, Σάββατο
04 Φεβρουαρίου 2023

Προκαλούν οι Τούρκοι με τις υπερπτήσεις στο Αιγαίο

Την ώρα που η Τουρκία συνεχώς κλιμακώνει την ένταση στον ουρανό του Αιγαίου και δοκιμάζει τα ανακλαστικά των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, η Πολεμική μας Αεροπορία βρίσκεται σε κάθε γωνιά του Αιγαίου υπερασπίζοντας τα σύνορα της πατρίδας μας.

Της ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΓΑΡΑΝΤΖΙΩΤΗ

Χθες ήταν μια δύσκολη μέρα στον ουρανό του αρχιπελάγους, με ποιοτικά αναβαθμισμένες υπερπτήσεις, που έγιναν με τρία ζεύγη τουρκικών F-16. Το μεσημέρι της Πέμπτης η τουρκική αεροπορία έστειλε στο Αιγαίο έναν σχηματισμό αποτελούμενο από έξι F-16, τα οποία αφού παραβίασαν τον εθνικό εναέριο χώρο, στη συνέχεια χωρίστηκαν και δύο από αυτά στις 13.31 πέταξαν πάνω από τους Ανθρωποφάγους και το Μακρονήσι σε ύψος 28.000 ποδών. Με διαφορά δύο λεπτών, στις 13.34, τα υπόλοιπα τέσσερα πέταξαν εκ νέου πάνω από το Μακρονήσι και τους Ανθρωποφάγους σε ύψος24.000 και 15.000 ποδών. Ελληνικά μαχητικά έσπευσαν να αναχαιτίσουν τα τουρκικά F-16, ενώ ακολούθησαν σκληρές αερομαχίες μεταξύ τουρκικών και ελληνικών μαχητικών.

Κυρίαρχα τα «γαλάζια φτερά»

Εκτός από τα αεροσκάφη ετοιμότητας, πάντως, τα ελληνικά «φτερά» από όλες τις πολεμικές μοίρες έχουν μόνιμη παρουσία στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο, με συμμετοχή είτε σε εθνικές είτε σε διασυμμαχικές αεροπορικές ασκήσεις, αυξάνοντας περισσότερο την επιχειρησιακή τους ετοιμότητα.

Τα ελληνικά Rafale, μάλιστα, η αιχμή του δόρατος της Πολεμικής μας Αεροπορίας,συμμετείχαν στην πρώτη τους διεθνή συνεργασία μαζί με συμμαχικά μαχητικά αεροσκάφη στη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Οι «Ριπές» της 332 Πολεμικής Μοίρας «Γεράκι» συνεκπαιδεύτηκαν με γαλλικά Rafale από το πυρηνοκίνητοαεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκωλ» που βρίσκεται από τις αρχές Νοεμβρίου στη Μεσόγειο, στο πλαίσιο της γαλλικής επιχείρησης «ANTARES».

Η Γαλλία για ακόμα μία φορά δηλώνει δυναμικά την παρουσία της μαζί με την Ελλάδα στην ευαίσθητη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, όπου η Τουρκία συνεχίζει να παίζει τον ρόλο ταραξία, δείχνοντας ότι υποστηρίζει σθεναρά τις ελληνικές θέσεις. Θυμίζουμε ότι ο Εμανουέλ Μακρόν είχε ζητήσει πρόσφατα, στη Σύνοδο των G20 στην Ινδονησία, από τον Ερντογάν να μην υπάρξει ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οι ασκήσεις εναέριας μάχης ξεκίνησαν εντός του FIR Αθηνώνστις 23 Νοεμβρίου και ολοκληρώνονται σήμερα (25/11), ενώ οι συνεκπαιδεύσεις με τη συμμετοχή τεσσάρων ελληνικών Rafale έγιναν στις 24 Νοεμβρίου. Τα γαλλικά Rafale, μάλιστα, στο πλαίσιο των ασκήσεων προχώρησαν και σε ρίψη πραγματικών πυρών στο πεδίο βολής «Καράβια».

Τα Rafale της 332 Μοίρας «γράφουν» διαρκώς ώρες πτήσης, συνεχίζουν τις εκπαιδεύσεις και σύντομα αναμένεται να πάρουναπό το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίαςκαι την πιστοποίηση της «Πλήρους Επιχειρησιακής Ικανότητος», στοιχείο που θεωρείται απολύτως απαραίτητο, ώστε η μοίρα να είναι σε «πολεμική ετοιμότητα» και πανέτοιμη να εκτελέσει οποιαδήποτε αποστολή.Τον επόμενο μήνα, ίσως και σαν «δώρο Χριστουγέννων», η μοίρα προετοιμάζεται να υποδεχτεί στην Τανάγραακόμα δύο νέα αεροσκάφη.

Επιστρέφουν τα τρία Mirage

Σήμερα επιστρέφουν στην 114 Πτέρυγα Μάχης από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα τα τρία Mirage 2000-5 της 331 Πολεμικής Μοίρας «Θησέας» που συμμετείχαν για πρώτη φορά στο ATLC. Οι εκπαιδεύσεις έγιναν πάνω από την έρημο Λίβα με τη συμμετοχή των καλύτερων αεροποριών του κόσμου και τα ελληνικά μαχητικά ξεχώρισαν, όπως μαθαίνουμε, για τις επιδόσεις τους, αλλά και για την άριστη συνεργασία τους με συμμαχικά αεροσκάφη.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η αποτρεπτική ισχύς της Πολεμικής μας Αεροπορίας αυξάνεται μέρα με τη μέρα και τα ελληνικά «φτερά» κυριαρχούν στις σχεδόν καθημερινές αερομαχίες στο Αιγαίο, δίνοντας ξεκάθαρη απάντηση στους απρόσκλητους, όπως λένε οι ίδιοι οι Έλληνες ιπτάμενοι, επισκέπτες.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL