, Κυριακή
04 Δεκεμβρίου 2022

Αυτοί είναι οι ΣΥΡΙΖΑρχες Θεσσαλονίκης…

syriza-themaΤου Βαγγέλη Στολάκη
Άλλοι προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, άλλοι είναι παλιοί Κνίτες  και ορισμένοι δηλώνουν… ΣΥΡΙΖΑίοι από την εποχή που το κόμμα δεν είχε κατορθώσει να μπει στη Βουλή. Πανεπιστημιακοί, δάσκαλοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και δημοσιογράφοι.  Ποιοι είναι οι οκτώ εκλεγμένοι βουλευτές της Κουμουνδούρου σε Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης, ποια είναι η ιστορία τους και τι θέλουν να… κρύψουν από το εκλογικό σώμα;
ΝΙΚΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ
Νίκος Παρασκευόπουλος
Πρώτος στην τάξη βουλευτής της Α’ Θεσσαλονίκης είναι ο σημερινός υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ο Νίκος Παρασκευόπουλος είναι το νούμερο… ένα για δυο λόγους. Και γιατί από τους Θεσσαλονικείς κυβερνητικούς είναι εκείνος που κατέχει τον τίτλο του υπουργού (δεύτερος είναι ο Μάρκος Μπόλαρης που είναι αναπληρωτής υπουργός) και επειδή ο κ. Παρασκευόπουλος στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 με απόφαση του ιδίου του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, τοποθετήθηκε πρώτος στη λίστα του ΣΥΡΙΖΑ στην Α’ Περιφέρεια Θεσσαλονίκης. Πολλοί κομματικοί ισχυρίζονται πως ήταν ένας τρόπος για να ευχαριστήσει ο Αλέξης Τσίπρας τον Καθηγητή Ποινικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ που από την πρώτη ημέρα ανάληψης της εξουσίας τον Γενάρη του 2015 βρισκόταν συνεχώς στο πλευρό του. Η τοποθέτηση βέβαια του Παρασκευόπουλου στην πρώτη θέση του ψηφοδελτίου του Σεπτεμβρίου 2015 κάθε άλλο παρά ευχάριστη ήταν στους άλλους βουλευτές του κόμματος και ειδικότερα στον Γιάννη Αμανατίδη ο οποίος στις εκλογές του Ιανουαρίου έδωσε την μάχη του σταυρού και ήρθε πρώτος στις προτιμήσεις των συμπολιτών του. Ο κ. Παρασκευόπουλος γνωστός για τις… προχωρημένες απόψεις του στον τρόπο απονομής της Δικαιοσύνης γεννήθηκε το 1949. Είναι έγγαμος με την συνταγματολόγο Ιφιγένεια Καμτσίδου και γνωρίζει άπταιστα αγγλικά και γαλλικά. Είναι ένας άνθρωπος με αναγνωρισμένο πανεπιστημιακό κύρος. Στο παρελθόν υπηρέτησε το ΑΠΘ από διάφορες θέσεις, όπως είναι αυτή του Προέδρου του Τμήματος Νομικής ΑΠΘ, του Κοσμήτορα, ενώ διετέλεσε και αντιπρόεδρος του ΚΕΘΕΑ. Υπήρξε σύμβουλος του υπουργείου Δικαιοσύνης την περίοδο 1993-1995 και Επιστημονικός υπεύθυνος προγραμμάτων του Α.Π.Θ. για την επανένταξη αποφυλακισμένων. Είναι δικηγόρος στον Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης από το 1973 και από το 2009 επίτιμο μέλος του.
Γιάννης Αμανατίδης
Γιάννης Αμανατίδης
Γνωστός Θεσσαλονικιός ΣΥΡΙΖΑίος είναι και ο Γιάννης Αμανατίδης. Γεννημένος στο Κιλκίς, μεγάλωσε στις Σέρρες αλλά από νεαρή ηλικία ζει και εργάζεται ως εκπαιδευτικός στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης. Προερχόμενος από μια οικογένεια δασκάλων δεν θα μπορούσε και ο σημερινός υφυπουργός Εξωτερικών να μην επιλέξει τον δρόμο και τον χώρο της εκπαίδευσης. Για πολλούς ο κ. Αμανατίδης είναι ο άνθρωπος που πήγε τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα στην Εκκλησία. Για την εργατικότητα και την μεθοδικότητά του επαινέθηκε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, ο οποίος στον δεύτερο ανασχηματισμό της «πρώτης φοράς Αριστερά» του ανέθεσε το χαρτοφυλάκιο του υφυπουργού Εσωτερικών με αντικείμενο τους Έλληνες της Ομογένειας και την Θρησκευτική Διπλωματία. Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής τον Μάιο του 2012. Επανεκλέχτηκε τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς και ήρθε πρώτος βουλευτής σε σταυρούς τον Ιανουάριο του 2015. Οργανωμένος Κνίτης μέχρι το 1983, οπότε αποχώρησε από το ΚΚΕ για να ανοίξει την πόρτα του ενιαίου ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ το 1990. Στις περιφερειακές εκλογές του 2010 διεκδίκησε την ψήφο των συμπολιτών του με το ψηφοδέλτιο του Στρατή Πλωμαρίτη (πρώην προέδρου της ΕΝΙΘ και σημερινού διορισμένου Περιφερειακού Διευθυντή Υγείας), χωρίς να καταφέρει όμως να εκλεγεί. Πολλοί θεωρούν ότι εάν ο ΣΥΡΙΖΑ παραμείνει στην εξουσία και έρθει πρώτος στις επόμενες εθνικές εκλογές ο Γιάννης Αμανατίδης θα προταθεί για τη θέση του Προέδρου της Βουλής.
Ï âïõëåõôÞò ôïõ ÓÕÑÉÆÁ ÔÜóïò ÊïõñÜêçò (Ä) Ý÷ïíôáò äßðëá ôïõ ôïí Ìßëôï Ïéêïíüìïõ (Á) ìéëÜåé óôïõò äçìïóéïãñÜöïõò êáôÜ ôçí äéÜñêåéá óõíÝíôåõîçò ôýðïõ óôåëå÷þí ôïõ ÓÕÑÉÆÁ êáé âïõëåõôþí ôïõ êüììáôïò  ìå èÝìá ôçí áíôßèåóç ôïõò óôçí äçìéïõñãßá óôáèìïý ìåôáöüñôùóçò áðïññéììÜôùí(ÓÌÁ) óôçí Åõêáñðßá Èåóóáëïíßêçò. Ãñáöåßá ôïõ ÓÕÑÉÆÁ Èåóóáëïíßêçò, ÄåõôÝñá 22 Ïêôùâñßïõ 2012 ÁÐÅ ÌÐÅ/PIXEL
Τάσος Κουράκης
Ο Τάσος Κουράκης είναι ο… ποιητής της Κουμουνδούρου. Οι έξι ποιητικές του συλλογές μάλιστα, έγιναν γνωστές στο ευρύ κοινό όταν έγινε και ο ίδιος γνωστός με την πρότασή του για «φόρο των Χριστιανών» ο οποίος θα εξασφαλίζει την μισθοδοσία των κληρικών. Η πρόταση αυτή κατατέθηκε από τον κ. Κουράκη σε εκπαιδευτικό συνέδριο του ΑΠΘ, προκαλώντας τότε θύελλα αντιδράσεων ακόμα και εντός ΣΥΡΙΖΑ. Σχολίαζαν τότε τα κομματικά στελέχη της Θεσσαλονίκης ότι «δεν μπορεί ο κ. Κουράκης να κλείνει την πόρτα σε ένα εκλογικό σώμα που πιστεύει, την ώρα που αυτούς τους ψηφοφόρους τους χρειαζόμαστε για να γίνουμε κυβέρνηση».  Ο Τάσος Κουράκης είναι ο πιο παλιός βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη. Εκλέχτηκε για πρώτη φορά το 2007 και από τότε επανεκλέγεται σε κάθε εκλογική διαδικασία. Έχει διατελέσει αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων. Βρέθηκε στον υπουργικό θώκο από τον Ιανουάριο του 20015 μέχρι και τον Οκτώβριο του ιδίου έτους, όταν εξελέγη Α’ Αντιπρόεδρος της Βουλής, αξίωμα που κατέχει μέχρι σήμερα. Τον Ιούνιο του 2010 εκλέχτηκε Ζ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής. Γεννήθηκε το 1948, είναι παντρεμένος και έχει τρία παιδιά. Πριν την είσοδό του στη Βουλή ήταν Αναπληρωτής Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ. στο εργαστήριο Γενετικής. Ο κ. Κουράκης έχει την ειδικότητα του παιδιάτρου και στο παρελθόν ασχολήθηκε με τη διδασκαλία και την έρευνα. Κατά καιρούς δέχτηκε επικρίσεις ακόμα και από «συντρόφους» του για το γεγονός ότι το σπίτι του βρίσκεται στους Ελαιώνες Πανοράματος στη Θεσσαλονίκη, πολύ κοντά στο σπίτι του Ευάγγελου Βενιζέλου. Ο κ. Κουράκης στο παρελθόν παραλίγο να βρεθεί στην ηγεσία του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ, αφού είχε προταθεί για την θέση αυτή λίγο πριν αναλάβει τα ηνία του κόμματος ο Αλέκος Αλαβάνος. Ο κ. Κουράκης ασχολείται με τα κοινά από το 2006. Είναι επίσης ξάδελφος με τον δημοτικό σύμβουλο, Ανδρέα Κουράκη, ο οποίος αποχώρησε από το ΣΥΡΙΖΑ και υπήρξε από τα ιδρυτικά μέλη της Δημοκρατικής Αριστεράς του Φώτη Κουβέλη. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι σχέσεις των δυο ανδρών ακόμα και σήμερα παραμένουν ψυχρές.
Μάρκος Μπόλαρης
Μάρκος Μπόλαρης
Ο Μάρκος Μπόλαρης είναι το πρόσωπο στο οποίο αποτυπώνεται η… διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα στον Κεντρώο χώρο. Ο σημερινός αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων άθελά του είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ όταν παραμονές των εκλογών του Σεπτεμβρίου 2015 τοποθετήθηκε από τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα στο ψηφοδέλτιο της Α’ Θεσσαλονίκης και μάλιστα σε θέση εκλόγιμη. Το «φλερτ» του προερχόμενου από το ΠΑΣΟΚ Μάρκου Μπόλαρη με τον ΣΥΡΙΖΑ εκείνη την ημέρα κατέληξε σε… γάμο και έβαλε τέλος στις φήμες που τον ήθελαν να αξιοποιείται από την πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στη θέση του πολιτικού διοικητή του Αγίου Όρους. Από τους βουλευτές Α’ Θεσσαλονίκης ο Μάρκος Μπόλαρης διαθέτει την μεγαλύτερη εμπειρία τόσο στα έδρανα της Βουλής όσο και σε υπουργικούς θώκους. Εκλέγεται βουλευτής Σερρών από το 2004 (με εξαίρεση τις εκλογές Ιανουαρίου 2015) και έχει διατελέσει Υφυπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας στην πρώτη κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου και Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με αρμοδιότητες την Κοινωνική Πρόνοια και την Ψυχική Υγεία στην συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΔΗΜΑΡ. Τον Οκτώβριο του 2012 διαγράφηκε από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Την περίοδο 2013- 2014 ήταν μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών. Είναι γεννημένος το 1958 και βρίσκεται με τα δυο πόδια σε… τρεις πόλεις, αφού η οικογένειά του μένει στις Σέρρες, ο ίδιος είναι βουλευτής Θεσσαλονίκης και το υπουργείο του στην Αθήνα. Ο κ. Μπόλαρης είναι δικηγόρος έχει έξι παιδιά, τέσσερις κόρες και δυο αγόρια. Εκτός των άλλων είναι και επικεφαλής της παράταξης «Συμμετέχω» στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
The opposition leader Alexis Tsipras delivers speech to SYRIZA supporters and party members in Thessaloniki at the convention center Vellidio, month and a half before the double election on 18 May. Thessaloniki, Greece on March 7, 2014. / Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας μίλησε μπροστά σε οπαδούς του ΣΥΡΙΖΑ, στην Θεσσαλονίκη στο συνεδριακό κέντρο Βελλίδειο, ενάμιση μήνα πριν τις διπλές εκλογές στις 18 Μαϊου. Θεσσαλονίκη, Ελλάδα στις 7 Μαρτίου 2014.
Τριαντάφυλλος Μηταφίδης
Ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης είναι γέννημα θρέμμα Θεσσαλονικιός. Γεννήθηκε το 1947 στην Άνω Τούμπα και είναι δάσκαλος. Στο παρελθόν ασχολήθηκε ενεργά με τον συνδικαλισμό. Εργάστηκε στην Ιδιωτική και στη Δημόσια Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση από όπου συνταξιοδοτήθηκε το 2010. Πριν εκλεγεί βουλευτής στις εκλογές του Ιανουαρίου 2015 ο κ. Μηταφίδης, ρίχτηκε στη μάχη του σταυρού κι άλλες φορές. Υπήρξε υποψήφιος βουλευτής στην Α’ Θεσσαλονίκης το 2004 και το 2007 και υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης το 2010 και το 2014. Για τη συμμετοχή του στις αντιδικτατορικές οργανώσεις «ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ – ΛΑΪΚΗ ΠΑΛΗ» συνελήφθη τον Σεπτέμβριο του 1969, καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη και αποβλήθηκε από το πανεπιστήμιο. Αποφυλακίστηκε με την αμνηστία τον Αύγουστο του 1973.
Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης
Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης
Ο Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης είναι επίσης βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης. Γεννημένος το 1965 είναι έγγαμος με μια κόρη. Είναι δημοσιογράφος και φιλόλογος. Έχει εργαστεί σε ιδιωτικά και δημόσια Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης αλλά και στο γραφείο τύπου της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης. Από τα 21 του και για δώδεκα χρόνια υπηρέτησε την Τοπική Αυτοδιοίκηση ως δημοτικός σύμβουλος Γιαννιτσών, ενώ το 1994 και το 1998 έθεσε υποψηφιότητα για το αξίωμα του δημάρχου Γιαννιτσών. Μετά τον ανασχηματισμό του Ιουλίου 2015 και για λίγους μήνες διετέλεσε χρέη κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ.
Σωκράτης Φάμελλος
Σωκράτης Φάμελλος
Στη Β’ Θεσσαλονίκης ο… ΣΥΡΙΖΑίος που ξέρουν όλοι είναι ο Σωκράτης Φάμελλος. Ο βουλευτής της δεύτερης περιφέρειας του νομού από τον Σεπτέμβριο 2015 βρίσκεται στη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ ενώ το όνομά του ακούγεται για θέση υπουργού στον επόμενο ανασχηματισμό. Γεννημένος το 1966 ο κ. Φάμελλος, είναι χημικός μηχανικός στο επάγγελμα, έγγαμος και πατέρας ενός 14χρονου αγοριού. Ασχολείται με τα κοινά από νεαρή ηλικία. Από το 2006 βρίσκεται στα έδρανα του δημοτικού συμβουλίου Θέρμης. Διετέλεσε Αντιδήμαρχος, Πρόεδρος Επιτροπής Διαβούλευσης, Πρόεδρος Δημοτικής Επιχείρησης Πολιτισμού, Περιβάλλοντος και Αθλητισμού Θέρμης και μέλος ΔΣ και ΕΕ του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας. Στις δημοτικές εκλογές του 2015 διεκδίκησε τον δημαρχιακό θώκο Θέρμης απέναντι στον μέχρι τότε «δήμαρχό του». Ο κ. Φάμελλος υπήρξε επίσης μέλος του SOSTE ΤΟ ΝΕΡΟ, του Συλλόγου Φίλων και Αλληλέγγυων της Ελεύθερης Αυτοδιαχειριζόμενης ΕΡΤ3, του Κοινωνικού Ιατρείου Αλληλεγγύης Θέρμης και της Διαδημοτικής Επιτροπής για τη Χωματερή των Ταγαράδων. Είναι προσωπικός φίλος του σημερινού πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και βρίσκεται στον ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ από την περίοδο της διάσπασης του κόμματος.
Δημήτρης Μάρδας
Δημήτρης Μάρδας
Ο Δημήτρης Μάρδας είναι επίσης ένα από τα πρόσωπα που εντάχθηκαν στο ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο της διεύρυνσης του κόμματος. Στην Κυριακή των εκλογών του Ιανουαρίου περπατούσε στον πεζόδρομο της Ικτίνου χωρίς ο ίδιος να ξέρει πως λίγες ώρες αργότερα θα τον καλούσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός και θα του ζητούσε να συμμετέχει στην κυβέρνηση της πρώτης φοράς Αριστερά. Προερχόμενος από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ από το οποίο αποχώρησε, έκανε ένα πέρασμα από το «Ποτάμι» του Σταύρου Θεοδωράκη για να καταλήξει στην Κουμουνδούρου. Τον Ιανουάριο 2015 τοποθετήθηκε στη θέση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, στο πλευρό του Γιάνη Βαρουφάκη με τον οποίο διατηρούσε μέχρι πρόσφατα φιλικές σχέσεις. Στήριξε τον Αλέξη Τσίπρα στην δύσκολη διαπραγμάτευση που ακολούθησε του δημοψηφίσματος το καλοκαίρι 2015 και ο πρωθυπουργός του το ανταπέδωσε τοποθετώντας τον δεύτερο στην εκλογική λίστα του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές Σεπτεμβρίου 2015 και στη συνέχεια στη θέση του υφυπουργού Εξωτερικών. Τεχνοκράτης, πολυπράγμων, καλός γνώστης της οικονομικής επιστήμης, φιλικός, με ενδιαφέρον για ενασχόληση με τα κοινά, συνεργάσιμος με δημοσιογράφους και ΜΜΕ. Γεννημένος ανήμερα της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου στην Κωνσταντινούπολη, εγκαταστάθηκε στη… συμβασιλεύουσα με την οικογένειά του ένα χρόνο μετά, αποφοίτησε από το ιστορικό Ε’ Γυμνάσιο Αρρένων και είναι έγγαμος με δυο παιδιά. Σπούδασε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές και τη διδακτορική του διατριβή στο Παρίσι. Πριν μπει στο ΑΠΘ ως επιστημονικός συνεργάτης, όπου και ακολούθησε την καριέρα του πανεπιστημιακού εργάστηκε σε διάφορες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, από τον Απρίλιο του 2000 έως και τον Φεβρουάριο του 2002 αξιοποιήθηκε από την κυβέρνηση του «εκσυγχρονιστή» Κώστα Σημίτη και διετέλεσε Γενικός Γραμματέας Εμπορίου του υπουργείου Ανάπτυξης και στη συνέχεια μέχρι το τέλος της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ βρέθηκε στον Ελληνικό Οργανισμό Εξωτερικού Εμπορίου στη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου. Υπήρξε λάτρης του… εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ, αυτό αποδεικνύεται άλλωστε και από την αξιοποίησή του από τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη σε καίριες θέσεις, αλλά και του ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος ήταν πρόεδρος του Κινήματος όταν ο κ. Μάρδας το 2007 αποφάσισε να ριχτεί στη μάχη του… σταυρού στην Α’ Θεσσαλονίκης. Μπορεί να μην αποχώρησε από το ΠΑΣΟΚ επίσημα και τυπικά, ωστόσο δεν κράτησε κρυφό ποτέ το χάσμα που έχει με τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Αυτός ήταν και ο λόγος που από την ίδρυση του «Ποταμιού» το… φλερτ ήταν έντονο με τον Σταύρο Θεοδωράκη.