21:03, Τρίτη
05 Ιουλίου 2022

Πρώην βουλευτές ζητούν… εργασία!

vouli-thema
του Βαγγέλη Στολάκη
Άλλοι δεν κατόρθωσαν να εκλεγούν εξαιτίας των μικρών ποσοστών που συγκέντρωσαν τα κόμματα με τα οποία ήταν υποψήφιοι και άλλοι απλώς αποφάσισαν πως το… «Κεφάλαιο: Πολιτική» έχει τελειώσει γι’ αυτούς! Οι μεγάλοι χαμένοι της υπόθεσης είναι οι πρώην βουλευτές του ΠΑΣΟΚ οι οποίοι εξαιτίας της ραγδαίας πτώσης των ποσοστών του κόμματος στις εκλογές του 2012 και της συρρίκνωσης της κοινοβουλευτικής παρουσίας του από τότε μέχρι σήμερα στη Βουλή… είτε πήγαν σπίτι τους είτε επέστρεψαν στις δουλειές τους. Αλήθεια, τι κάνουν σήμερα οι βουλευτίνες της Λαϊκής Ενότητας και οι πρώην υπουργοί της Νέας Δημοκρατίας που προέρχονται από το νομό Θεσσαλονίκης και ποιος πρώην πολιτικός ετοιμάζεται να γράψει την… αυτοβιογραφία του;
Ο πρώην υπουργός και πρώην βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης Γιάννης Μαγκριώτης, όπως δηλώνει ο ίδιος στην Karfitsa αναζητά εργασία στον ιδιωτικό τομέα. Ο κ. Μαγκριώτης έχει εξασφαλίσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, δεν έχει συμπληρώσει όμως τα ηλικιακά όρια. Έτσι, εάν προκύψει κάποια καλή επαγγελματική πρόταση αναμένεται να επιστρέψει στην αγορά εργασίας. Ως… άνεργος έχει αρκετό ελεύθερο χρόνο, στον οποίο ασχολείται με το ΠΑΣΟΚ και την πολιτική πρωτοβουλία που πριν λίγο καιρό ο ίδιος δημιούργησε. Επίσης, όπως ο ίδιος λέει: «διαβάζει αρκετά».
Στη σύνταξη έχουν… βγει δυο πρώην βουλευτές του ιδίου κόμματος από τη Β’ Θεσσαλονίκης. Ο λόγος για τον Χάρη Τσιόκα και τον Βασίλη Γερανίδη. Ο πρώτος κατάφερε να εκλεγεί στις εκλογές Μαΐου του 2012, όχι όμως ένα μήνα αργότερα με αποτέλεσμα να επιστρέψει για λίγο καιρό (μέχρι να βγει στην σύνταξη) στην διεύθυνση δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας (είναι θεολόγος στο επάγγελμα) μέχρι την συνταξιοδότησή του. Από την πλευρά του, ο κ. Γερανίδης δεν ήταν υποψήφιος το 2012, ενώ εδώ και πολλά χρόνια είχε κατοχυρώσει βουλευτική σύνταξη.
Επιστροφή στο πανεπιστήμιο και τις επιχειρήσεις
Στα αμφιθέατρα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης επέστρεψε αμέσως μετά την απόφασή του να μην είναι εκ νέου υποψήφιος βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ το 2012 ο Σπύρος Βούγιας. Ο κ. Βούγιας είναι συγκοινωνιολόγος στο επάγγελμα, επέστρεψε στο ΑΠΘ αλλά διατηρεί ακόμα το γραφείο του (πρώην πολιτικό τώρα επαγγελματικό) στην Μητροπολίτου Ιωσήφ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Τελευταία, ασχολείται με το ΠΟΤΑΜΙ.
Στην καλλιέργεια αρωματικών φυτών το έχει ρίξει η πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ από την Α’ Περιφέρεια Χρύσα Αράπογλου, ενώ στην επιχείρησή του που ειδικεύεται στον κλάδο του αυτοκινήτου επέστρεψε ο Θωμάς Ρομπόπουλος, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να επενδύσει και αυτός στα αρωματικά φυτά.
Γράφει την αυτοβιογραφία του
Σε ό,τι αφορά την Νέα Δημοκρατία, στην Α’ Θεσσαλονίκης δυο άνδρες που παραδοσιακά εκλέγονταν από το «γαλάζιο» ψηφοδέλτιο άφησαν τη Βουλή και πήγαν… σπίτι τους! Ο λόγος για τον Γιώργο Ορφανό και τον Γιάννη Ιωαννίδη. Ο πρώτος επέστρεψε στο γραφείο που διατηρεί ως πολιτικός μηχανικός και επέστρεψε στο επάγγελμά του. Παράλληλα, ασχολείται ενεργά με την Νέα Δημοκρατία, αφού εκτιμά πως η συνταξιοδότησή του από την πολιτική είναι… μακριά. Από την πλευρά του, ο Γιάννης Ιωαννίδης δεν ήταν υποψήφιος στις εκλογές του Ιανουαρίου, αφού όπως είχε δηλώσει τότε η πολιτική του καριέρα ολοκληρώθηκε στις περιφερειακές εκλογές του Μαΐου 2012. Ο «κόουτς» αυτή την περίοδο ασχολείται ενεργά με τα εσωτερικά της Νέας Δημοκρατίας και στηρίζει την υποψηφιότητα του Ευάγγελου Μεϊμαράκη. Στον ελεύθερο του χρόνο ο κ. Ιωαννίδης επισκέπτεται σχολεία της Θεσσαλονίκης και μιλά για τον αθλητισμό και τις ωφέλειες αυτού, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες αυτή την περίοδο γράφει την αυτοβιογραφία του.
Σε ό,τι αφορά τη Β’ Θεσσαλονίκης, ο πρώην υπουργός και βουλευτής της εν λόγω περιφέρειας, Γιώργος Σαλαγκούδης επιχειρεί εδώ και μήνες να λάβει τις σχετικές άδειες για τη δημιουργία εργοστασίων βιομάζας στα Βασιλικά Θεσσαλονίκης.
Έγινε συγγραφέας
Συνταξιούχος δικαστικός είναι η Χρυσούλα Γιαταγάνα, που εκλέχτηκε το 2012 με τους Ανεξάρτητους Έλληνες και στη συνέχεια ανεξαρτητοποιήθηκε. Η κ. Γιαταγάνα μετά την… Βουλή δεν επέστρεψε στις δικαστικές αίθουσες, αφού είχε συνταξιοδοτηθεί και το έριξε στη… συγγραφή. Το βιβλίο της για την υπόθεση των φυλακών του Γεντί Κουλέ, την οποία η ίδια ως εισαγγελέας είχε αναδείξει, ολοκληρώθηκε και είναι έτοιμο προς έκδοση. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες της Karfitsa η κ. Γιαταγάνα έχει ήδη κάνει τις πρώτες επαφές με επίδοξους εκδότες και τους πρώτους μήνες του 2016 το βιβλίο της αναμένεται να κυκλοφορήσει.
Μια άλλη πρώην βουλευτής από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, που το τελευταίο διάστημα απασχόλησε τα ΜΜΕ, η κ. Σταυρούλα Ξουλίδου αναμένεται να επιστρέψει στην αίθουσα διδασκαλίας. Η κ. Ξουλίδου είναι θεολόγος στο επάγγελμα και όπως λέει η ίδια «έκανε τα χαρτιά της να επιστρέψει στην υπηρεσία της και περιμένει το ΦΕΚ του διορισμού της».
Χωρίς δουλειά
Άνεργες είναι και οι τρεις βουλευτίνες της Λαϊκής Ενότητας που προέρχονται από τη Θεσσαλονίκη. Η Δέσποινα Χαραλαμπίδου, μάλιστα πρόσφατα εγγράφτηκε στον ΟΑΕΔ και απέκτησε κάρτα ανεργίας, ενώ σε αναζήτηση εργασίας είναι και η Γιάννα Γαϊτάνη. Τέλος, η Λίτσα Αμανατίδου από τη Β’ Θεσσαλονίκης αναζητά και αυτή κάποιου είδους συνεργασία με κάποια εταιρία, αφού το κατάστημα με τα γεωργικά προϊόντα που διέθετε το έκλεισε όταν εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής το 2007. Σημειώνεται πως οι κυρίες Γαϊτάνη, Χαραλαμπίδου και Αμανατίδου είναι οι τρεις… «χαμένες» της υπόθεσης, αφού είναι οι μόνες βουλευτίνες προερχόμενες από τον ΣΥΡΙΖΑ που δεν κατόρθωσαν να επανεκλεγούν.
Τέλος, ο πρώην περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Παναγιώτης Ψωμιάδης επέστρεψε από εκεί που ξεκίνησε, δηλαδή το εμπόριο. Ο ίδιος έχει ανοίξει ένα κατάστημα στην περιοχή Λουλουδάδικα της Θεσσαλονίκης όπου πουλά παπούτσια και κάλτσες για διαβητικούς. Παράλληλα, έχει δημιουργήσει και ένα online κατάστημα με τα ίδια προϊόντα τα οποία προωθεί και μέσω telemarketing.