, Σάββατο
01 Απριλίου 2023

Πως διάβασαν το μήνυμα της «γαλάζιας» κάλπης οι… Θεσσαλονικάρχες;

nd-karfitsa
του Βαγγέλη Στολάκη
Ικανοποιημένοι για το αποτέλεσμα αλλά και… αγχωμένοι για την επόμενη ημέρα της Νέας Δημοκρατίας είναι οι… Θεσσαλονικάρχες του κόμματος. Μπορεί αυτή τη φορά οι εκλογές να έγιναν κανονικά και μάλιστα με ποσοστό συμμετοχής που ούτε οι πιο αισιόδοξοι φαντάστηκαν στην Λεωφόρο Συγγρού, και πάλι οι γκρίνιες για τη διαδικασία καλά κρατούν. Το απαρχαιωμένο καταστατικό ενός κόμματος που θέλει να λέγεται σύγχρονο δεν επέτρεψε την ανακοίνωση τελικού αποτελέσματος μετά το άνοιγμα της κάλπης, με τους «γαλάζιους» να περιμένουν ακόμα… τα χαρτιά της τηλεομοιοτυπίας (κοινώς fax)! Την ίδια ώρα η μάχη της κάλπης που θα στηθεί στις 10 Ιανουαρίου αναμένεται να εξελιχθεί σε μια μάχη Καραμανλικών- Μητσοτακικών, δεδομένου ότι ο πρώην πρωθυπουργός, έστω και μέσω κύκλων του, προκρίνει για τη θέση του επόμενου αρχηγού της ΝΔ τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη.
Η στάση Τζιτζικώστα
Τα… βλέμματα όλα είναι στραμμένα πλέον στον Απόστολο Τζιτζικώστα και το επιτελείο του αναφορικά με το τι προτίθεται να πράξει ο νεαρός περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας. Περιμένουν δηλαδή τα «γαλάζια» στελέχη να δουν εάν ο κ. Τζιτζικώστας θα δώσει κάποια «γραμμή» υπέρ του ενός ή του άλλου υποψηφίου, μετά και τη δημόσια δήλωση συμπαράστασης του Άδωνι Γεωργιάδη προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Απόστολος Τζιτζικώστας έχει δεχτεί ήδη εισηγήσεις στενών του συνεργατών προκειμένου να… σιωπήσει, ενώ υπάρχουν και κορυφαία στελέχη του κόμματος που τον υποστήριξαν που τάσσονται υπέρ του ενός ή του άλλου υποψηφίου. Όπως αναφέρουν στην Karfitsa οι ίδιες πηγές ο Μάκης Βορίδης εισηγείται στον νεαρό Περιφερειάρχη να δηλώσει δημόσια στήριξη στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ άλλα παλαιότερα στελέχη της ΝΔ όπως ο Κώστας Κιλτίδης θέλουν τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη.
Όπως αναφέρουν παράγοντες αλλά και βουλευτές του κόμματος από τον νομό Θεσσαλονίκης η κάλπη της περασμένης Κυριακής απέστειλε δυο μηνύματα. Αφ’ ενός ότι η Νέα Δημοκρατία είναι μια παράταξη με παρόν, παρελθόν και μέλλον και αφετέρου ότι ο κόσμος επιθυμεί μια δυνατή αξιωματική αντιπολίτευση απέναντι στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ και τα μέτρα που υλοποιούνται σε βάρος της κοινωνίας με την υπογραφή του τρίτου μνημονίου.
Τα μηνύματα της κάλπης
Για τον βουλευτή της Β’ Θεσσαλονίκης, Σάββα Αναστασιάδη η ενότητα της ΝΔ είναι δεδομένη. «Αυτό διασφαλίστηκε από την εντυπωσιακή προσέλευση του κόσμου. Εκτιμώ ότι θα ήταν μεγαλύτερη εάν το σύστημα λειτουργούσε με μεγαλύτερη ταχύτητα» λέει. Για τον ίδιο το μήνυμα της κάλπης είναι πως: «το εκλογικό σώμα καθόρισε και τον ιδεολογικό χώρο της παράταξης. Τον χώρο δηλαδή της πολιτικής συναίνεσης και της μετριοπάθειας. Αυτός είναι ο οδηγός για το που πρέπει να κινηθεί ο κάθε υποψήφιος» συμπληρώνει ο κ. Αναστασιάδης, ο οποίος αποκαλύπτει στην «Κ» ότι στις 10 Ιανουαρίου θα… «σταυρώσει» τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Σύμφωνα με τον βουλευτή της Β’ Περιφέρειας «ο κ. Μεϊμαράκης ανήκει στην κατηγορία των μη βαρόνων, ενώ ο κ. Μητσοτάκης είναι κληρονόμος οικογένειας. Ο ένας εκπροσωπεί την ελίτ και την υψηλή τάση και ο άλλος τον μεσαίο χώρο, τον οικογενειάρχη και τον επιχειρηματία».  Όπως αναφέρει ο κ. Αναστασιάδης οι δυο υποψήφιοι που δεν «πέρασαν» στο δεύτερο γύρο θα πρέπει να αφήσουν ελεύθερους τους ψηφοφόρους τους να αποφασίσουν και να μην δώσουν κάποια «γραμμή».
Ενθουσιασμένος από την μεγάλη συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία δηλώνει στην Karfitsa ο πρώην υπουργός, Σταύρος Καλαφάτης. Καλεί ωστόσο τους κκ. Τζιτζικώστα και Γεωργιάδη να μην κατευθύνουν τους εκλογείς γιατί όπως λέει «οι πολίτες δε καθοδηγούνται». «Ο κάθε ψηφοφόρος που συμμετείχε στις εκλογές είχε το δικό του σκεπτικό για το οποίο οδηγήθηκε στην κάλπη» σχολιάζει. «Περιμένω από δω και πέρα να συνεχιστεί η εκλογική διαδικασία με πολιτικό διάλογο και επιχειρηματολογία. Αυτό θα τιμήσει την ΝΔ και ο κόσμος θα το εκτιμήσει» αναφέρει ο κ. Καλαφάτης. Δεν αποκλείει βέβαια, πολλοί ψηφοφόροι να μην οδηγηθούν στην κάλπη της 10ης Ιανουαρίου λόγω… πικρίας. Υπενθυμίζεται πως ο κ. Καλαφάτης πριν ο κ. Μεϊμαράκης ανακοινώσει την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος, είχε δηλώσει στήριξη στον πρώην πρόεδρο της Βουλής. Ο πρώην υπουργός εκτιμά ότι όσοι ψήφισαν την περασμένη Κυριακή το έκαναν με διπλό στόχο: να υπάρξει ένας επικεφαλής μιας παράταξης ενωμένης, ανανεωμένης και δυναμωμένης και φυσικά να υπάρξει μια ισχυρή αξιωματική αντιπολίτευση που θα αναδεικνύει τις αδυναμίες της κυβέρνησης και ενδεχομένως να κυβερνήσει μεθαύριο τη χώρα.
«Στις εκλογές της Κυριακής για την ανάδειξη Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας ο μεγάλος κερδισμένος ήταν η ίδια η Νέα Δημοκρατία. Μέσα από μια κορυφαία δημοκρατική διαδικασία, με εκατοντάδες χιλιάδες φίλους και μέλη της παράταξης να δίνουν ένα ηχηρό παρόν, με ένα μήνυμα ενότητας που έφυγε από τη βάση προς όλες τις κατευθύνσεις. Η Νέα Δημοκρατία ξεκινά να γίνει πάλι μεγάλη για να εκφράσει την πλειοψηφία της κοινωνίας. Χρειάζεται μια ισχυρή ηγεσία και όλες της τις δυνάμεις για να μπει ξανά η χώρα σε μια τροχιά ανάπτυξης και προόδου και να σταματήσει η περιπέτεια που προκαλούν οι πολιτικές της αριστεράς» λέει η Έλενα Ράπτη. Η Θεσσαλονικιά βουλευτής συμπληρώνει: «Οι χιλιάδες νεοδημοκράτες που θα ψηφίσουν μαζικά και στο δεύτερο γύρο δεν χρειάζονται γραμμές και συστάσεις. Είναι η βάση της Νέας Δημοκρατίας που ξέρει καλύτερα από τον καθένα ποιος υποψήφιος εγγυάται την προοπτική μιας μεγάλης παράταξης. Στον δρόμο για τον δεύτερο γύρο, πάμε όλοι μαζί».
«Οι ΝΔκράτες δεν είναι πρόβατα»
Από την πλευρά του, ο πρώην υπουργός Μακεδονίας Θράκης και βουλευτής της Β’ Θεσσαλονίκης, Θεόδωρος Καράογλου σχολιάζει ότι «το μήνυμα της κάλπης δείχνει πως οι πολίτες έχουν τη Νέα Δημοκρατία μέσα στην καρδιά τους και την στηρίζουν κάτω από δύσκολες συνθήκες. Οι πολίτες στέλνουν διπλό μήνυμα: σε εμάς λένε να σοβαρευτούμε και να τελειώνουμε με τα εσωκομματικά και στην κυβέρνηση ότι η ΝΔ είναι εδώ παρούσα και έτοιμη να βοηθήσει τη χώρα για την αντιμετώπισης των όποιων προβλημάτων». Όπως λέει ο κ. Καράογλου οι δυο υποψήφιοι αρχηγοί θα πρέπει να αποφύγουν την πόλωση και την ένταση, ενώ για τον Απόστολο Τζιτζικώστα και τον Άδωνι Γεωργιάδη αναφέρει πως: «οι πολίτες και τα στελέχη της ΝΔ δεν είναι πρόβατα. Έχουν άποψη και με τα δικά τους κριτήρια θα κρίνουν τι θα πει ο τρίτος και ο τέταρτος» καταλήγει ο κ. Καράογλου.
Διπλό… μήνυμα «διαβάζει» στην κάλπη της περασμένης Κυριακής και ο Γιώργος Ορφανός. «Οι πολίτες λένε ότι είναι εδώ και διατεθειμένοι να παλέψουν για τη ΝΔ. Δεν υπάρχουν τα φαινόμενα διάλυσης. Το δεύτερο μήνυμα πάει στον Τσίπρα και του λέει ότι η ΝΔ είναι η… άλλη απάντηση, έτοιμη να κυβερνήσει» σχολιάζει ο κ. Ορφανός. Καλεί τόσο τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη όσο και τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αποφύγουν τις προσωπικές αντιπαραθέσεις και να μιλήσουν πολιτικά. «Οι δυο που δεν βγήκαν, ας κάνουν ότι θέλουν. Έχω την εντύπωση ότι δεν θα τους ακούσει κανείς…» καταλήγει ο κ. Ορφανός.
«Με τη μεγάλη συμμετοχή στις εσωκομματικές εκλογές, τα μέλη της Νέας Δημοκρατίας επιβεβαίωσαν την επιθυμία τους για μια ενωμένη και ισχυρή Νέα  Δημοκρατία, ικανή στο θεσμικό της ρόλο και έτοιμη, όποτε κληθεί, να αναλάβει τη  διακυβέρνηση της χώρας» αναφέρει από την πλευρά του ο πολιτευτής στην Α’ Θεσσαλονίκης, Στράτος Σιμόπουλος. «Με την επιλογή των κυρίων Μεϊμαράκη και Μητσοτάκη,  για τον δεύτερο γύρο, έδωσαν το μήνυμα της ανάγκης για συνέχεια, με εμπειρία, αλλά και παράλληλη ενδυνάμωση των πολιτικών χαρακτηριστικών, τα οποία αφορούν στη στήριξη του ιδιωτικού τομέα (εργοδοτών και εργαζομένων)» καταλήγει, μιλώντας στην «Κ».
Απαιτούν… ενότητα
Ευθύνες σε ό,τι πουν και ό,τι κάνουν από εδώ και στο εξής «βλέπει» σε Μεϊμαράκη, Μητσοτάκη, Τζιτζικώστα και Γεωργιάδη ο Κώστας Γκιουλέκας. «Το μήνυμα που εστάλη προς όλες τις πλευρές από τους ψηφοφόρους ήταν η διατήρηση της ενότητας της Ν.Δ. ανεξαρτήτως του προσώπου του αυριανού αρχηγού. Αυτό το μήνυμα οφείλουν να το λάβουν πολύ σοβαρά υπόψη και οι δύο διεκδικητές του β’ γύρου αλλά και οι δύο αποκλεισθέντες , οι οποίοι σαφώς και έχουν ευθύνη για ότι πουν και ότι κάνουν .Ενότητα , ομοψυχία και άσκηση των καθηκόντων που μας ανέθεσε ο ελληνικός λαός με την ψήφο του στις τελευταίες εκλογές .Η Ν.Δ. είναι και θα παραμείνει η πλέον σοβαρή και αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης για την χώρα» αναφέρει στην Karfitsa χαρακτηριστικά ο κ. Γκιουλέκας.
«Η διαδικασία της 20ης Δεκεμβρίου είχε δύο αδιαμφισβήτητους κερδισμένους. Την ίδια τη Νέα Δημοκρατία, αλλά και τη χώρα. Η χώρα κέρδισε γιατί επιβεβαιώθηκε πως δεν υπάρχει έδαφος για την εν λευκώ καθεστωτική διαμόρφωση των εξελίξεων που ονειρεύονται ο Αλέξης Τσίπρας, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο συνδιαχειριστής του Πάνος Καμμένος. Η Νέα Δημοκρατία, με όλα τα θετικά της και αρνητικά της, κέρδισε γιατί αποδείχτηκε σε πείσμα όσων ονειρεύονται κάτι διαφορετικό, πως έχει βαθιές ρίζες στην κοινωνία που περιμένει από την δική μας παράταξη να προσφέρει την εναλλακτική διέξοδο, από το τέλμα στο οποίο βυθίζει καθημερινά την Ελλάδα η χειρότερη κυβέρνηση που γνώρισε ο τόπος» σχολιάζει ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής Νέας Δημοκρατίας Θεσσαλονίκης, Μηνάς Σαμαντζίδης.  «Μαζί με τα κέρδη, έρχεται βέβαια και η ευθύνη. Η ευθύνη να ακούσουμε το μήνυμα των 400.000 μελών μας που δείχνουν το δρόμο της μετριοπάθειας, να χαλυβδώσουμε την ενότητα της παράταξης και να διαμορφώσουμε το συντομότερο δυνατόν την αξιόπιστη εναλλακτική κυβερνητική πρόταση που περιμένουν οι Έλληνες από τη Νέα Δημοκρατία» καταλήγει ο κ. Σαμαντζίδης.