, Τετάρτη
22 Μαρτίου 2023

Πράσινος ήλιος με… δόντια

Με ανάμεικτα συναισθήματα έγιναν δεκτές οι ανακοινώσεις των υποψήφιων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ σε ποσοστό 82%, δηλαδή 350 υποψήφιοι από τους συνολικά 400 που είναι η πληρότητα των ψηφοδελτίων.

Του ΑΝΤΩΝΗ Ι. ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ

Ο Νίκος Ανδρουλάκης επιχείρησε αφενός να δώσει το έναυσμα για μια δυναμική επανεκκίνηση, αφετέρου να κάνει πιο ευδιάκριτο το πολιτικό του στίγμα. «Αγωνιζόμαστε για ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ από την πρώτη Κυριακή, που θα μπορεί να διασφαλίσει τη σταθερότητα, την κοινωνική δικαιοσύνη, την προοπτική και την εθνική αξιοπρέπεια.

Αν δεν υπάρχει αυτή η ισχυρή επιλογή, να ξέρουν οι πολίτες σήμερα ότι θα μπούμε σε περιπέτειες αστάθειας που είναι έτοιμες να μας οδηγήσουν οι δυνάμεις της Νέας Δημοκρατίας και του `ΣΥΡΙΖΑ», υποστήριξε με έμφαση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και διευκρίνισε πως «δεν υπάρχουν ίσες αποστάσεις από Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ, γιατί βρισκόμαστε σε δύο διαφορετικές όχθες. Από τη μια είναι η όχθη του καθήκοντος και από την άλλη η όχθη του “όλα για την εξουσία”».

Οι αποχωρήσεις

Ωστόσο, στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής έπεσε βαριά η σκιά των κομματικών αποχωρήσεων που συνεχίστηκε ακόμη και λίγες ώρες πριν από την ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων. Με ανάρτησή του στο Facebook, ο Απόστολος Σπυρόπουλος, γιος του αείμνηστου πρώην στελέχους του ΠΑΣΟΚ Ροβέρτου Σπυρόπουλου, ανακοίνωσε την παραίτησή του από τα ψηφοδέλτια με αιχμές κατά της ηγεσίας:

«Δυστυχώς το κλίμα που επικρατεί στους κόλπους της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ τον τελευταίο χρόνο δεν συνάδει πλέον ούτε με τους στόχους της ηγεσίας της αείμνηστης προέδρου μας ούτε με τα ιδεώδη με τα οποία με έχει γαλουχήσει ο πατέρας μου Ροβέρτος Σπυρόπουλος, δηλαδή την ανιδιοτελή αγάπη για την πατρίδα, χωρίς εκπτώσεις στις αξίες και τα ιδανικά που πρεσβεύουμε», προσθέτοντας στο ίδιο ύφος ότι «με απογοήτευση διαπιστώνω ότι τον τελευταίο χρόνο το Κίνημα έχει χάσει τον πολιτικό προσανατολισμό του.

Διοικείται από μια ολιγομελή ομάδα που αδιαφορεί για τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας και μόνο στόχο έχει τη διατήρηση της όποιας εσωκομματικής κυριαρχίας. Η σημερινή ηγεσία δεν θέλει ή δεν μπορεί να αφουγκραστεί τις ανάγκες του συγχρόνου κόσμου και να κοιτάξει το μέλλον. Πολιτεύεται με ψευδαισθήσεις και αρκείται δυστυχώς στο λίγο, στο μικρό, στο ξεπερασμένο».

Σύμφωνα με πληροφορίες, το προηγούμενο διάστημα είχαν εκφραστεί έντονες διαφωνίες για τη στελέχωση των ψηφοδελτίων, με αποτέλεσμα να υπάρχουν αλλαγές της τελευταίας στιγμής ή και «πάγωμα» των ανακοινώσεων σε ορισμένους νομούς. Μόνο τυχαία δεν ήταν η επιλογή της Ζέφης Δημαδάμα να ανακοινώσει με τη σειρά της ότι δεν πρόκειται να είναι υποψήφια, αφήνοντας καρφιά προς συγκεκριμένες κατευθύνσεις: «Η πολιτική σήμερα έχει τοξικότητα, έχει δυσκολίες -περισσότερες και σκληρότερες για τις γυναίκες υποψήφιες- ενώ θέλει ανεξάντλητους οικονομικούς πόρους (δεν έχω ούτε θέλω να έχω χορηγούς). Αφορά μόνο τους πλούσιους ή τους γόνους, τα παιδιά πολιτικών που κρατούν την “παράδοση” με το επίθετό τους, τους καρεκλοκένταυρους ή τους υποψήφιους του κομματικού σωλήνα. Όχι τους επιστήμονες, όχι τους ανθρώπους της κοινωνίας…».

Αλλά και η πρώην αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου Αναστασία Σιμητροπούλου, που με την αποχώρησή της τάραξε για τα καλά τη Χαρ. Τρικούπη, άστραψε και βρόντηξε. Με ένα δηκτικό σχόλιο στο Instagram σημείωσε με σαφές νόημα: «Στους δύσκολους καιρούς που βιώνουμε υπάρχει μία και μοναδική επιλογή: ο δρόμος της ηθικής και της αξιοπρέπειας. Ιδανικά για τα οποία οφείλουμε να παλεύουμε μέχρι τέλους και να μην υποκύπτουμε σε εκβιασμούς και απειλές τύπου win win» και συνεχίζοντας ανέβασε τους τόνους σκιαγραφώντας περίεργες καταστάσεις: «Ένα είναι σίγουρο: ακόμη και αν φαίνεται ότι ο δρόμος αυτός είναι δύσκολος και μπορεί να πολεμηθεί με συκοφαντίες και ανήθικους τρόπους, στο τέλος… όση λάσπη και να ριχτεί σε ένα καθαρό γυαλί, αυτή δεν κολλάει».

Βαριά επίθετα

Στο διά ταύτα, τα ψηφοδέλτια εκπέμπουν ανανέωση. Οι υποψήφιοι έχουν καλά βιογραφικά αλλά σε μια «πλάγια ανάγνωση» δεν φαίνεται να έχουν και την απαιτούμενη εκλογική εμπειρία για έναν προεκλογικό αγώνα μεγάλων απαιτήσεων, ενώ απουσιάζουν τα λαμπερά ονόματα. Με πολύτιμο εφόδιο το βαρύ επίθετο ξεχωρίζουν: Ρωξάνη Μπέη, Δημήτρης Διαμαντίδης, Γιώργος Γιάνναρος, Δημήτρης Οικονόμου, Κέλλυ Σταμούλη, Θανάσης Γλαβίνας, Βάσια Αναστασίου, ο δημοσιογράφος Βασίλης Σκουντής, ο φωτογράφος Σπύρος Πώρος, ο μουσικός Μάνος Επιτροπάκης και ο ταξίαρχος της ΕΛΑΣ εα Θανάσης Κατερινόπουλος.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL