20:31, Δευτέρα
03 Οκτωβρίου 2022

«Προληπτικό χτύπημα» της Τουρκίας υπό τον μανδύα της δήθεν αυτοάμυνας

Σιγά σιγά αρχίζουν στην Αθήνα να συνειδητοποιούν το πόσο επικίνδυνες είναι οι πρόσφατες δηλώσεις Ακάρ περί δήθεν αυτοάμυνας της Τουρκίας λόγω της δήθεν παράνομης στρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών. Αυτό σημαίνει ότι η Άγκυρα στήνει σκηνικό εισβολής σε νησιά του Αιγαίου υπό τον μανδύα της δήθεν αυτοάμυνας.

Του ΝΟΤΗ ΜΑΡΙΑ*

Η εξέλιξη αυτή, βεβαίως, δεν αποτελεί έκπληξη για όλους εμάς που ασχολούμαστε συστηματικά και σε βάθος με την ανάλυση της επεκτατικής τουρκικής πολιτικής.

Στο πλαίσιο αυτό ήδη στις 13 Σεπτεμβρίου 2020 με το άρθρο μας «Σχέδιο Ερντογάν να στραγγαλίσει το Καστελόριζο φτάνοντας ακόμα και σε ναυτικό αποκλεισμό(;)» είχαμε επισημάνει από τις στήλες της κυριακάτικης «KontraNEWS» τα παρακάτω:«Ταυτόχρονα με βάση διάφορα δημοσιεύματα και ακριτομυθίες Τούρκωναξιωματούχων έχω την εκτίμηση ότι ο Ερντογάν σκοπεύει να ζητήσει την άμεση απόσυρση της ελληνικής φρουράς από το Καστελόριζο ισχυριζόμενος ότι η εν λόγω ελληνική στρατιωτική παρουσία δήθεν απαγορεύεται από τη Συνθήκη Ειρήνης του 1947 και ότι επιπλέον η φρουρά αποτελεί δήθεν κίνδυνο για την άμυνα και ασφάλεια της Τουρκίας.

Στη συνέχεια και δεδομένου ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχθεί την αποχώρηση της ελληνικής φρουράς από το Καστελόριζο, η Τουρκία θα επικαλεστεί δήθεν το άρθρο 51 του ΟΗΕ για δήθεν αυτοάμυνα και θα επιχειρήσει να σφίξει τη θηλιά προχωρώντας ακόμη και σε ναυτικό αποκλεισμό(;) του Καστελορίζου, προσφεύγοντας ενδεχόμενα και στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Και ας μην ξεχνάμε ότι ο τουρκικός Τύπος ήδη προαναγγέλλει εισβολή στο Καστελόριζο!».

Στη συνέχεια, σε νέο άρθρο μας στην «Political» στις 11 Ιουνίου 2022, σελ. 10 και με τίτλο «Σκηνικό εισβολής σε νησιά του Αιγαίου στήνει ο Ερντογάν», είχαμε αναλύσει το νέο τουρκικό αφήγημα επισημαίνοντας ότι σύμφωνα με την Άγκυρα τα ελληνικά στρατιωτικοποιημένα νησιά «αποτελούν δήθεν“απειλή για την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας” (www.dailysabah.com 20/9/2020), με τον Ερντογάν να διαμηνύει από την Έφεσο στις 9/6/2022 ότι “δεν κάνει πλάκα” (www.tanea.gr 9/6/2022) αλλά αντίθετα απαιτεί εδώ και τώρα την αποστρατιωτικοποίησητων νησιών μας, αλλιώς θα ενεργήσει με βάση δήθεν τις διεθνείς συνθήκες (www.dailysabah.com 9/6/2022) και τον Τσελίκ να προαναγγέλλει απροκάλυπτα εισβολή δηλώνοντας “μπορεί να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ” (www.cnn.gr 9/6/2022). Ερμηνεύοντας, λοιπόν, το απειλητικό κρεσέντο του Ερντογάν και της παρέας του, είναι σαφές ότι η Άγκυρα επιχειρεί να δικαιολογήσει τις επόμενες παράνομες επεκτατικές της κινήσεις στη βάση διάφορων έωλων, ανυπόστατων, αβάσιμων και παράνομων αιτιάσεων.

Ότι, δηλαδή, καθώς η δήθεν παράνομη στρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών αποτελεί δήθεν απειλή για την άμυνα και ασφάλεια της Τουρκίας, η Άγκυρα πλέον ασκώντας το δήθεν δικαίωμα αυτοάμυνάς της που, μάλιστα, δήθεν προβλέπεται από το άρθρο 51 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ έχει δήθεν το δικαίωμα να αμυνθεί και, μάλιστα, η άμυνα αυτή δήθεν νομιμοποιείται να είναι και προληπτική. Όπερ σημαίνει, σύμφωνα με την τουρκική προπαγάνδα, ότι η Άγκυρα έχει δήθεν το δικαίωμα να εισβάλει στα παραπάνω δήθεν παρανόμως στρατιωτικοποιηθέντα ελληνικά νησιά προκειμένου να τα αφοπλίσει, καταστρέφοντας τις στρατιωτικές τους δυνατότητες και εγκαταστάσεις.

Έτσι, λοιπόν, η Τουρκία προετοιμάζει το διεθνές κλίμα, προκειμένου στο πλαίσιο μιας “δήθεν ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης” ναεισβάλει στα παραπάνω ελληνικά νησιά. Όμως οι εν λόγω έωλες, ανυπόστατες, αβάσιμες και παράνομες τουρκικές αιτιάσεις δεν σταματούν εδώ, καθώς η Άγκυρα πλέον θεωρεί ότι η στρατιωτικοποίηση των παραπάνω ελληνικών νησιών έχει οδηγήσει στη δήθεν απώλεια της ελληνικής κυριαρχίας επί των εν λόγω νησιών. Ως εκ τούτου, συνεχίζει το νέο υπό διαμόρφωση τουρκικό αφήγημα, η Τουρκία έχει δήθεν δικαίωμα όχι μόνο να εισβάλει στη βάση μιας δήθεν προληπτικής άμυνας δήθεν στη βάση του άρθρου 51 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, αλλά επιπλέον έχει δήθεν και το δικαίωμα ενσωμάτωσης των εν λόγω ελληνικών νησιών στην Τουρκία, αφού δήθεν έχει παύσει η εκεί ελληνική κυριαρχία.

Όλο το παραπάνω σκηνικό έχει προετοιμαστεί από τουρκικής πλευράς στη βάση διάφορωνέωλων, ανυπόστατων, αβάσιμων και παράνομων επιχειρημάτων πουεμπεριέχονται και εμμέσως πλην σαφώς υπονοούνται όχι μόνο στις δηλώσεις του Ερντογάν και της παρέας του αλλά και στις σχετικές δύο επιστολές που απέστειλε η Τουρκία τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο 2021 στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, ενώ ετοιμάζεται να στείλει και τρίτη επιστολή (www.tanea.gr 9/6/2022).

Ειδικότερα στην πρώτη τουρκική επιστολή, αφού επισημαίνεται ότι η “εγγύτητα” των παραπάνω ελληνικών νησιών δήθεν “έχει αντίκτυπο στην άμυνα και ασφάλεια”της Τουρκίας, στη συνέχεια καταλήγει ότι η στρατιωτικοποίηση των νησιών αυτών δήθεν “αποτελεί σοβαρή απειλή για την ασφάλεια της Τουρκίας” (https://documents-dds-ny.un.org 14/7/2021).

Βέβαια, οι παραπάνω τουρκικές επιστολές απαντήθηκαν διεξοδικά με στέρεα επιχειρήματα από την Αθήνα με δύο επιστολές της στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ τον Ιούλιο του 2021 και τον Μάιοτου 2022 αντίστοιχα.

Η τουρκική υποκρισία, διγλωσσία και υστεροβουλία αποδεικνύονται επίσης και από τα ίδια τα γεγονότα. Και αυτό γιατί όπως αποκάλυψε το NordicMonitor η Τουρκία από το 2014 έχει διαμορφώσει το σχέδιο “Τσάκα Μπέης”, το οποίο προβλέπει τουρκική εισβολή στα νησιά του Αιγαίου (www.notismarias.gr 1/7/2020). Επιπλέον, πρόσφατα έγινε άσκηση κατάληψης ελληνικού νησιού (www.cnn.gr 25/4/2022), για να ακολουθήσει μετά βαΐων και κλάδων μπροστά στα τηλεοπτικά συνεργεία η τουρκική αποβατική στρατιωτική άσκηση στο πλαίσιο της “ΕΦΕΣ 2022” παρουσία του Ερντογάν με στολή παραλλαγής και με τις τουρκικές εφημερίδες στις 10/6/2022 επί της ουσίας να προαναγγέλλουν με πηχυαίους τίτλους αλλά και φωτογραφίεςεπικείμενη τουρκική εισβολή σε νησιά του Αιγαίου.

Τα παραπάνω δεν αποκλείουν, βέβαια, και άλλα τουρκικά εναλλακτικά σχέδια, στα οποία θα μπορούσε να συμπεριλαμβάνεται τόσο η άσκηση τουρκικής προσφυγής στη Χάγη για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών όσο και σενάρια ναυτικού αποκλεισμού κάποιου κυρίως μικρού ελληνικού νησιού και δη απομακρυσμένου, όπως είναι η περίπτωση του Καστελορίζου», όπως αναλύσαμε παραπάνω. Αυτά, λοιπόν, εκτιμούσαμε αναλύοντας την τουρκική επεκτατική πολιτική, εκτιμήσεις οι οποίες επιβεβαιώθηκαν πλήρως διά στόματος Ακάρστις 2/8/2022.

*Καθηγητής Θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, πρόεδρος του Κόμματος ΕΛΛΑΔΑ- Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ, πρώην ευρωβουλευτής

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL