fbpx

, Δευτέρα
15 Ιουλίου 2024

search icon search icon

ΣΥΡΙΖΑ: Ποιοι «κλείδωσαν» για την αυτοδιοίκηση

Με τα περιθώρια να έχουν στενέψει, με δεδομένο ότι θα πρέπει να κατατεθούν οι συνδυασμοί των υποψηφίων για τις αυτοδιοικητικές εκλογές μέχρι τις 30 Αυγούστου, η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ θα ανακοίνωνε χθες τα ονόματα 6 έως 8 υποψήφιων περιφερειαρχών που θα υποστηρίξει το κόμμα στις 13 συνολικά περιφέρειες αλλά και τους υποψήφιους για τους μεγάλους δήμους της χώρας.

Είχε προηγηθεί ένας μεγάλος κύκλος βολιδοσκοπήσεων σε πρόσωπα με κοινωνικά ερείσματα αλλά και σε προβεβλημένα κομματικά στελέχη. Ωστόσο, αποδείχθηκε ότι δεν ήταν εύκολη υπόθεση η επιλογή των υποψηφίων για τον αυτοδιοικητικό στίβο, καθώς υπήρξαν αρκετές διαφωνίες στην Κουμουνδούρου για τα πρόσωπα.

Πάντως, στόχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι να στείλει πολλαπλά μηνύματα με τα πρόσωπα που θα κατεβάσει στους κεντρικούς δήμους και τις μητροπολιτικές περιφέρειες, για αυτό επιθυμεί να «ρίξει» στη μάχη και κεντρικά στελέχη της, ελπίζοντας να βελτιώσει τις εκλογικές επιδόσεις της, που μέχρι στιγμής φαίνεται να είναι αρκετά χαμηλές.

Ανοιχτά παραμένουν πάντως πολλά «μέτωπα» σε αρκετούς μεγάλους δήμους, αν και, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν κλείσει οι υποψηφιότητες σε τουλάχιστον 90 δήμους της χώρας.

Σε επίπεδο συμβολισμών, η υποψηφιότητα στον Δήμο Αθηναίων αποτελεί το ζητούμενο για τον ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να ανασυγκροτήσει τις κοινωνικές δυνάμεις του αλλά και να διεκδικήσει μερίδιο στην αίγλη που προσδίδει ο Δήμος της Αθήνας στους διεκδικητές του.

Τρεις ενδιαφερόμενοι

Η Κουμουνδούρου ποντάρει για τον Δήμο Αθηναίων στο πρόσωπο του Κώστα Ζαχαριάδη, ελπίζοντας να παίξει τον ρόλο του αντίπαλου δέους απέναντι στον Κώστα Μπακογιάννη. Η επιλογή του έγινε γιατί έχει όλα τα προσόντα για να διεκδικήσει τον δήμο παίρνοντας ένα αξιοπρεπές ποσοστό. Πρόκειται για στέλεχος της νεότερης γενιάς, το οποίο είναι υπέρμαχο της διεύρυνσης του κόμματος και για αυτό πιστεύουν ότι έχει την ικανότητα να διεμβολίσει και άλλα ακροατήρια πέραν εκείνου του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε επίπεδο συσχετισμών, παρά τη ρευστοποίηση των τάσεων, η «προεδρική» πλειοψηφία υπερέχει ακόμη αριθμητικά στην Πολιτική Γραμματεία, οπότε η υποψηφιότητα του κ. Ζαχαριάδη έχει σχεδόν προεξοφληθεί. Ωστόσο, το ενδιαφέρον του για το χρίσμα στον Δήμο της Αθήνας κατέθεσε και ο βουλευτής Α’ Αθήνας Νίκος Φίλης, ο οποίος θα αποτελέσει, εκτός απροόπτου, την πρόταση της αριστερόστροφης «Ομπρέλας». Για την «Ομπρέλα» η κατάθεση της υποψηφιότητας του κ. Φίλη συνιστά παράλληλα και μια μορφή επίδειξης ισχύος στο εσωκομματικό τοπίο. Πάντως, δύσκολα θα συναντήσει θετικές ψήφους από τους «προεδρικούς».

Επίσης, την τελευταία στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες, χθες στο τραπέζι της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας έπεσε και η πρόταση για τον γνωστό εργατολόγο Κώστα Τσουκαλά, τον οποίο φαίνεται ότι πρότεινε ο Διονύσης Τεμπονέρας, ο οποίος πρόσκειται στην εσωκομματική τάση ΡΕΝΕ, καθώς το χρίσμα για τον Δήμο Αθηναίων δεν μένει ανεπηρέαστο, όπως φαίνεται, από τις εσωκομματικές εξελίξεις για τη διαδοχή στον ΣΥΡΙΖΑ.

Υπενθυμίζεται ότι χθες το πρωί ο Διονύσης Τεμπονέρας, μιλώντας στο Open, εμφανίστηκε ανοιχτός στην πιθανότητα συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ στην αυτοδιοίκηση, ενώ δεν αρνήθηκε πως υπήρξε προσέγγιση από τη Χαριλάου Τρικούπη, αν και η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ είχε διαψεύσει κατηγορηματικά ότι έγινε προσπάθεια να υπάρξει συνεργασία με τον κ. Τεμπονέρα ενόψει των εκλογώντου Οκτωβρίου. Τέλος, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ.

Πάντως, ανάλογο δίλημμα με την Αθήνα αντιμετωπίζουν και για τον Δήμο Θεσσαλονίκης, όπου τις προηγούμενες μέρες αναλώθηκαν στην εξέταση θετικών και αρνητικών επιχειρημάτων για τις υποψηφιότητες του Στέλιου Αγγελούδη και του Σπύρου Πέγκα. Οι δύο ανεξάρτητοι υποψήφιοι δήμαρχοι βρίσκουν υποστηρικτές σε διαφορετικά μπλοκ στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά μέχρι στιγμής η πλάστιγγα δεν έχει γείρει υπέρ κάποιας πλευράς.

Στον Δήμο Πειραιά η συζήτηση έχει μείνει στην πρόταση που είχε καταθέσει προεκλογικά ο Αλέξης Τσίπρας, δηλαδή στην υποψηφιότητα του Γιώργου Γαβρίλη. Για την Περιφέρεια Αττικής έχει «κλειδώσει» η υποψηφιότητα του σημερινού δημάρχου Νίκαιας – Ρέντη Γιώργου Ιωακειμίδη, ο οποίος συγκεντρώνει ευρεία αποδοχή στην Κουμουνδούρου..

Στις περιφέρειες

Πιο ξεκάθαρα φαίνονται τα πράγματα στην Περιφέρεια Ηπείρου, όπου υποψήφιος θα είναι ο πρώην βουλευτής Ιωαννίνων Γιάννης Στέφος, στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων προορίζεται να κατέβει ο πρώην περιφερειάρχης Θεόδωρος Γαλιατσάτος, ενώ για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης φέρεται να έχει επιλεγεί η πρώην βουλευτής Καβάλας Τάνια Ελευθεριάδου.

Φαβορί για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας θεωρείται ο Απόστολος Γκλέτσος, ενώ στην Περιφέρεια Πελοποννήσου θα υποστηριχθεί ο γιατρός Μανώλης Μάκαρης, διευθυντής στην Καρδιολογική Κλινική του Νοσοκομείου Καλαμάτας. Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ο ΣΥΡΙΖΑ φέρεται να στηρίζει τον βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας Μίλτο Ζαμπάρα, ενώ για την Περιφέρεια Θεσσαλίας ακούγεται ο Δημήτρης Κουρέτας.

Επίσης, για την Περιφέρεια Κρήτης ακούγεται ο πρώην βουλευτής Σπύρος Δανέλλης μετά την άρνηση της Κουμουνδούρου να επενδύσει στην εκ νέου υποψηφιότητα του περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη λόγω της στάσης του στις τελευταίες εθνικές εκλογές. Επιπλέον, στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου φέρεται να προκρίνει τη Χρύσα Καραγιάννη, ενώ για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου τον Νάσο Γιακαλή.

Τέλος, σε εκκρεμότητα παραμένει ο υποψήφιος για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ φαίνεται στη Δυτική Μακεδονία να βρίσκονται πιο κοντά από οποιαδήποτε άλλη περιφέρεια, καθώς και τα δύο κόμματα κλίνουν προς την υποψηφιότητα της Γεωργίας Ζεμπιλιάδου.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.