, Παρασκευή
31 Μαρτίου 2023

Ποιοι "γαλάζιοι" στηρίζουν Μεϊμαράκη και ποιοι Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη;

mitsotakis-meimarakis-777x437 copy
του Βαγγέλη Στολάκη
Ανακατεύεται ξανά η… τράπουλα στη Νέα Δημοκρατία σε ό,τι αφορά τουλάχιστον τα στελέχη της Βόρειας Ελλάδας. Ευάγγελος Μεϊμαράκης και Κυριάκος Μητσοτάκης την τελευταία και πιο κρίσιμη εβδομάδα της προεκλογικής περιόδου της «γαλάζιας» διαδοχής προτίμησαν να δαπανήσουν έκαστος δυο από τις πέντε ημέρες που τους απέμειναν στη Θεσσαλονίκη σε μια προσπάθεια να πείσουν κυρίως στα στελέχη που στον πρώτο γύρο στήριξαν την υποψηφιότητα του Απόστολου Τζιτζικώστα. Οι δυο διεκδικητές της αρχηγίας της Νέας Δημοκρατίας «έστησαν» τα στρατηγεία τους σε δυο μεγάλα ξενοδοχεία εκτός κέντρου Θεσσαλονίκης πραγματοποιώντας διαδοχικές συναντήσεις με μεσαία και μικρά στελέχη του νομού και της ευρύτερης περιοχής. Ενδεικτικό του κλίματος είναι ότι συγκεκριμένος δημοτικός σύμβουλος της πόλης έφυγε από τον έναν υποψήφιο για να συναντήσει τον… άλλον!
Εάν μπορούσε κανείς να εξηγήσει με μια φράση αυτό που συνέβαινε στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας στη Βόρεια Ελλάδα θα ήταν η «φύγε εσύ, έλα εσύ»! Όπως έλεγε χαρακτηριστικά στην Karfitsa στέλεχος που υποστηρίζει την υποψηφιότητα του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ενώ στον πρώτο γύρο τάχθηκε με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας «όλοι έχουν συναντηθεί με όλους. Δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι τρέχουν από τον Μεϊμαράκη στον Μητσοτάκη και αντίστροφα. Δεν ξέρει κανείς αυτοί που μέχρι σήμερα κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους τι πρόκειται να κάνουν».
Οι πιέσεις που δέχτηκαν την περασμένη βδομάδα αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, περιφερειακοί σύμβουλοι και «γαλάζιοι» παράγοντες ήταν αφόρητες, όπως μας έλεγε χαρακτηριστικά συγκεκριμένο στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας. «Σπάσανε τα τηλέφωνα. Οι Αθηναίοι μας πήγαιναν από ποτό σε ποτό και από συνάντηση σε συνάντηση» μας ανέφερε.
Ερωτήματα παρά… απαντήσεις
Και μπορεί ο Απόστολος Τζιτζικώστας να μίλησε, επί της ουσίας δημιούργησε περισσότερα ερωτήματα από το να δώσει απαντήσεις. Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας το μεσημέρι της περασμένης Τρίτης, και ενώ στην πόλη βρίσκονταν τόσο ο κ. Μεϊμαράκης όσο και ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε τους υποστηρικτές του να ψηφίσουν κατά συνείδηση, ενώ δεν αποκάλυψε ούτε τι προτίθεται να πράξει ο ίδιος, σε αντίθεση με τον τέταρτο υποψήφιο αρχηγό Άδωνι Γεωργιάδη ο οποίος από την επομένη της πρώτης κάλπης έδωσε στήριξη στον κ. Μητσοτάκη. «Οι Νεοδημοκράτισσες και οι Νεοδημοκράτες δεν χρειάζονται ούτε γραμμές, ούτε υποδείξεις, ούτε καθοδήγηση. Θα αποφασίσουν με βάση τη συνείδησή τους και μόνο. Η ελεύθερη βούληση των φίλων της παράταξής μας δεν πρέπει να χειραγωγείται και αυτό οφείλουν να το σεβαστούν όλοι και πρώτος εγώ» σημείωσε ο κ. Τζιτζικώστας. Και συμπλήρωσε πως: «Θα συνεχίσω να μάχομαι με όλες μου τις δυνάμεις από την πρώτη γραμμή της παράταξης, όποια κι αν είναι η επιλογή της βάσης. Θα συνεχίσω να αγωνίζομαι για την ενότητα και για να καταφέρουμε να φτιάξουμε μια μεγάλη, σύγχρονη και ανοιχτή κεντροδεξιά παράταξη, που συνομιλεί και πάλι με την κοινωνία».
Τι στηρίζουν οι Τζιτζικωστικοί;
Και μπορεί ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας να μην έδωσε «γραμμή» στους ψηφοφόρους του, ζητούμενο παραμένει το τι θα πράξουν και ποιον εκ των δυο διεκδικητών θα ψηφίσουν οι προβεβλημένοι υποστηρικτές του, οι αντιπεριφερειάρχες και οι περιφερειακοί σύμβουλοι της ομάδας «Αλληλεγγύη». Ο «υπαρχηγός» της εκστρατείας Τζιτζικώστα για παράδειγμα, Λάζαρος Κυρίζογλου σύμφωνα με πληροφορίες συναντήθηκε πρόσφατα και με τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη και με τον Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει τοποθετηθεί δημόσια για το τι θα… ρίξει στην κάλπη. Ακόμα και στην ερώτηση της Karfitsa ο κ. Κυρίζογλου απάντησε πως είναι με τον Απόστολο Τζιτζικώστα. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τον περιφερειακό σύμβουλο και γιο του πρώην δημάρχου Δέλτα, Κώστα Γιουτίκα ο οποίος την ημέρα της ανακοίνωσης του Τζιτζικώστα ήταν παρών στο γραφείο του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας.
Ποιοι είναι με τον Μεϊμαράκη;
Εκτός όμως από αυτούς που στήριξαν Τζιτζικώστα και τώρα κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους, υπάρχουν κι εκείνοι που ενόψει του δεύτερου γύρου δεν θέλησαν να… κρυφτούν πίσω από το δάχτυλό τους. Για παράδειγμα ο Πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Παπαδόπουλος ήταν από τους πρώτους που υπέγραψαν την υποψηφιότητα Τζιτζικώστα, παρά τις τότε συναντήσεις που είχε με τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη. Σήμερα ο πρόεδρος του ΒΕΘ υποστηρίζει την υποψηφιότητα του πρώην προέδρου της Βουλής, με τον οποίο μάλιστα συναντήθηκε την περασμένη Δευτέρα. Στη συνάντηση το παρών έδωσε και ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος ο οποίος επισκέφτηκε τη Θεσσαλονίκη μόνο για το σκοπό αυτό.
Στους υποστηρικτές Μεϊμαράκη από τη Βόρεια Ελλάδα συγκαταλέγονται επίσης οι βουλευτές Θεόδωρος Καράογλου και Σάββας Αναστασιάδης από τη Β’ Θεσσαλονίκης, ενώ σαφή θέση υπέρ του πρώην προέδρου της Βουλής έχουν πάρει και οι βουλευτές της Α’ Κώστας Γκιουλέκας και Σταύρος Καλαφάτης. Σε ό,τι αφορά τον τελευταίο μάλιστα φαίνεται πως τον ακολουθεί σημαντικός αριθμός δημοτικών συμβούλων της ομάδας στο δήμο Θεσσαλονίκης με εξαίρεση τον δικηγόρο Εφραίμ Κυριζίδη που μάλλον επιλέγει Κυριάκο Μητσοτάκη αν και συναντήθηκε την περασμένη Τρίτη με τον κ. Μεϊμαράκη. Συνεργάτες του Β. Μεϊμαράκη έλεγαν μάλιστα πως και η Έλενα Ράπτη, επίσης βουλευτής στην Α’ Περιφέρεια, θα τον ψηφίσει τελικά.
Από κομματικά στελέχη της Θεσσαλονίκης, ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης έχει στο πλευρό του τον πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής του νομού, Μηνά Σαμαντζίδη ο οποίος προχώρησε μάλιστα σε δημόσια δήλωση στήριξης. Μάλιστα έδωσε το παρών και στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο κ. Μεϊμαράκης στα ΜΜΕ της Θεσσαλονίκης την περασμένη Τρίτη.  Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Σαμαντζίδης υπήρξε από τους ανθρώπους που βοήθησε τον Απόστολο Τζιτζικώστα στην πράξη, πραγματοποιώντας συναντήσεις με «γαλάζια» στελέχη και ζητώντας τους να υπογράψουν την υποψηφιότητα του νεαρού Περιφερειάρχη. Από την αρχή της προεκλογικής περιόδου με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη ήταν και η πρώην αναπληρώτρια Γραμματέας της κυβέρνησης Σαμαρά και γνωστή δικηγόρος Μάγδα Καρακόλη, όπως και ο πρώην Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Έργων Στράτος Σιμόπουλος.
Βαγγέλη Μεϊμαράκη επιλέγει την Κυριακή ο πολιτευτής της Α’ Περιφέρειας και οικονομολόγος Δημήτρης Πανοζάχος αλλά και η δικηγόρος Άννα Ευθυμίου, η οποία μάλιστα έχει διαθέσει στον πρώην πρόεδρο της Βουλής και το πολιτικό γραφείο που διατηρεί στο κέντρο.
Υπέρ του Μεϊμαράκη είναι και οι Θεσσαλονικείς Γιάννης Ιωαννίδης, Γιώργος Ορφανός και Δημήτρης Βαρτζόπουλος. Ο πρώτος επέλεξε την υποψηφιότητα Μεϊμαράκη από την πρώτη στιγμή. Στο πλευρό του τάχθηκαν και οι υποψήφιοι αντιπεριφερειάρχες και υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι του συνδυασμού «Κεντρική Μακεδονία: Πρωταθλήτρια».
Από τους δημάρχους του νομού, σύμφωνα με τους επιτελείς του «στρατηγείου» Μεϊμαράκη, οι περισσότεροι αναμένεται να στηρίξουν τον πρώην πρόεδρο. Έτσι εκτός από τους Γιάννη Καραγιάννη (δήμαρχος Λαγκαδά) και Μίμη Φωτόπουλο (δήμαρχος Δέλτα) που βρέθηκαν με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη αναμένεται να τον στηρίξουν σύμφωνα με πληροφορίες  και οι: Διαμαντής Λιάμας (δήμαρχος Βόλβης), Αστέριος Γαβότσης (δήμαρχος Ωραιοκάστρου), Πέτρος Σούλας (δήμαρχος Κορδελιού-Ευόσμου), Δημήτρης Δεμουρτζίδης (δήμαρχος Παύλου Μελά). Από τους πρώην δημάρχους στο «στρατόπεδο» Μεϊμαράκη συμπεριλαμβάνονται οι: Γιώργος Γλώσσης, Γιάννης Αλεξανδρής, Δημήτρης Σαραμάντος και Γιάννης Μπίκος.
Πάντως ο Γιάννης Τσουκνιδάς, δήμαρχος Χαλκηδόνας αρνήθηκε να αποκαλύψει στην Karfitsa τι σκοπεύει να «ρίξει» στην κάλπη.
Σύμφωνα με πληροφορίες προς αυτή την κατεύθυνση κοιτά και η Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Ιωάννα Τζάκη αλλά και ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων Καραμανλή, Κώστας Κιλτίδης.
Αν και κρατά «κλειστά» τα χαρτιά του ο Παναγιώτης Ψωμιάδης φέρεται να υποστηρίζει την υποψηφιότητα Μεϊμαράκη, όπως άλλωστε πράττει και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Παντελής Φιλιππίδης. Συνάντηση με τον εν λόγω υποψήφιο αρχηγό πραγματοποίησε πρόσφατα και ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ Χρήστος Στεφανίδης .
Με τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη τέλος, συντάσσονται εν ενεργεία και πρώην βουλευτές της Κεντρικής Μακεδονίας όπως ο Απόστολος Βεσυρόπουλος, η Φωτεινή Αραμπατζή και ο η Γεωργία Μπατσαρά.
Οι αναποφάσιστοι
Και μπορεί ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Σάκης Ιωαννίδης να έχει ταχθεί στο πλευρό του κ. Μεϊμαράκη, το σύνολο των νεολαίων που στήριξαν τον Απόστολο Τζιτζικώστα πηγαίνει προς Κυριάκο Μητσοτάκη πλευρά.  Αναποφάσιστος πάντως, δηλώνει ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Θεσσαλονίκης, Θοδωρής Καραγιάννης ο οποίος στις προηγούμενες εκλογές ήταν με την πλευρά Τζιτζικώστα, όπως και ο γραμματέας του κόμματος Ανδρέας Παπαμιμίκος.
Έχει καταλήξει αλλά δεν αποκαλύπτει τι θα ρίξει στην κάλπη ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Νίκος Βαλεργάκης. Ο ίδιος ωστόσο μιλώντας στην Karfitsa αρκέστηκε να δηλώσει πως «προσωπικά είμαι με τη Νέα Δημοκρατία» και πως θα ψηφίσει τον ίδιο υποψήφιό του με την σύζυγό του και πρώην δήμαρχο Τριανδρίας Πολυξένη Δρίτσα.
Οι… Μητσοτακικοί
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει κερδίσει πάντως, όπως όλα δείχνουν τους δημοτικούς συμβούλους Εφραίμ Κυριζίδη και Σωκράτη Δημητριάδη αλλά και τον πρόεδρο του ΤΕΕ/ Κεντρικής Μακεδονίας, Πάρι Μπίλια.
Με τον πρώην υπουργό από την πρώτη στιγμή της προεκλογικής περιόδου συντάχθηκε και το μέλος της πολιτικής επιτροπής του κόμματος και πρώην αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του δήμου Θεσσαλονίκης, Βίκυ Νάκου η οποία μαζί με τον επιχειρηματία Κώστα Φωτίου οργάνωσαν τις περιοδείες του κ. Μητσοτάκη στην Βόρεια Ελλάδα.
Με τον Κυριάκο είναι επίσης ο πρόεδρος του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Μπακατσέλος όπως και ο πρώην γραμματέας Άμυνας της κυβέρνησης Σαμαρά, Αντώνης Οικονόμου. Ψήφο στον πρώην υπουργό φαίνεται πως θα δώσει και ο αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας της Περιφέρειας Κεντρικής Θεοφάνης Παππάς αλλά και ο πρώην πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής της ΝΔ νομού Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Τσάμης, τον οποίο εντοπίσαμε πρόσφατα να πίνει καφέ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ψήφο σε Μητσοτάκη φαίνεται να δίνει και ο πρώην αντινομάρχης και αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Τσαμασλής, ο πρώην πρόεδρος δημοτικού συμβουλίου Βερτίσκου Λαγκαδά Γιώργος Προκοπίδης, ο πρώην αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας  όπως και ο Θάνος Κουλουτμπάνης. Πολλοί εκ των Μητσοτακικών σπεύδουν να χρεώσουν και τον Περιφερειακό Σύμβουλο Κώστα Γιουτίκα στον πρώην υπουργό.
Στο πλευρό του πρώην υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης βρίσκονται και το «πρωτοπαλίκαρο» του Άδωνι Γεωργιάδη στην πόλη, Έφη Βασιλειάδου όπως και ο πρώην δήμαρχος Λαγκαδά Γιάννης Αναστασιάδης.
Η διαδικασία
Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία πάντως, οι κάλπες αναμένεται να ανοίξουν στις επτά το πρωί και να κλείσουν στις επτά το απόγευμα, εκτός εάν δοθεί παράταση. Δικαίωμα ψήφου έχουν μόνο όσοι ψήφισαν και στις εκλογές της 20ης Δεκεμβρίου ενώ οι ψηφοφόροι δεν θα χρειαστεί να πληρώσουν εκ νέου τα τρία ευρώ της συμμετοχής στη διαδικασία.

#Tags: Αννα Ευθυμίου, Αντώνης Οικονόμου', Βίκυ Νάκου, Γεωργία Μπατσαρά, Γιάννης Αλεξανδρής, Γιάννης Αναστασιάδης, Γιάννης Ιωαννίδης, Γιάννης Καραγιάννης Μίμης Φωτόπουλος, Γιάννης Μπίκος, Γιώργος Γλώσσης, Γιώργος Ορφανός, Γιώργος Προκοπίδης, Δημήτρης Βαρτζόπουλος, Δημήτρης Δεμουρτζίδης, Δημήτρης Μπακατσέλος, Δημήτρης Πανοζάχος, Δημήτρης Σαραμάντος, Διαμαντής Λιάμας, Εκλογές;, Έλενα Ράπτη, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, Έφη Βασιλειάδου, Εφραίμ Κυριζίδης, Θεόδωρος Καράογλου, Ιωάννα Τζάκη, Κυριάκος Μητσοτάκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, Κωνσταντίνος Μίχαλος, Κώστας Γκιουλέκας, Κώστας Κιλτίδης, Κώστας Φωτίου, Λάζαρος Κυρίζογλου, Μάγδα Καρακόλη, Νέα Δημοκρατία, Παναγιώτης Παπαδόπουλος, Παναγιώτης Ψωμιάδης, Παντελής Φιλιππίδης, Πάρις Μπίλιας, Πέτρος Σούλας, Σάββας Αναστασιάδης, Σταύρος Καλαφάτης, Στράτος Σιμόπουλος, Σωκράτης Δημητριάδης, Φάνης Παπάς, Ψηφοφορία