, Σάββατο
04 Φεβρουαρίου 2023

Πώς διαβάζει η Αθήνα την προσφυγή του Οτσαλάν

O πάλαι ποτέ ηγέτης του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν Αμπντουλάχ Οτσαλάν καθοδηγούσε τον ένοπλο αγώνα κατά του τουρκικού κράτους από έδαφος ελεγχόμενο από τη Συρία. Η Άγκυρα από τότε πολλές φορές είχε διαμαρτυρηθεί στις συριακές Αρχές για τη βοήθεια που πρόσφεραν στον Οτσαλάν, χωρίς όμως ανταπόκριση. Έτσι, η Τουρκία ήταν αποφασισμένη να εξουδετερώσει το PKK στη Συρία.

Της ΑΛΕΞΙΑΣ ΤΑΣΟΥΛΗ

Ο Οτσαλάν αποφάσισε να διαφύγει από τη Δαμασκό και έφτασε στην Αθήνα το 1998, για να καταλήξει στην ελληνική πρεσβεία στο Ναϊρόμπι μέχρι την παράδοσή του στους Τούρκους. Είκοσι τέσσερα χρόνια μετά το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δέχτηκε την προσφυγή του Οτσαλάν κατά της Ελλάδας που αφορά την άφιξή του στην Ελλάδα το 1998, την αίτησή του για άσυλο στη χώρα αυτή και την παράδοσή του στις τουρκικές Αρχές στην Κένυα τον Φεβρουάριο του 1999. Ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν στην προσφυγή του στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο μέσω των δικηγόρων του υποστήριξε ότι οι πρακτικές εναντίον του κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Ελλάδα ήταν αντίθετες με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Στην προσφυγή του ο Οτσαλάν υποστήριξε ότι είναι αντίθετο με πολλά άρθρα της Ευρωπαϊκής Σύμβασης το γεγονός ότι παραδόθηκε στις τουρκικές Αρχές, ενώ βρισκόταν στα χέρια των ελληνικών Αρχών της Κένυας, ότι η αίτησή του για άσυλο στην Ελλάδα δεν εξετάστηκε, ότι κρατήθηκε χωρίς νομική βάση κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Ελλάδα και ότι δεν του δόθηκε η δυνατότητα να αναζητήσει τα δικαιώματά του ενώπιον των ελληνικών δικαστηρίων.

Στην Αθήνα δεν άκουσαν με χαρά την εξέλιξη αυτή, ωστόσο δεν μπορεί να υπάρξει επίσημος πολιτικός σχολιασμός μιας απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Το βέβαιο είναι ότι ανοίγει άλλη μια πληγή των ελληνοτουρκικών σχέσεων σε μια δύσκολη συγκυρία με κλιμακούμενη την κρίση.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL