, Δευτέρα
27 Μαρτίου 2023

Βουλή: Ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση – Αλώβητη η ΝΔ!

Ψήφο εμπιστοσύνης πήρε σήμερα, Παρασκευή, το απόγευμα η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στην πρόταση μομφής που είχε καταθέσει την Τετάρτη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

Η πρόταση δυσπιστίας του ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταψηφίστηκε, όπως ήταν αναμενόμενο. Συνολικά, ψήφισαν 299 βουλευτές. Από αυτούς, οι 156 καταψήφισαν την πρόταση μομφής, ενώ οι 143 την υπερψήφισαν. Απουσίαζε ο ανεξάρτητος βουλευτής Ανδρέας Πάτσης, ο οποίος προέρχεται από την κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας.

Συνεπώς, η Νέα Δημοκρατία βγήκε από τη διαδικασία αλώβητη και χωρίς απώλειες.

Η συζήτηση επί της πρότασης διήρκησε 34 ώρες και ήταν από τις μεγαλύτερες που έχουν διεξαχθεί σε αντίστοιχες προτάσεις δυσπιστίας, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Βουλής, Στη διάρκεια της συζήτησης έλαβαν τον λόγ και μίλησαν 126 βουλευτές, έξι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, 22 υπουργοί, αναπληρωτές υπουργοί και υφυπουργοί, ένας πρώην πρωθυπουργός (Γιώργος Παπανδρέου), μία πρώην γραμματέας ΚΟ (Αλέκα Παπαρήγα) ένας πρώην πρόεδρος της Βουλής (Νίκος Βούτσης), ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Παναγιώτης Πικραμένος και οι πολιτικοί αρχηγοί, δηλαδή συνολικά 164 ομιλητές.

Με την ψήφο εμπιστοσύνης, ολοκληρώθηκε ένα εκρηκτικό τριήμερο, στη διάρκεια του οποίου οι τόνοι ανέβηκαν αρκετές φορές, τόσο από την αξιωματική αντιπολίτευση, όσο και από την κυβέρνηση.

Η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής κορυφώθηκε με την τοποθέτηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος συνέκρινε τα πεπραγμένα των κυβερνήσεων Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η Δημοκρατία θα προστατευθευθεί με τη νίκη της ΝΔ», είπε ο κ. Μητσοτάκης και κατηγόρησε τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης για πρωτοφανείς ύβρεις εναντίον του. Τόνισε ότι επιδίδεται σε αυτό που ξέρει, δηλαδή στο να πυροβολεί τη χώρα και να ρίχνει λάσπη στην κυβέρνηση προκαλώντας διχασμό στην κοινωνία. Νωρίτερα, ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό «πληγή» για τη χώρα και «ιθύνοντα νου του ρυπαρού δικτύου του παρακράτους».