Ποιοι κάνουν… κουμάντο στους φορείς της Θεσσαλονίκης;

Foreis3
Ρεπορτάζ: Βαγγέλης Στολάκης
Προέδρους φορέων που τοποθετήθηκαν στις θέσεις τους από την εποχή του… Κώστα Καραμανλή και παραμένουν εκεί έως σήμερα, συναντά κανείς εάν επιχειρήσει να χαρτογραφήσει τους ανθρώπους που βρίσκονται στο «τιμόνι» των εποπτευόμενων από το ελληνικό δημόσιο οργανισμών. Κάνουν καλά τη δουλειά τους, τα βρίσκουν με τους εκάστοτε κυβερνόντες ή απλά… ξεχάστηκαν αναρωτιέται εύλογα κάποιος που θα ρίξει μια ματιά στην μακρά λίστα των διορισμένων αυτών στελεχών. Στους φορείς του δημοσίου στην πόλη μας υπάρχει… πολυχρωμία, καθώς φιγουράρουν σε αυτούς «ροζ», «πράσινοι», «γαλάζιοι» και «βαθύ μπλε» πρόεδροι, αντιπρόεδροι και μέλη διοικητικών συμβουλίων.
Όπως αναφέρουν στην Karfitsa κυβερνητικοί παράγοντες: «μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ δόθηκε αρχικά έμφαση στη στελέχωση των μεγάλων φορέων. Για το λόγο αυτό πολλές διοικήσεις αντικαταστάθηκαν μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου. Υπάρχουν δε και περιπτώσεις στις οποίες αποφασίστηκε η παραμονή στελεχών της προηγούμενης κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου μέχρι τη λήξη της θητείας τους, προκειμένου να είναι βελούδινη η… μετάβαση».
ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε.
Σε μια από τις εταιρίες του δημοσίου που είναι υπεύθυνη για τα μεγαλύτερα κατασκευαστικά και αναπτυξιακά έργα της χώρας, τις επεκτάσεις του Μετρό Αθηνών και την κατασκευή του Μετρό Θεσσαλονίκης, στην ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε. τοποθετήθηκε πρόσφατα στη θέση του προέδρου ο πρώην πρύτανης του ΑΠΘ και πρώην πρόεδρος της ΕΡΤ3, Γιάννης Μυλόπουλος. Στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της ίδιας εταιρίας τοποθετήθηκε ο κ. Θεόδωρος Παπαδόπουλος. Υπενθυμίζεται ότι οι δυο άνδρες ψηφίστηκαν από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ωστόσο το ΦΕΚ διορισμού τους ακόμα δεν έχει δημοσιευτεί.
ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.
Την περασμένη Πέμπτη συνεδρίασε για πρώτη φορά το νέο διοικητικό συμβούλιο της ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΣ Α.Ε. Τη θέση του προέδρου στην εταιρία κατέλαβε πρόσφατα ο αυτοδιοικητικός του ΣΥΡΙΖΑ και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη, Απόστολος Αντωνούδης, ενώ διευθύντρια σύμβουλος στην ίδια εταιρία ανέλαβε επίσης μια αυτοδιοικητική. Ο λόγος για τη Ρία Καλφακάκου, γραμματέα του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης και επικεφαλής της παράταξης «Ανοιχτή Πόλη».
ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ ΖΩΝΗ- ΚΘΒΕ
Τον Ιούνιο 2015 άλλαξε η σκυτάλη και στην Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας. Τον πρώην πρόεδρο Δημήτρη Λακασά που παραιτήθηκε διαδέχτηκε ο Παντελής Αγγελίδης. Ο κ. Αγγελίδης είναι καθηγητής Πανεπιστημίου και επιχειρηματίας.
Ένας από τους φορείς στους οποίους άλλαξαν σχετικά νωρίς –συγκριτικά με άλλους φορείς- οι διοικήσεις από την νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ είναι το Κρατικό Θέατρο Βόρειας Ελλάδας. Την Μένη Λυσαρίδου στη θέση της προέδρου του διοικητικού συμβουλίου διαδέχτηκε ο πανεπιστημιακός Άρης Στυλιανού, ενώ τον Γιάννη Βούρο στη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή ο Γιάννης Αναστασάκης, επίσης ηθοποιός.
ΕΥΑΘ
Στάσιμα φαίνεται πως είναι τα νερά στην… ΕΥΑΘ και την ΕΥΑΘ Παγίων. Η νέα κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει μέχρι στιγμής σε αντικατάσταση των προέδρων και διευθύνοντων συμβούλων των παραπάνω εταιριών. Συγκεκριμένα στην ΕΥΑΘ πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος παραμένει ο «πράσινος» Νίκος Παπαδάκης. Ο πανεπιστημιακός και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ βρέθηκε στο κτίριο της οδού Εγνατίας τον Δεκέμβριο του 2009. Στην αρχή τοποθετήθηκε στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, το 2012 όμως έγινε και πρόεδρος. Η παραμονή του κ. Παπαδάκη στην εν λόγω θέση, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για τη δεύτερη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, οφείλεται αφενός στην δουλειά που έχει κάνει στην εταιρία και αφετέρου στα… «τσουγκρίσματα» και τις… καραμπόλες μεταξύ των ΣΥΡΙΖΑίων «μνηστήρων» των παραπάνω θέσεων. Η θητεία του κ. Παπαδάκη λήγει το 2017, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες ο ίδιος φέρεται να προεξοφλεί την αντικατάστασή του τον προσεχή Απρίλιο.
Ένας «γαλάζιος» βρίσκεται ένα χρόνο μετά την εκλογή του κ. Τσίπρα στην εξουσία στο «τιμόνι» της ΕΥΑΘ ΠΑΓΙΩΝ. Ο λόγος για το τοπικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, Μίλτο Τασούλη ο οποίος τοποθετήθηκε στην θέση του προέδρου τον Ιούλιο του 2013 με απόφαση του τότε υπουργού Μακεδονίας-Θράκης, Θεόδωρου Καράογλου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Τασούλης θα αντικατασταθεί όταν ολοκληρωθεί η θητεία του που είναι τριετής και η θέση του προέδρου μείνει «ορφανή».
ΣΑΣΘ
«Γαλάζιος» βρίσκεται και στη θέση του Συμβουλίου Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΣΑΣΘ). Ο λόγος για τον Γιάννη Παλαιστή ο οποίος κατέχει τη θέση του προέδρου του ΣΑΣΘ από την πρώτη κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά.
Το δίδυμο της επιτυχίας στην ΔΕΘ ( ΣΕ ΡΑΣΤΕΡ)
«Ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει» φαίνεται πως σκέφτονται στην κυβέρνηση και για το λόγο αυτό παραμένουν στις θέσεις του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΘ- HELEXPO Α.Ε. ο Τάσος Τζήκας και ο Κυριάκος Ποζρικίδης, αντίστοιχα. Το «δίδυμο της επιτυχίας» του Διεθνούς Εκθεσιακού φορέα (ενδεικτικά θα αναφέρουμε ότι σύμφωνα με στοιχεία που πρόσφατα ανακοινώθηκαν λόγω των κλαδικών εκθέσεων η πόλη της Θεσσαλονίκης κέρδισε τις πρώτες 50 ημέρες του έτους περίπου 44 εκ. ευρώ) έχει τη στήριξη της σημερινής υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) Μαρίας Κόλλια Τσαρουχά, και για το λόγο αυτό δεν έχει αντικατασταθεί. Οι δυο τους τοποθετήθηκαν στις παραπάνω θέσεις τον Αύγουστο του 2013, ωστόσο η σχέση τους με την ΔΕΘ κρατά από παλιά. Ο κ Ποζρικίδης εργάζεται για πολλές δεκαετίες στην ΔΕΘ ενώ ο κ. Τζήκας την γνώρισε εκ των έσω το 2011, οπότε με απόφαση του τότε υπουργού Ανάπτυξης, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη τοποθετήθηκε στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου. Πληροφορίες από το Μαξίμου αναφέρουν πως «δεν υπάρχει καμία σκέψη για αντικατάσταση των κκ. Τζήκα και Ποζρικίδη».
Λιμάνι Θεσσαλονίκης
«Ακέφαλο» παραμένει το Λιμάνι Θεσσαλονίκης. Αμέσως μετά την παραίτηση του Στέλιου Αγγελούδη από τη θέση του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου της ΟΛΘ Α.Ε. η κυβέρνηση τοποθέτησε στη θέση του προέδρου τον πρώην αντιπρύτανη Γιάννη Παντή. Ο κ. Παντής ωστόσο, λίγους μήνες μετά την τοποθέτησή του παραιτήθηκε για να λάβει θέση Γραμματέα στο υπουργείο Παιδείας. Σήμερα χρέη προέδρου εκτελεί ο αντιπρόεδρος της εταιρίας Κωνσταντίνος Μέλιος, που τοποθετήθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, ενώ διευθύνων σύμβουλος στην εταιρία είναι ο κ. Δημήτρης Μακρής.
ΕΠΑ Θεσσαλονίκης
Η ΕΠΑ Θεσσαλονίκης δεν αλλάζει… κεφαλές ανάλογα με την εκάστοτε κυβέρνηση. Έτσι, πρόεδρος της εταιρίας που είναι κοινής αποδοχής από την ΔΕΠΑ (Ελληνικό Δημόσιο) και τον Ιταλό επενδυτή παραμένει ο Αθανάσιος Καΐσης. Θέση μέλους κατέχει επίσης ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Κεντρικής Μακεδονίας, Λάζαρος Κυρίζογλου. Σημειώνεται πως το διοικητικό συμβούλιο απαρτίζεται από άλλα πέντε μέλη: δυο επιλογές του ελληνικού δημοσίου και άλλα τρία που είναι επιλογή του Ιταλού επενδυτή.
Ταινίες και… ζάχαρη
Στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης νέος πρόεδρος είναι ο Γεώργιος Λάντζας ενώ διευθύνων σύμβουλος ο Δημήτρης Γιαννακίδης. Στα χέρια ενός κομματικού ΣΥΡΙΖΑίου βρίσκεται η Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης. Ο λόγος για τον Δημήτρη Χαμπίδη που είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΚΑΘ και ταυτόχρονα έχει την ιδιότητα του Γραμματέα της κομματικής οργάνωσης ΣΥΡΙΖΑ στην Ημαθία.
Στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης στη θέση του προέδρου από τον Μάρτιο 2015 και με απόφαση του τότε υπουργού Πολιτισμού Νίκου Ξυδάκη βρίσκεται ο διευθυντής φωτογραφίας Γιώργος Αρβανίτης. Ο ίδιος είναι και πρόεδρος του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, ενώ για τη θέση του διευθυντή που μέχρι πρόσφατα κατείχε ο Δημήτρης Εϊπίδης έχει προκηρυχτεί σχετικός διαγωνισμός.
 Πολιτισμός
Αλλαγές όμως ανακοινώθηκαν πρόσφατα και στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Ο Αλέξανδρος Μπακατσέλος αντικαταστάθηκε στη θέση του προέδρου από τον Νικήτα Μυλόπουλο, καθηγητή Πανεπιστημίου και αδερφό του νέου προέδρου της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε., Γιάννη. Αλλαγές υπήρξαν σε όλα τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Μεγάρου.
Στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης ο Χαράλαμπος Λεφάκης παραμένει η στη θέση του προέδρου του δ.σ. καθώς η θητεία του ανανεώθηκε και από την σημερινή κυβέρνηση, την ώρα που όλα τα υπόλοιπα μέλη του Ωδείου αντικαταστάθηκαν. Στην Κρατική Ορχήστρα πάλι, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τοποθέτησε νέο πρόεδρο, τον Ούβε Μάτσκιε, κράτησε ωστόσο στη θέση του αντιπροέδρου τον Δημήτρη Χανδράκη, που τοποθετήθηκε εκεί από τον υπουργό Πολιτισμού της τελευταίας κυβέρνησης Σαμαρά, Κώστα Τασούλα, λίγες ώρες πριν ο πρώην πρωθυπουργός παραδώσει τα… κλειδιά του Μεγάρου Μαξίμου.
Αλλαγές είχαμε και στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στο οποίο πρόεδρος είναι ο Ανδρέας Τάκης. Στο Μουσείο Φωτογραφίας πρόεδρος με απόφαση Αριστείδη Μπαλτά ορίστηκε ο Εμμανουήλ Μαραγκούλης. Τέλος στο Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης στη θέση της προέδρου βρίσκεται από την πρώτη κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή η Μαριάννα Βιλδιρίδου Χατζητόλιου.