21:46, Πέμπτη
11 Αυγούστου 2022

Πώς διαβάζει η Αθήνα την υπαναχώρηση Ερντογάν

Τουρκική αναδίπλωση βλέπει η Αθήνα.

Παρότι η τουρκική ηγεσία επιχειρεί να εμφανίσει ως… τεράστια διαπραγματευτική επιτυχία την έγκρισή της στην ένταξη στο ΝΑΤΟ Σουηδίας και Φινλανδίας, επικαλούμενη το τριμερές μνημόνιο που, μεταξύ άλλων, προβλέπει άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων προς την Τουρκία και συμφωνία έκδοσης τρομοκρατών, κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα σημειώνουν ότι η συμφωνία δεν «ακουμπά» την Ελλάδα, δεν επηρεάζει τις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας και τις σχετικές ευρωπαϊκές αποφάσεις και δεν προσφέρει σοβαρά πλεονεκτήματα στην Τουρκία, κάνοντας λόγο για αναδίπλωση της Άγκυρας.

Συγκεκριμένα, τα ίδια πρόσωπα, που διευκρινίζουν πως σε κάθε περίπτωση Στοκχόλμη και Ελσίνκι δεσμεύονται από τις συλλογικές αποφάσεις σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τονίζουν, μεταξύ άλλων, ότι «οποιαδήποτε στήριξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο τουρκικό αίτημα για συμμετοχή στην Κοινή Ευρωπαϊκή Άμυνα και Ασφάλεια, καθώς και στο σχήμα της Μόνιμης Διαρθρωμένης Αμυντικής Συνεργασίας (PESCO) μόνο συμβολικό χαρακτήρα έχει, καθώς για τη συμμετοχή οποιουδήποτε τρίτου κράτους απαιτείται ομόφωνη απόφαση των συμμετεχόντων κρατών της ΕΕ, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα και η Κύπρος». Εντέλει, υπογραμμίζεται με νόημα και πέραν παρερμηνείας ότι «η Ελλάδα ως κράτος-μέλος της Ένωσης έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί τις εξελίξεις, να ασκεί τα δικαιώματά της και να προστατεύει τα συμφέροντά της».

Επίθεση Τσίπρα για τα εθνικά

Επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τα πρώτα συμπεράσματα της Συνόδου του ΝΑΤΟ εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας, κατηγορώντας τη για πλήρη υποταγή της εξωτερικής πολιτικής στις προπαγανδιστικές ανάγκες της προεκλογικής περιόδου, που την οδηγούν σε οδυνηρά για τη χώρα σφάλματα.

«Καλώ την κυβέρνηση, προσωπικά τον πρωθυπουργό, έστω και τώρα, στο “και πέντε”, να υπερασπιστεί τα εθνικά συμφέροντα στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη. Αν το κάνει, θα κρίνουμε θετικά τη στάση του με εθνικά και όχι κομματικά κριτήρια. Αν όχι, θα φέρει ακέραια την ευθύνη», είπε ο Αλ. Τσίπρας, καλώντας τον πρωθυπουργό να ξεκαθαρίσει έστω και τώρα στους συμμάχους ότι η Ελλάδα ζητά και απαιτεί τη στήριξη απέναντι στις προκλήσεις της Τουρκίας. Χαρακτήρισε, δε, αδιανόητο εμείς να στέλνουμε όπλα στην Ουκρανία και οι Αμερικανοί να εξοπλίζουν την Τουρκία με F-16, ενώ ζήτησε να ξεκαθαριστεί ότι δεν είμαστε δεδομένοι αλλά αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε το δίκαιο και την κυριαρχία μας.

Εξέφρασε, δε, την έντονη ανησυχία του για το γεγονός ότι η βοηθός υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ ανακοίνωσε δημοσίως και επισήμως ότι η χώρα στηρίζει τον εκσυγχρονισμό αεροσκαφών του στόλου Τουρκίας και ζήτησε η Ελλάδα να χρησιμοποιήσει όλα τα επιχειρήματα και όπλα για να μην πωληθούν αμερικανικά F-16 στην Τουρκία.

Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, η Τουρκία, χωρίς καν να συμμετέχει στις κυρώσεις απέναντι στη Ρωσία, αναβαθμίζει διαρκώς τη θέση της στα δρώμενα, την ίδια στιγμή που κλιμακώνει τη ρητορική έντασης για βλέψεις στο Αιγαίο και την ίδια ώρα η ελληνική κυβέρνηση όχι μόνο δεν δείχνει καθόλου ανήσυχη με αυτά αλλά δηλώνει και ικανοποιημένη.

Απαντώντας, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας σχολίασε, μεταξύ άλλων, ότι «ο κ. Τσίπρας ανησυχεί μήπως η Τουρκία εξοπλίσει την πολεμική της μηχανή, αλλά δεν έχει καμία απάντηση γιατί το δικό του κόμμα δεν στήριξε τις προσπάθειες της κυβέρνησης να ενισχυθούν οι ένοπλες δυνάμεις καταψηφίζοντας τις σχετικές συμφωνίες».

Γιάννης Οικονόμου: «Ψέματα και διαβολές αντί αρραγούς μετώπου»

Στα όσα είπε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου: «Δυστυχώς δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Τσίπρας διασπείρει ψέματα και διαβολές -από βήματος του Εθνικού Κοινοβουλίου μάλιστα-, την ώρα που ο πρωθυπουργός εκπροσωπεί την Ελλάδα σε κομβικής σημασίας Συνόδους στο εξωτερικό. Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες απαιτούν, στους κρίσιμους καιρούς που ζούμε, σοβαρότητα και αρραγές εσωτερικό μέτωπο, ώστε να προαχθούν τα εθνικά μας συμφέροντα, και απορρίπτουν κατηγορηματικά την πολιτική μικρότητα του κ. Τσίπρα. Το σημερινό του παραλήρημα (στο οποίο, σημειωτέον, παρέστη μικρό μόνο μέρος των βουλευτών του) είναι σε πλήρη διάσταση με τη βούληση και την κρίση των Ελλήνων πολιτών, των εταίρων και των συμμάχων μας, που βλέπουν ότι η διεθνής εκπροσώπηση της χώρας μας από τον πρωθυπουργό και η διπλωματία που ασκεί η πατρίδα μας διασφαλίζουν τα εθνικά μας δίκαια στο ακέραιο και τα προάγουν πολλαπλώς. Για αυτό και οι πολίτες εμπιστεύονται τον πρωθυπουργό σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα. Η τοξικότητα, τα ψέματα και η μικρότητα δεν θα μας παρασύρουν. Ούτε φυσικά θα μας κάνουν να ξεχάσουμε αυτά που ζούσε η χώρα τέτοιες μέρες πριν από επτά χρόνια. Δεν τα λησμονούμε όχι μόνο για τις τραγικές συνέπειες που είχαν για τον λαό μας, αλλά κυρίως διότι οι πρωταγωνιστές του 2015 παραμένουν αμετανόητοι, ίδιοι και απαράλλαχτοι».

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL