20:18, Πέμπτη
11 Αυγούστου 2022

Πολιτική σταθερότητα έχει ανάγκη ο τόπος

Συντρέχει πράγματι κανένας λόγος να επικαλείται η κυβέρνηση το «τοξικό κλίμα» που υιοθετεί η αντιπολίτευση για να προκηρύξει εκλογές το φθινόπωρο; Η αντιπολίτευση και δη η αξιωματική ναι, ασκεί δριμεία κριτική, ακραία, πολλές φορές εκτός ορίων, και μπορεί να χαρακτηριστεί ανεύθυνη, αλλά τη «δουλειά» της, λέει, κάνει.

Tου ΦΩΤΗ ΣΙΟΥΜΠΟΥΡΑ

Αυτοί είναι οι κανόνες του παιχνιδιού, που ακολουθεί, αλλά εντόνως «τοξικό κλίμα», που να αιτιολογεί πρόωρη προσφυγή στις κάλπες δεν έχει ακόμη διαμορφωθεί. Ένας άλλος λόγος, τον οποίο και κατά το Σύνταγμα μπορεί να επικαλεστεί ο πρωθυπουργός για προσφυγή σε πρόωρες εκλογές, είναι ο αποκαλούμενος «εθνικά θέματα».

Και εντάξει, υπάρχει η πρωτοφανής τουρκική προκλητικότητα, αλλά δεν έχουμε φτάσει στο σημείο να σχηματίσουμε και κυβέρνηση εθνικής ενότητας για να αντιμετωπίσουμε τις απειλές των γειτόνων μας. Εξάλλου, η κυβέρνηση καλά τα πάει μέχρι στιγμής για το μέγα αυτό εθνικό θέμα. Δεν απομένει παρά ο λόγος της ψύχραιμης και επιτυχημένης διαχείρισης της οικονομικής κρίσης, η οποία, λόγω και του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία, αναμένεται να οξυνθεί τον προσεχή χειμώνα.

Μια κυβέρνηση, όμως, που πλησιάζει στο τέλος της θητείας της μπορεί να διαχειριστεί την κρίση χωρίς να σκέφτεται το πολιτικό κόστος, να λαμβάνει αποφάσεις που και θα στηρίζουν την κοινωνία, αλλά και δεν θα οδηγήσουν την εθνική οικονομία στον εκτροχιασμό; Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πιστεύει πως η κυβέρνησή του μπορεί να τα καταφέρει και χωρίς να καταφύγει πρόωρα στην ανανέωση της λαϊκής εντολής. Αρκεί η κατάσταση στη διεθνή οικονομία να μη δείχνει ότι ξεφεύγει εντελώς και το επερχόμενο τσουνάμι, φτάνοντας να χτυπήσει και την Ελλάδα, να μην μπορεί να ανακοπεί. Είναι και ο μόνος λόγος για πρόωρες εκλογές, που θα είναι προ των πυλών.

Αρκεί βεβαίως, στην προκειμένη περίπτωση,να μην επικρατήσουν οι «βρόμικοι κανόνες» και γενικώς η αξιωματική αντιπολίτευση να μη διαμορφώσει «εντόνως τοξικό κλίμα», υποβοηθώντας, για λόγους καθαρά κομματικού συμφέροντος, τις προϋποθέσεις για άμεση προσφυγή στις κάλπες. Τότε ναι, η απόφαση για πολιτική σταθερότητα είναι στα χέρια του Μητσοτάκη.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ