Πού θα χτυπήσουν οι Τούρκοι, πώς θα απαντήσουμε
Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν διαβάσει αρκετά καλά τις κινήσεις και τους τακτικισμούς του Ερντογάν από την περίοδο της κρίσης του 2020
Έτοιμη να αντιμετωπίσει κάθε απειλή και να υπερασπιστεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα δηλώνει η Αθήνα, ενώ τα Επιτελεία αναλύουν κάθε πιθανό σενάριο με το οποίο η προκλητική ρητορική της Τουρκίας θα μπορούσε να μετουσιωθεί σε επιθετική ενέργεια επί του πεδίου.
Γράφει ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ
Στην πολιτική και στρατιωτική ηγεσία επικρατεί ψυχραιμία αλλά και πλήρης επίγνωση της κατάστασης. Τα βήματα των γειτόνων παρακολουθούνται στενά, καθώς τα «ραντάρ» της Αθήνας είναι εδώ και μέρες στραμμένα στα ανατολικά. Κάθε κίνηση και κάθε δήλωση που έρχεται από την Άγκυρα αναλύεται και αξιολογείται από τους Έλληνες αξιωματικούς που βρίσκονται σε απευθείας γραμμή με την ηγεσία, η οποία με τη σειρά της ενημερώνει την κυβέρνηση.
Στο «μικροσκόπιο» του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας έχουν μπει οι εργασίες αναβάθμισης που πραγματοποιούνται στον Ναύσταθμο του Ακσάζ στα βορειοανατολικά της Ρόδου αλλά και οι μετακινήσεις στρατιωτικών δυνάμεων, ειδικά ενόψει της επικείμενης επιχείρησης στη Βόρεια Συρία. Τα πρώτα συμπεράσματα δείχνουν ότι η Άγκυρα δεν θα αφήσει «ακάλυπτο» το Αιγαίο, αλλά θα διατηρήσει ικανή δύναμη για την περίπτωση που, υπό το βάρος των πολιτικών εξελίξεων, η τουρκική κυβέρνηση αποφασίσει να κλιμακώσει με την εκδήλωση προβοκάτσιας ή θερμού επεισοδίου.

Τα σενάρια
Ανώτατες στρατιωτικές πηγές επισημαίνουν στην «Political» ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις διαθέτουν τις κατάλληλες απαντήσεις απέναντι σε κάθε πιθανή πρόκληση, ακόμα και για τα πιο ακραία σενάρια, όπως η απόπειρα εισβολής σε ελληνικό έδαφος. Στο στόχαστρο των ρητορικών απειλών της Άγκυρας έχουν βρεθεί τις τελευταίες ημέρες ακόμη και τα μεγάλα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, με την Τουρκία να αξιώνει την αποστρατιωτικοποίησή τους, την οποία επιχειρεί να συνδέσει με το καθεστώς κυριαρχίας τους. Ένα από τα σενάρια που έχει επεξεργαστεί η ελληνική πλευρά αφορά την απόπειρα κατάληψης ενός από αυτά τα νησιά, όπως η Σαμοθράκη, η Λήμνος, η Χίος, η Σάμος, η Κως ή το Καστελόριζο. Αυτό ήταν και ένα από τα σενάρια της άσκησης «Efes», η οποία πραγματοποιήθηκε στα τουρκικά παράλια πριν από λίγες ημέρες. Μια αντίστοιχη αεραποβατική ενέργεια θα μπορούσε θεωρητικά να προκαλέσει μεγάλη πίεση σε κάποιο από τα νησιά, όμως, όπως έχει ξεκαθαρίσει εδώ και καιρό η στρατιωτική ηγεσία, η απάντηση που θα δοθεί σε όποιον το επιχειρήσει θα είναι άμεση και συντριπτική.
Το ίδιο θα συμβεί και αν η Τουρκία αποπειραθεί να στήσει νέο σκηνικό Ιμίων, με τη στοχοποίηση κάποιας από τις χιλιάδες βραχονησίδες του Αρχιπελάγους. Εκεί οι «κουρσάροι» του Αιγαίου, οι ομάδες των Ειδικών Επιχειρήσεων που βρίσκονται αγκιστρωμένες στους βράχους ακόμη και του πιο μικρού νησιού, θα «βουλιάξουν» τα σχέδια της Άγκυρας. Ανάλογη θα είναι η ελληνική αντίδραση και στο σενάριο που θέλει την Τουρκία να εμποδίζει την αλλαγή φρουράς σε κάποιο από τα νησιά, προκειμένου να υποστηρίξει το ανυπόστατο αφήγημα της αποστρατιωτικοποίησης.
Σχέδιο αντίδρασης υπάρχει και για την περίπτωση που η Άγκυρα προχωρήσει στην εξουσιοδότηση της Κρατικής Εταιρείας Πετρελαίων (ΤΡΑΟ) για έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αν και ανακοίνωσε ότι σε λίγες ημέρες το τέταρτο πλωτό γεωτρύπανο της Τουρκίας θα ξεκινήσει εργασίες, δεν διευκρίνισε την περιοχή στην οποία θα αναπτυχθεί. Η Αθήνα, πάντως, ετοιμάζεται για το σενάριο το «Αμπντουλχαμίντ Χαν» να βρεθεί στα νοτιοανατολικά της Κρήτης, εντός του παράνομου «τουρκολιβυκού» μνημονίου. Όπως συνέβη και το 2020, η ανάπτυξη του ελληνικού Στόλου θα είναι ταχύτατη με τις μονάδες επιφανείας, τα υποβρύχια αλλά και το σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων να εγγυώνται ότι καμία απόπειρα παραβίασης ελληνικής κυριαρχίας δεν θα γίνει αποδεκτή.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
«Ζεσταίνει» μηχανές ο ελληνικός πολεμικός στόλος