, Δευτέρα
05 Δεκεμβρίου 2022

Ψήφος εμπιστοσύνης από τεχνολογικούς κολοσσούς στην κυβέρνηση

Σε μία ακόμη σημαντική συμφωνία με έναν κολοσσό της τεχνολογίας προχώρησε η κυβέρνηση.

Του ΣΩΤΗΡΗ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΥ

Παράλληλα, με την κίνηση αυτή η χώρα αλλάζει επίπεδο μετά την απόφαση της Google να επενδύσει και να προχωρήσει στη δημιουργία της πρώτης Google CloudRegion που θα πραγματοποιηθεί σε ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Πρόκειται για επένδυση η οποία υπολογίζεται ότι θα εισφέρει στο ΑΕΠ περισσότερα από 2 δισ. ευρώ έως το 2030, ενώ στο ίδιο διάστημα θα ανοίξουν περίπου 20.000 νέες θέσεις εργασίας.

«Οι επενδύσεις, ειδικά σε τομείς αιχμής, αποτελούν πάντα αδιαπραγμάτευτη και σταθερή μας προτεραιότητα. Όχι μόνο γιατί δημιουργούν εθνικό πλούτο και νέες καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας, αναστέλλοντας το braindrain, δημιουργώντας μια νέα τάση επιστροφής νέων στην πατρίδα μας, αλλά γιατί ταυτόχρονα αυτές οι επενδύσεις κινητοποιούν και εκσυγχρονίζουν συνολικά την επιχειρηματική δράση», τόνισε ο πρωθυπουργός, αναδεικνύοντας τα σημαντικά οφέλη της επένδυσης.

Η Ελλάδα αναδεικνύεται σε περιφερειακό κόμβο για την παροχή υπηρεσιών Cloud, αφενός διότι δεν θα απαιτείται η χρήση υποδομών και δικτύων που βρίσκονται στη Δυτική, Βόρεια ή Νότια Ευρώπη, και αφετέρου διότι οι δυνατότητες που αναπτύσσονται στη χώρα μας θα μπορούν να εξυπηρετούν επιχειρήσεις, οργανισμούς και άλλους χρήστες στην ευρύτερη περιοχή.Σε μια εποχή που ο μεγαλύτερος όγκος εργασιών μεταφέρεται στο Cloud, η επένδυση της Google συμβάλλει στον περαιτέρω εκσυγχρονισμό, στην τόνωση της ανταγωνιστικότητας και στην αύξηση της καινοτομίας της ελληνικής οικονομίας.

Πέραν,όμως, του επενδυτικού αποτυπώματος, υπάρχει και οικονομική-στρατηγική διάσταση: η Ελλάδα έχει επιλεγεί ως επενδυτικός προορισμός για την ανάπτυξη υποδομών και την προσφορά υπηρεσιών από τους τρεις μεγαλύτερους παρόχους υπηρεσιών Cloud παγκοσμίως, τη Microsoft, την Amazon Web Services και πλέον την Google. Αυτή η μεταστροφή επετεύχθη σε διάστημα μόλις δύο ετών.

Το παρασκήνιο της συμφωνίας

Ο πρωθυπουργός στις δηλώσεις του δεν έκρυψε τον ενθουσιασμό του για αυτή τη σημαντική επένδυση, η οποία έρχεται να προστεθεί σε εκείνη της Microsoft, ωστόσο σημείωσε πως, για να γίνει πράξη η συγκεκριμένη συμφωνία και η Google να επιλέξει τη χώρα μας, χρειάστηκε να δοθούν σκληρές μάχες. Παράλληλα, εκσυγχρονίστηκετο θεσμικό και ρυθμιστικό πλαίσιο και εξασφαλίστηκε ο απαραίτητος δημοσιονομικός χώρος. Η τελική ανακοίνωση είναι προϊόν της στενής συνεργασίας του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του επιτελείου του με τον πρόεδρο της Google για δραστηριότητες στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική (EMEA), Ματ Μπρίτιν.

Οι δύο άνδρες συναντήθηκαν για αρκετή ώρα κατά τις εργασίες του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός τον Μάιο και συζητήθηκε η προοπτική αύξησης των επενδύσεων της Google στη χώρα μας, μεταξύ των οποίων ήταν τα σχέδια της εταιρείας για την κατασκευή του καλωδίου μεταφοράς δεδομένων «Blue», το οποίο θα συνδέει την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Γαλλία και το Ισραήλ και θα εξυπηρετεί, μεταξύ άλλων, ανάγκες και των υπηρεσιών Cloud.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο κ. Μπρίτιν είχαν επίσης συνεργαστεί εκτενώς για την εφαρμογή προγραμμάτων ψηφιακής κατάρτισης και επανεκπαίδευσης στην Ελλάδα, ειδικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας. «Δεν θα κουραστώ, ωστόσο, να υποστηρίζω πως η τεχνολογία ποτέ δεν είναι αυτοσκοπός. Είναι ένα απαραίτητο εργαλείο για την επίτευξη ενός διπλού στόχου: την καλύτερη απόδοση της οικονομίας και βέβαια την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τρίπτυχο συνεργασίας

Πέραν της δημιουργίας CloudRegion και σε συνέχεια της πολύπλευρης παρουσίας της στην Ελλάδα, η Google θα προχωρήσει στην ίδρυση δύο Κέντρων Αριστείας (Centres of Excellence) στη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα, σε συνεργασία με την Deloitte, τα οποία θα είναι αφιερωμένα στην τεχνητή νοημοσύνη και την αειφορία.

Κύριος στόχος θα είναι η ανάπτυξη ψηφιακών εργαλείων για την ταχύτερη επίτευξη στόχων που συνδέονται με την αειφόρο ανάπτυξη και την ανθεκτικότητα στις προκλήσεις που προκαλεί η κλιματική κρίση. Παράλληλα ανακοινώθηκε συνέχιση της συνεργασίας της με το υπουργείο Πολιτισμού, ώστε να γίνουν ψηφιακά επισκέψιμα για όλους έργα σύγχρονης τέχνης μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας Google Arts&Culture.

Ταυτόχρονα, η Google απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και Κοινωνικές Επιχειρήσεις για συμμετοχή σε εκπαιδευτικό και χρηματοδοτικό πρόγραμμα συνολικού ύψους 1 εκατομμυρίου ευρώ, που αποβλέπει στην υποστήριξη όσων αναπτύσσουν περιβαλλοντικά βιώσιμες δράσεις, όπως ο οικολογικός τουρισμός.

Το Cloud αποτελεί πλέον μία από τις κυριότερες υποδομές για την οικονομική δραστηριότητα στην εποχή μας και σταδιακά αποκτά μεγαλύτερο ρόλο στην καθημερινή λειτουργία επιχειρήσεων ανά τον κόσμο, τέτοιες επενδύσεις συνεισφέρουν ουσιαστικά στον ψηφιακό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL