαδοπούλου που συμμετείχε και αυτή στο συνδυασμό «Αλληλεγγύη για την Κεντρική Μακεδονία». Στη Β’ Θεσσαλονίκης η αναζήτηση συνεχίζεται και συγκεκριμένα ονόματα ακόμα δεν ακούγονται με εξαίρεση αυτό του Βασίλη Ψυχογιού.

#Tags: Αναστασία Δρογούδη, Ανδρέας Κουράκης, ανεξάρτηοι βουλευτές, Άννα Αγκελίδου, Αννα Ευθυμίου, Άννα Μαρία Γιάντση, Αντώνης Σαουλίδης, Αρτέμις Ιωαννίδης, Βαλάντης Παπαγεωργίου, Βασίλης Γάκης, Βασίλης Ψυχογιός, Βενιαμίν Καρακωνστλανογλου, Γαρουφαλλιά Παπαδοπούλου, Γιάννης Ιωαννίδης'Μαίρη Λιόλιου, Γιάννης Ταχματζίδης, Γιώργος Αρβανιτίδης'Παρασκευή γενίτσαρη'Κώστας Πετρίδης'Γιώργος Αρβανίτης', Γιώργος Καμίνη, Γιώργος Πακιρτζζής, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, ΔΗΜΑΡ, Δημήτρης Κούβελας, Δημήτρης Ράβναλης, δήμος Θεσσαλονίκης', Εκλογές;, Ελένη Κατσιαούνη, Έλλη Χρυσίδου, Ζαφείρης Φωτιάδης, Κάλπες, ΚΚΕ, Κώστας Πατσαλάς, Μανώλης Λαμτζίδης, Μαρία Αποστολίδου, Μάρκος Μπόλαρης, Νάκης Λαδόπουλος, ΝΔ, Νίκος Νυφούδγης, Παναγιώτης Δαϊκούδης, Παντελής Καζαντζλιδης, παραβάν, Πάρης Τσογκαρλίδης, ΠΑΣΟΚ, ΠΑΣΟΚ< Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, Πόπη Καλαΐτζή, ποτάμι, Σπύρος Κουζινόπουλος, Σπύρος Πέγκας, Στάθης Λαφαζανίδης'Βίκυ Νάκου, Σταύρος Καλαφάτης, Στρατής Πλωμαρίτης, ΣΥΡΙΖΑ., Σωκράτης Φάμελλος, Σωτήρης Σιωμάδης, Φάνης Παπάς, Χάρης Παπαγεωργίου, Χρ'ηστος Πάτσιας, Χρήστος Παπαστεργίου