Πώς σχολιάζει το Μαξίμου την εκλογή Τραμπ -Η προφητική συνάντηση Μητσοτάκη-Πομπέο
Την πεποίθηση ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις «έχουν βαθιές ρίζες και δεν πρόκειται να διαταραχθούν από την αλλαγή ηγεσίας στο Λευκό Οίκο» εκφράζουν κυβερνητικές πηγές.
Παράλληλα σημειώνουν ότι έχουν καλλιεργηθεί ισχυρές σχέσεις και με το ρεπουμπλικανικό στρατόπεδο και πρόσωπα που αναμένεται να διαδραματίσουν ισχυρό ρόλο στη νέα εποχή.
Ο κ. Μητσοτάκης ήταν από τους πρώτους ηγέτες που μέσω “Χ” συνεχάρη τον κ. Τραμπ για τη νίκη του, δηλώνοντας ότι «η Ελλάδα προσδοκά σε εμβάθυνση της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών», θέλοντας να στείλει το μήνυμα της συνέχειας στην πολιτική που έχει χαραχθεί τα τελευταία χρόνια. Λίγα 24ωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες στην Αμερική ο Πρωθυπουργός σημείωνε σε συνομιλητές του ότι η πρώτη του επίσκεψη στο Λευκό Οίκο ήταν στην πρώτη θητεία του κ. Τραμπ και τότε ξεκίνησε να αναπτύσσεται η συμφωνία ασφαλείας μεταξύ των δύο χωρών.
Δεν ήταν τυχαία η συνάντηση με τον Πομπέο
Η εκλογή Τραμπ, άλλωστε, δεν αιφνιδίασε το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς θεωρούσαν ότι είναι το φαβορί για τη νίκη. Δεν είναι τυχαία, σύμφωνα με συνεργάτες του Πρωθυπουργού, η συνάντηση που είχε προ ημερών στην Αθήνα με τον Μάικ Πομπέο, υπουργό Άμυνας επί Τραμπ, ο οποίος προαλείφεται για ισχυρή θέση στη νέα κυβέρνηση, ούτε η συνάντηση εργασίας που είχε με ρεπουμπλικανούς γερουσιαστές στο σπίτι του στα Χανιά, παρουσία του υπουργού Άμυνας, Νίκου Δένδια. Την ώρα του χθεσινού πρωινού καφέ δεν είχε κλειδώσει ακόμα η επικράτηση του κ. Τραμπ, ωστόσο, η εικόνα που υπήρχε από την άλλην πλευρά του Ατλαντικού ήταν ότι θα ήταν μία σαρωτική νίκη, όπως και έγινε. Όπως ήταν φυσικό η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τις αλλαγές που μπορεί να υπάρξουν στην εξωτερική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών, με την πεποίθηση, ότι αυτές δεν θα αφορούν την αντιμετώπιση της Ελλάδας.
Εξαιρετικές οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις -Τι γίνεται με τα ελληνοτουρκικά
«Το εύρος της συνεργασίας είναι τέτοιο και οι σχέσεις τόσο καλές που η αμερικανική διπλωματία δεν θα αλλάξει την στάση της», σημειώνουν συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη. Στο πεδίο των ελληνοτουρκικών σχέσεων, οι ίδιες πηγές εκτιμούν, ότι θα συνεχιστεί η στήριξη του διαλόγου και της εξομάλυνσης των σχέσεων των δύο χωρών. Ενώ, για τη συζήτηση που γίνεται γύρω από την «ιδιαίτερη σχέση που διατηρούν ο κ. Τραμπ με τον κ. Ερντογάν», σημείωναν ότι «διαστρεβλώνει την πραγματικότητα και παραλείπει τα πραγματικά γεγονότα», καθώς θυμίζουν ότι ο κ. Τραμπ ήταν αυτός που απέκλεισε την Άγκυρα από το πρόγραμμα των F35 και επέβαλε κυρώσεις λόγω της απόκτησης των S400.
«Μούδιασμα» στις Βρυξέλλες με την επικράτηση Τραμπ
Το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών αναμένεται να μονοπωλήσει και τις συζητήσεις των ηγετών στη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας και της άτυπης Συνόδου Κορυφής που θα διεξαχθούν σήμερα και την Παρασκευή στη Βουδαπέστη. Το μούδιασμα στις Βρυξέλλες από την επικράτηση του κ. Τραμπ ήταν εμφανές καθώς η ηγεσία της Ε.Ε. δεν κατάφερε να αποκτήσει ποτέ κώδικα επικοινωνίας μαζί του και η δεύτερη θητεία του προκαλεί ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία. Οι 27 θα αναζητήσουν κοινό βηματισμό στη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται και υπάρχουν τρία ζητήματα στα οποία καλούνται να βρουν απαντήσεις άμεσα. Πρώτον, η οικονομία. Ο κ. Τραμπ στην προεκλογική περίοδο είχε μιλήσει για επιβολή οικονομικών δασμών στα προϊόντα από την Ευρώπη και η υλοποίηση ενός τέτοιου μέτρου θα έχει άμεσες επιπτώσεις. Η Ένωση καλείται να τοποθετηθεί στο νέο περιβάλλον και να πάρει δύσκολες αποφάσεις για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της. Στη Βουδαπέστη θα συζητήσουν πρώτη φορά αναλυτικά για την έκθεση του κ. Ντράγκι και θα επιδιώξουν να καταλήξουν σε ένα κοινό κείμενο για τις προτεραιότητες της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας. Δεύτερο πεδίο είναι η Άμυνα. Πολλοί ηγέτες θυμούνται ακόμα τις συγκρούσεις με τον κ. Τραμπ στις Συνόδους του ΝΑΤΟ όπου εγκαλούσε αρκετούς από αυτούς για τις αμυντικές δαπάνες τους, που ήταν κατώτερες των όσων ορίζει το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο και τις απειλές για μείωση της αμερικανικής συνδρομής. Τέλος, ερωτηματικό αποτελεί η στάση του στο μέτωπο Ρωσίας – Ουκρανίας, θέμα που επίσης αναμένεται να συζητηθεί σήμερα, αφού στην Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα συμμετέχει και η Ουκρανία, ενώ αποτελεί θέμα στρατηγικής ασφάλειας για τις Βρυξέλλες.
Τι θα τονίσει ο Μητσοτάκης στην παρέμβασή του
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να τονίσει τη σημασία της κοινής ευρωπαϊκής χρηματοδότησης αγαθών κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, όπως η ενέργεια και η άμυνα, ενώ θα υπογραμμίσει ότι εκ των πραγμάτων η συζήτηση για την ανταγωνιστικότητα συνδέεται με το εκλογικό αποτέλεσμα στις ΗΠΑ και τις ευρωατλαντικές σχέσεις. Σε ό,τι αφορά την ενέργεια θα τονίσει, σύμφωνα με συνεργάτες του, την ανάγκη για μεταρρύθμιση των αγορών ενέργειας και για προώθηση των διασυνδέσεων ηλεκτρικής ενέργειας, διάσταση την οποία είχε τονίσει και στην επιστολή του προς την Πρόεδρο της Κομισιόν για τις διακυμάνσεις στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας ως στρέβλωση της ενιαίας αγοράς. Θα αναφέρει, επίσης, ότι οι φιλοδοξίες της Ευρώπης σε τομείς όπως η άμυνα, δεν πρέπει να είναι σε βάρος άλλων προτεραιοτήτων του προϋπολογισμού, όπως οι πόροι για τη Συνοχή. Με αφορμή μάλιστα τις φονικές πλημμύρες στην Ισπανία ο κ. Μητσοτάκης θα επαναλάβει την ανάγκη η Ευρώπη να κάνει περισσότερα στον τομέα της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή.
Πηγή: iefimerida.gr