, Σάββατο
03 Δεκεμβρίου 2022

Πόλεμος Τσίπρα – Πλεύρη για τα χειρουργεία παιδιών

Η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στο Νοσοκομείο Παίδων σήμανε την έναρξη πολέμου με τον υπουργό Υγείας Θ. Πλεύρη και αφορμή τις καθυστερήσεις στα χειρουργεία παιδιών.

Σφοδρή επίθεση κατά του υπουργείου Υγείας και της διοίκησης του Νοσοκομείου Παίδων εξαπέλυσε ο κ. Τσίπρας που επισκέφθηκε το νοσοκομείο με αφορμή τη δραματική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων, με αποτέλεσμα πάνω από 3.000 παιδιά να περιμένουν να χειρουργηθούν.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία εξαπέλυσε επίθεση κατά του υπουργείου, καθώς λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων εκκρεμούν εκατοντάδες χειρουργεία. «Στο μεγαλύτερο παιδιατρικό νοσοκομείο της χώρας δεν γίνονται τακτικά χειρουργεία όλο τον Σεπτέμβρη και δεν ξέρουμε πότε θα αρχίσουν ξανά να γίνονται. Αυτό εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους για τη δημόσια υγεία εκατοντάδων παιδιών και οδηγεί οικογένειες, εκατοντάδες οικογένειες, 3.000 οικογένειες, γιατί τόσος είναι ο αριθμός των παιδιών που είναι σε λίστες αναμονής, να ψάχνουν να βρουν λύση σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. «Το 2019, στο μεγαλύτερο παιδιατρικό νοσοκομείο της χώρας ήταν εν υπηρεσία 16 αναισθησιολόγοι, 11 μόνιμοι και 5 επικουρικοί. Σήμερα είναι μόλις 10, που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν προφανώς στις απαιτήσεις. Από την αρχή της πανδημίας άρχισαν να μειώνονται τα χειρουργεία, σχεδόν κατά 75% και να συσσωρεύονται οι ασθενείς. Και η κυβέρνηση δεν φρόντισε ενώ γνώριζε τη μεγάλη έλλειψη αναισθησιολόγων να κινηθεί έγκαιρα, ώστε αυτό να κινητοποιηθεί».

«Από το 2018 το πρόβλημα»

Η απάντηση στον κ. Τσίπρα ήρθε λίγη ώρα αργότερα διά στόματος Θανάση Πλεύρη, ο οποίος ανταπέδωσε τα πυρά στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ που εργαλειοποίησε το πρόβλημα αναμονής των χειρουργείων στο Νοσοκομείο Παίδων. Ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι το πρόβλημα με τις αναμονές υπάρχει από το 2018.

Όπως είπε ο Θ. Πλεύρης, δεν μειώθηκαν οι αναμονές στα χειρουργεία αλλά ούτε και αυξήθηκαν, δίνοντας και συγκεκριμένα στοιχεία από το 2019 μέχρι σήμερα. Το 2019 οι αναμονές έφθασαν τις 2.853, το 2020 τις 2.438, το 2021 τις 2.795 και το 2022 τις 2.925. «Πρέπει να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα γιατί τα παιδιά πρέπει να χειρουργούνται σε γρήγορο χρόνο. Αλλά εσείς που πάτε σήμερα εκεί, αγνοείτε την κατάσταση όταν ήταν πρωθυπουργός ο κ. Τσίπρας», είπε ο Θάνος Πλεύρης σε επιτροπή της Βουλής.

Για τον οικογενειακό γιατρό ο υπουργός τόνισε πως οι πολίτες αγκάλιασαν τη μεταρρύθμιση, καθώς μέσα σε μόλις 45 ημέρες 4.000.000 πολίτες έκαναν εγγραφή στο σύστημα. Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, το 30% των γιατρών μπήκε εντός του Αυγούστου με την κάλυψη στην περιφέρεια να κινείται άνω του 70%. Τις επόμενες δέκα ημέρες θα γίνουν οι συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ, καθώς στόχος είναι να μπουν κι άλλοι γιατροί στο σύστημα και ο θεσμός να λειτουργεί «δυναμικά». Ο υπουργός Υγείας συμπλήρωσε μάλιστα ότι, μόλις καλυφθεί ο ενήλικος πληθυσμός, θα ακολουθήσει η υπαγωγή στο σύστημα των παιδιάτρων.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL