Ποιον θέλουν οι πολίτες για ΠτΔ και αυτός δεν θέλει; – Όνομα-έκπληξη
Η κατά κράτος επικράτηση της ΝΔ και το επικρατέστερο πρόσωπο για Πτδ – Τα ευρήματα της GPO, στο ερώτημα «ποιος είναι καταλληλότερος για Πρόεδρος της Δημοκρατίας;», δείχνουν τον πρώην πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή.
της Έλλης Τριανταφύλλου
Με σταθερό προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας, κατά κράτος επικράτησή της έναντι του ΠΑΣΟΚ στην παράσταση νίκης και διατήρηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην κορυφή των απαντήσεων για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό κλείνει η χρονιά για την κυβερνητική παράταξη στις τάσεις της MRB αλλά και στην έρευνα της GPO. Αν και δεν έχει προλάβει να μετρηθεί ο απόηχος της δέσμης μέτρων που ανακοίνωσε την Κυριακή ο Κ. Μητσοτάκης για τις τράπεζες αλλά και τις δύο παροχές σε ένστολους και χαμηλοσυνταξιούχους, η εξαμηνιαία έρευνα επιβεβαιώνει σε γενικές γραμμές τις ισορροπίες που έχουν διαμορφωθεί στην πολιτική σκηνή μετά τη νέα διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ και την εκ νέου εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, με το κόμμα της Χαριλάου Τρικούπη να έχει εδραιωθεί στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αν και χωρίς περαιτέρω ανοδική τάση, και το κόμμα της Κουμουνδούρου στην τρίτη θέση με μονοψήφιο ποσοστό, αλλά αυξημένο από την εκλογή του Σωκράτη Φάμελλου και μετά. Χωρίς σημαντικές εκπλήξεις διαμορφώνονται οι πολιτικές ισορροπίες και στα δεξιά του πολιτικού φάσματος.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Ενδιαφέροντα, όμως, είναι και τα ευρήματα της GPO, στην οποία οι πολίτες κλήθηκαν να δηλώσουν την προτίμησή της και σε ερώτημα για το ποιος είναι καταλληλότερος για Πρόεδρος της Δημοκρατίας, προκρίνοντας τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή. Kαι αυτό, παρότι ο ίδιος έχει δηλώσει ότι δεν τον ενδιαφέρει η ανάληψη των καθηκόντων του ανώτατου πολιτειακού άρχοντα. Συγκεκριμένα, στην ερώτηση για αυθόρμητη απάντηση, χωρίς δηλαδή να δοθεί λίστα πιθανών υποψηφίων, για το ποιον/α θεωρούν καταλληλότερο/η για τη θέση του ΠτΔ, ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής βρίσκεται στην πρώτη θέση με 11,9% επί του συνόλου και 25,4% επί των εκφρασμένων απόψεων. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η εν ενεργεία Πρόεδρος κ. Σακελλαροπούλου με 11,3% και 24,1% αντίστοιχα, τρίτος ο κ. Βενιζέλος με 6,9 % και 14,7% ενώ την πρώτη πεντάδα ολοκληρώνουν ο νυν υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Δένδιας που επίσης έχει δηλώσει ότι δεν ενδιαφέρεται για τη θέση και η πολιτική πρόταση της Νέας Αριστεράς κ. Ράμμος.
Η πρόθεση ψήφου
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της GPO, η Νέα Δημοκρατία στην πρόθεση ψήφου καταλαμβάνει το 26%, με το ΠΑΣΟΚ να ακολουθεί στο 17% και να έπονται: ΣΥΡΙΖΑ: 5,9%, Ελληνική Λύση: 7,9%, ΚΚΕ: 8,2%, Νίκη: 2,8%, Πλεύση Ελευθερίας: 3,1%, Φωνή Λογικής: 5,0%, ΜέΡΑ25: 1,2%, Νέα Αριστερά: 2,4%, Κίνημα Δημοκρατίας: 3,8%, Άλλο: 2,6%, Λευκό/Άκυρο: 1,1%, Δεν θα ψηφίσω: 1,9% και Δεν ξέρω/Δεν έχω αποφασίσει: 11,1%.
Στην πρόθεση ψήφου της MRB, η ΝΔ καταγράφει ποσοστό 22,9% και ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με 14,2%. Ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 8%, το ΚΚΕ 8%, η Ελληνική Λύση 8%, η Φωνή Λογικής 4,5%, το Κίνημα Δημοκρατίας 3,5%, η Πλεύση Ελευθερίας 3,1%, το ΜέΡΑ25 2,8%, η Νίκη 2,7%, η Νέα Αριστερά 1,3 %, οι Σπαρτιάτες 1%. «Άλλο κόμμα» επέλεξε το 1% των ερωτηθέντων, ενώ το ποσοστό της «αδιευκρίνιστης ψήφου» είναι στο 19%. Το ποσοστό της «αδιευκρίνιστης ψήφου» αναλύεται ως εξής: «Δεν αποφάσισα-Δεν απαντώ» 10,9% και «Λευκό-Άκυρο-Αποχή» 8,1%. Συντριπτικό είναι το προβάδισμα της ΝΔ στην παράσταση νίκης. Το κυβερνών κόμμα προηγείται με 56,2%, ενώ το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ συγκεντρώνει ποσοστό 8,5%. Ο ΣΥΡΙΖΑ 3,7%, η Ελληνική Λύση 3,5%, το ΚΚΕ 2,5%, το Κίνημα Δημοκρατίας 1,4%. Η επιλογή «Κανένα κόμμα» καταγράφει ποσοστό 12,5%. Η επιλογή «Άλλο κόμμα» 4,4% και «Δεν ξέρω/Δεν απαντώ» ποσοστό 7,3%. Επίσης, καταλληλότερος πρωθυπουργός παραμένει σταθερά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Τα πιο σημαντικά προβλήματα
Στην έρευνα της MRB, οι πολίτες θεωρούν ότι τα τρία σημαντικότερα προβλήματα της χώρας είναι ο πληθωρισμός/ακρίβεια με 58,3%, η υγεία/περίθαλψη με 45% και η ανεργία με 22,3%. Στην ερώτηση πώς βλέπουν το μέλλον, το 49% λέει ότι η λέξη που το εκφράζει περισσότερο είναι «φόβος» και ακολουθούν η «οργή» με 46,9% και η «παραίτηση/απογοήτευση» με 39,1%. Σε ό,τι αφορά τους δείκτες αισιοδοξίας και συγκεκριμένα στο ερώτημα «πώς πιστεύετε ότι πάνε τα πράγματα γενικά στη χώρα μας;», το 62% απαντά «Πολύ άσχημα-Αρκετά άσχημα», ενώ το 11,2% απαντά «Πολύ καλά-Αρκετά καλά». Στο ερώτημα «πώς κρίνετε σε γενικές γραμμές την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας;», το 62,7% απαντά «Πολύ κακή-κακή» και το 10,1% απαντά «Πολύ καλή-καλή». Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι στην παρούσα συγκυρία οι πολίτες προκρίνουν το πρόβλημα της ακρίβειας στην ενέργεια, έναντι του σουπερμάρκετ και γενικότερα των αγορών.
Ελληνοτουρκικά
Στο ερώτημα «Πόσο πιθανό θεωρείτε ένα θερμό επεισόδιο μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας στη διάρκεια των επόμενων 12 μηνών;», οι πολίτες με ποσοστό 37,7 % απαντούν «πολύ» και «αρκετά».
Στο ερώτημα «πώς αξιολογείτε συνολικά την εκλογή και ανάληψη της προεδρίας των ΗΠΑ από τον Τραμπ;» οι πολίτες απαντούν 45,4% «σίγουρα θετικά-μάλλον θετικά» και 44,6% «σίγουρα αρνητικά-μάλλον αρνητικά».
Πηγή: Political.gr