, Δευτέρα
30 Ιανουαρίου 2023

Ποιοι παίρνουν τις θέσεις των Λαφαζανικών βουλευτών στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ;

kalpes
του Βαγγέλη Στολάκη
Καλοκαιρινή… ραστώνη και ξεκούραση για τα επιτελεία των κομμάτων στη Θεσσαλονίκη, ακόμα και τώρα λίγες ώρες αφότου ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε την παραίτηση της κυβέρνησής του. Άλλωστε όλες οι αποφάσεις λαμβάνονται κεντρικοπολιτικά και ακόμα δεν έχει ξεκαθαριστεί η ημερομηνία διεξαγωγής των επικείμενων εκλογών, παρά το γεγονός ότι το σενάριο για 20 Σεπτεμβρίου είναι το επικρατέστερο.  Η παραίτηση του Πρωθυπουργού υπήρξε η αφορμή να επιστρέψουν οι εκπρόσωποι του λαού από τα μπάνια τους και να είναι stand by και σε ετοιμότητα για τις κάλπες που θα στηθούν. Σε επίπεδο νομού Θεσσαλονίκης εκτιμάται πως δεν θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές στις λίστες- ψηφοδέλτια των υποψηφίων βουλευτών και πως η σειρά θα κρατηθεί ανάλογα με την σταυροδοσία που έλαβε ο κάθε υποψήφιος στις εκλογές του Ιανουαρίου. Αυτό βέβαια δε σημαίνει πως δεν θα υπάρξουν… εκπλήξεις σε περίπτωση που γίνει κάποια μεταγραφή σημαντικής προσωπικότητας από κάποιο κόμμα σε κάποιο άλλο!
ΣΥΡΙΖΑ και Λαφαζανικοί
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι λίστες του ΣΥΡΙΖΑ λόγω της διαφωνίας της Αριστερής Πλατφόρμας και του χάσματος του επικεφαλής αυτής, Παναγιώτη Λαφαζάνη με το Μέγαρο Μαξίμου. Η Αριστερή Πλατφόρμα, η οποία μόλις χθες ανακοίνωσε τη δημιουργία της ανεξάρτητης κοινοβουλευτικής ομάδας με το όνομα «Λαϊκή Ενότητα»  στη Θεσσαλονίκη μετρά τρεις βουλευτές, δυο στην πρώτη περιφέρεια και μια στην δεύτερη. Εκτιμάται πως η στελέχωση του ψηφοδελτίου της «Λαϊκής Ενότητας» θα γίνει βάσει της σταυροδοσίας που έλαβαν οι βουλευτές και οι υποψήφιοι. Αυτό σημαίνει πως στην Α’ Θεσσαλονίκης στο ψηφοδέλτιο του κ. Λαφαζάνη πρώτη θα τοποθετηθεί η Δέσποινα Χαραλαμπίδου και δεύτερη η κ. Γαϊτάνη, ενώ στη Β’ Θεσσαλονίκης την «πρωτιά» θα έχει η Λίτσα Αμμανατίδου.
Αυτό σημαίνει πως μένουν κενές τρεις θέσεις κατά πάσα πιθανότητα εκλόγιμες στα ψηφοδέλτια του νομού στο ΣΥΡΙΖΑ. Πρώτος στη λίστα αναμένεται να τοποθετηθεί ο Σωκράτης Φάμελλος, ενώ για την εν λόγω περιφέρεια ακούγεται και το όνομα του αναπληρωτή υπουργού Υποδομών, Χρήστου Σπίρτζη. Πιθανοί μνηστήρες των θέσεων Χαραλαμπίδου και Γαϊτάνη στην Α’ Θεσσαλονίκης είναι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας και ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής της ΕΡΤ3 και πρώην πρύτανη του ΑΠΘ, Γιάννη Μυλόπουλου ο οποίος στις εκλογές του Ιανουαρίου «κόπηκε» από το Λαφαζανικό μπλοκ. Ο κ. Μυλόπουλος ως γνωστό διατηρεί άριστες σχέσεις με τον Αλέξη Τσίπρα από την εποχή της πρυτανείας, όταν ο πρώτος τα «έσπασε» με την καλή του φίλη και υπουργό Παιδείας επί κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου, Άννα Διαμαντοπούλου. Στο πρόσωπο του Μυλόπουλου ο Τσίπρας βρήκε τότε έναν δίαυλο επικοινωνίας με τους πανεπιστημιακούς. Αντίστοιχη είναι και η σχέση του πρωθυπουργού με τον σημερινό Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρο Τριανταφυλλίδη από την εποχή του «μαύρου» στην ΕΡΤ3. Για το λόγο αυτό ορισμένοι προεξοφλούν πως σε περίπτωση εκλογών ο δημοσιογράφος θα αναλάβει υπουργικό θώκο, όταν σχηματιστεί η νέα κυβέρνηση. «Φαβορί» πάντως, για μια εκλόγιμη θέση στις λίστες του ΣΥΡΙΖΑ είναι και ο καθηγητής και μέλος της Κίνησης των 53, Χρήστος Λάσκος.