, Σάββατο
22 Μαρτίου 2025

search icon search icon

Ποιοι χτυπούν τον Κ. Μητσοτάκη

Στο στόχαστρο διεθνών συμφερόντων και Μέσων Ενημέρωσης έχει βρεθεί το τελευταίο διάστημα ο πρωθυπουργός, ενώ την ίδια στιγμή αυξάνονται οι επιθέσεις στο εσωτερικό της χώρας από πρώην κυβερνητικούς συνοδοιπόρους, αλλά και από πρώην εσωκομματικούς αντιπάλους.

Του ΣΩΤΗΡΗ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΥ

Κοινός παρονομαστής των χτυπημάτων δεν υπάρχει, καθώς η κάθε πλευρά φαίνεται πως έχει τον δικό της λόγο. Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλησε να στείλει ένα μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση. «Σας βεβαιώνω ότι πρώτος εγώ δεν ανέχομαι ούτε υποβολείς, ούτε συμβιβάζομαι με τα λάθη μας», είχε πει στο υπουργικό Συμβούλιο.

Τα όσα ακολούθησαν της ομιλίας του Κώστα Καραμανλή έδειξαν ένα μέρος των όσων συμβαίνουν. Η φωτογραφία του πρώην πρωθυπουργού κοσμούσε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ, πρώην συνεργάτες του με αναρτήσεις τους σταsocialmediaδιάβαζαν με διαφορετικά γυαλιά τα όσα είπε ο Κώστας Καραμανλής και έτσι βρήκαν την ευκαιρία να επιτεθούν για μία ακόμη φορά στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ωστόσο τα χαμόγελα πάγωσαν, όταν ο πρώην πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως δεν άφησε καμία αιχμή εναντίον της κυβέρνησης. «Η ομιλία δεν εμπεριείχε αιχμές κατά της κυβέρνησης. Ο πρώην πρωθυπουργός είπε αυτονόητα πράγματα,έτσι ώστε ο δημόσιος βίος να μη δηλητηριάζεται από φήμες και σκιές», σημείωσαν συνεργάτες του Κώστα Καραμανλή. Τη σκυτάλη στη συνέχεια πήρε ο Γιάννης Οικονόμου.

«Κανένα “άδειασμα” προς τον πρωθυπουργό και καμία αιχμή προς την κυβέρνηση δεν υπήρχε στη χθεσινή τοποθέτηση του πρώην πρωθυπουργού, του Κώστα Καραμανλή», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Την ώρα που οι διαψεύσεις διαδέχονταν η μία την άλλη, ο υπουργός Υποδομών υποδέχονταν στις Σέρρες, την γενέτειρα των Καραμανλήδων, τον πρωθυπουργό.

«Όλοι οι Νεοδημοκράτες είμαστε μια γροθιά μαζί σας για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε με ομοψυχία κυρίως και με ενότητα τα μεγάλα προβλήματα του τόπου, αλλά και όλοι Έλληνες», είπε ο Κώστας Καραμανλής. Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον ιδρυτή της ΝΔ, όταν ο δήμαρχος της πόλης του έδειξε μια φωτογραφία με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.«Η φωτογραφία αυτή θα βρει τη θέση της στο γραφείο μου για να τιμήσουμε με αυτόν τον τρόπο έναν σπουδαίο, έναν μεγάλο πολιτικό, ο οποίος άφησε ανεξίτηλο το αποτύπωμά του στην ιστορία της πατρίδας μας».

Πρώην συνοδοιπόροι

Επίσης δύο πρόσωπα, πρώην συνοδοιπόροι του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο Ευάγγελος Βενιζέλος που ήταν μαζί στην κυβέρνηση Σαμαρά και ο Προκόπης Παυλόπουλος με τον οποίο κάθισαν αρκετά χρόνια στα «γαλάζια» έδρανα. Πρόκειται για δύο διαφορετικές περιπτώσεις.

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέμενε μετά την εκλογική νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην εξουσία πως θα αναλάμβανε κάποιον ρόλο, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν συνέβη ποτέ, με αποτέλεσμα ο Ευάγγελος Βενιζέλος να περάσει στην αντεπίθεση.Βουλευτές της ΝΔ, βλέποντας τις συνεχείς επιθέσεις εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη με τελευταία αυτή για το ζήτημα των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ο Ευάγγελος Βενιζέλος να θελήσει να παίξει ρόλο την επόμενη μέρα των εκλογών ή να βάλει υποψηφιότητα για πρωθυπουργός σε μία οικουμενική κυβέρνηση ή κυβέρνηση συνεργασίας.

Πιθανότατα όμως αυτό να γίνει με κυβερνητικό εταίρο τον Αλέξη Τσίπρα, καθώς, όπως διαπίστωσε και ο πρωθυπουργός στη Βουλή, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει αρχίσει να υποστηρίζει τις θέσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου.

Στην αντίπερα όχθη το τοπίο είναι πιο ξεκάθαρο. Οι σχέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Προκόπη Παυλόπουλο δεν ήταν ποτέ καλές από την περίοδο που και οι δύο ήταν βουλευτές της ΝΔ. Ο Προκόπης Παυλόπουλος με τις προσωπικές του επιθέσεις εναντίον του πρωθυπουργού έδειξε πως δεν μπορεί να ξεπεράσει ακόμα το γεγονός πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν ο μοναδικός βουλευτής της ΝΔ που δεν τον ψήφισε για την Προεδρία της Δημοκρατίας, ενώ, όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, δεν του ανανέωσε τη θητεία.

Διεθνής στοχοποίηση

Η καθαρή πολιτική που ακολουθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εξωτερική πολιτική -που καταδίκασε χωρίς δεύτερη σκέψη από την πρώτη στιγμή την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στέλνοντας όπλα στο Κίεβο, αλλά και η διαφορετική στρατηγική απέναντι στον Ταγίπ Ερντογάν- έχει ενοχλήσει την Άγκυρα και την Μόσχα, που αναζητούν τρόπους να βάλλουν εναντίον της χώρας μας. Η σημαντική αμυντική θωράκιση, η διεύρυνση των συμμαχιών και οι συμφωνίες με χώρες της ανατολικής Μεσογείου έχουν φέρει σε δύσκολη θέση της γειτονική χώρα.

Την ίδια στιγμή κάνουν την εμφάνισή τους άρθρα στον διεθνή Τύπο που παρουσιάζουν μια διαφορετική εικόνα από αυτή που επικρατεί στη χώρα μας για το Μεταναστευτικό, χωρίς ωστόσο να υπολογίζει κανείς το πόσο επικίνδυνο είναι, στην περίπτωση που η Τουρκία επιχειρήσει έναν υβριδικό πόλεμο. Όταν εγκαταλείπουν αυτό το ζήτημα, η συζήτηση πηγαίνει στην ελευθερία του Τύπου και στο ζήτημα των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων.

Κυβερνητικά στελέχη τονίζουν πως η θέση της χώρας μας και του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ιδιαιτέρως ισχυρή στους κόλπους της ΕΕ, κάτι που επιβεβαιώνεται από τις προτάσεις που έχει καταθέσει ο πρωθυπουργός και έχουν γίνει αποδεκτές από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και που αναμένεται να γίνει, έστω και αργά, και στο ζήτημα της ενεργειακής κρίσης.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.