, Δευτέρα
17 Ιουνίου 2024

search icon search icon

Πόλεμος

Είμαστε σε πόλεμο με τις φωτιές, είπε ο πρωθυπουργός. Και γνωρίζει καλά ότι οι πόλεμοι κερδίζονται ή χάνονται πριν ξεκινήσουν. Από τους λεγόμενους «συντελεστές ισχύος».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ετοιμάζει ένα πακέτο μέτρων με την έμφαση πλέον να δίνεται στην πρόληψη και στις ξεκάθαρες αρμοδιότητες. Η στήλη πληροφορείται πως στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν «ανέβει» στο τραπέζι των συσκέψεων παλαιότερα σχέδια για την αναδιοργάνωση της δασικής υπηρεσίας, καθώς -σύμφωνα με ένα κλισέ- τα δάση καίγονται τον χειμώνα.

Είναι πιθανό να απευθυνθεί πρόσκληση σε συνταξιούχους πυροσβέστες να συνδράμουν την προσπάθεια ανασυγκρότησης της αντιπυρικής πολιτικής. Αυτή τη φορά, όμως, με άλλο «καπέλο». Αυτή του δασικού υπαλλήλου. Η ύπαιθρος στην Ελλάδα έχει εγκαταλειφτεί στην τύχη της, επισημαίνει στην «Political» στέλεχος του μηχανισμού διαχείρισης κρίσεων. Πρέπει να βρούμε ανθρώπους που θα την προσέχουν, μας εξηγεί. Είναι προφανές ότι ο πόλεμος δεν θα κερδηθεί αν επιμένουμε να αντιμετωπίζουμε τις φλόγες, εφόσον έχουν γιγαντωθεί, προσθέτει.

Σε κάθε περίπτωση, μπορεί να είδαμε εικόνες πολέμου, αλλά η Ελλάδα έδειξε προς τα έξω ότι είναι μία οργανωμένη και καλά εξοπλισμένη χώρα. Που αντιμετωπίζει πολλά παράλληλα μέτωπα ταυτόχρονα. Και μην ακούμε υπερβολές, επειδή υπήρξε ένα πλάνο με τουρίστες σε μία καρότσα. Αυτό έλειπε, να μη χρησιμοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα μέσα. Τη μάχη της απομάκρυνσης του κόσμου και της αρωγής στους πληγέντες την κερδίσαμε. Και σε αυτό συνέβαλαν όλοι: το κράτος, η αυτοδιοίκηση, οι πολίτες που άνοιξαν τα σπίτια τους.

Είναι μίζερο η αντιπολίτευση να επιμένει σε υπερβολές και να συκοφαντεί η ίδια τη χώρα. Σε κανένα μέρος του κόσμου, όσο ισχυρό και αν είναι ένα κράτος, δεν είναι εύκολη μία επιχείρηση εκκένωσης. Πόσω μάλλον όταν αφορά σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους. Δίκαια ζήτησαν τον λόγο και οι κάτοικοι στο Μάτι. Για αυτούς τότε δεν είχε φροντίσει κανείς. Αλλά, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως τότε έκαναν ότι δεν έβλεπαν τους νεκρούς, κάνουν τώρα ότι δεν ακούν τους ζωντανούς. Επιλέγουν να βλέπουν ό,τι νομίζουν, ό,τι τους συμφέρει. Και πάλι, όμως, κάνουν λάθος.

Οι φυσικές καταστροφές απαιτούν συνεργασία. Απαιτούν ενότητα δυνάμεων. Συνεισφορά όλων. Δεν χρειάζονται σχολιαστές που θα δείχνουν με το δάχτυλο ο ένας τα λάθη του άλλου. Είναι πολύ σοβαρή απειλή, για να μπει στο πολιτικό και μικροκομματικό παιχνίδι. Και ναι, όσο και αν κάποιοι ενοχλούνται, το πρώτο ζητούμενο είναι πάντα η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Γιατί, όλα τα άλλα φτιάχνονται ξανά. Ακόμη και τα δάση. Αρκεί να έχουν τη φροντίδα του ανθρώπου. Ή, έστω, να μην τον έχουν απέναντί τους.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.