, Δευτέρα
20 Μαρτίου 2023

Ψήφος εμπιστοσύνης και από τη «γαλάζια» Κρήτη

«Καλοδεχούμενη η πρόταση. Η αλήθεια είναι ότι τον προκαλούσα πολλούς μήνες να το κάνει. Αποφάσισε να το κάνει τώρα, λίγο πριν από τις εκλογές».

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΓΚΑΤΣΙΟΥ

Με αυτή την αποστροφή ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποδέχθηκε στο Ηράκλειο την κατάθεση πρότασης δυσπιστίας από την πλευρά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό που γίνεται εμφανές από τις πρωθυπουργικές αναφορές, στο περιθώριο της περιοδείας στην Κρήτη, είναι ότι η κυβέρνηση τις επόμενες 48 ώρες θα επιδιώξει τη σύγκριση των δύο τελευταίων τετραετιών σε άπαντα τα επίπεδα. Προκειμένου οι πολίτες, όπως επισημαίνουν στελέχη, να αποκτήσουν λίγο πριν από την πρώτη κάλπη του 2023 μια συνολική εικόνα των «γαλάζιων» πεπραγμένων σε σύγκριση με αυτά της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. «Δεν επιζητώ τη σύγκρουση, επιδιώκω τη σύγκριση… Ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει τη σύγκρουση γιατί δεν έχει προτάσεις για το μέλλον της χώρας και γιατί ταυτόχρονα δεν μπορεί να μιλήσει για το παρελθόν της χώρας. Διότι δεν θέλει κανείς από τον ΣΥΡΙΖΑ να θυμηθεί τα τέσσερα χρόνια της δικιάς τους διακυβέρνησης… Θα είμαστε στη Βουλή και την Παρασκευή θα ξαναπάρουμε ψήφο εμπιστοσύνης. Και μέχρι να προκηρύξουμε τις εκλογές θα συνεχίσουμε κανονικά τη δουλειά μας», ήταν το μήνυμα που εξέπεμψε ο πρωθυπουργός.

Η χθεσινή περιοδεία Μητσοτάκη στο Ηράκλειο πάντως ήταν ακόμη μια ευκαιρία ανάδειξης των μεγάλων έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη ανά την επικράτεια. Η επικοινώνηση των πεπραγμένων της τελευταίας τετραετίας για «μια περιφέρεια που θα έχει ίσες ευκαιρίες στην ανάπτυξη με τα μεγάλα αστικά κέντρα» βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του «γαλάζιου» προεκλογικού μαραθωνίου, με τα «θέλω» του Μεγάρου Μαξίμου να είναι εστιασμένα στην προβολή έργων και μεταρρυθμίσεων, ακολουθώντας σε κάθε περίπτωση το μοτίβο που χάραξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Πάτρα. Δηλαδή, τις κατά τόπους συσκέψεις, παρουσία πολυάριθμης υπουργικής ομάδας, την ανάλυση του αναπτυξιακού προγράμματος κάθε περιφέρειας και τελικά μια ομιλία-κλείσιμο των επισκέψεων από την πλευρά του ίδιου του πρωθυπουργού, στην οποία εκπέμπονται εμφατικά τα διλήμματα της επερχόμενης κάλπης αλλά και οι σχεδιασμοί για την επόμενη τετραετία, εφόσον οι πολίτες εμπιστευτούν και πάλι τη Νέα Δημοκρατία.

Το «τρίπτυχο της επόμενης 4ετίας

Σε αυτό το τέμπο λοιπόν κύλησε και η χθεσινή μέρα. Μετά την πρωτεύουσα της Αχαΐας, μετά την Τρίπολη, μετά την Κομοτηνή και την Αλεξανδρούπολη, ο πρωθυπουργός βρέθηκε στην ιδιαίτερη πατρίδα του. Στην Κρήτη, η οποία αποτελεί ένα από τα μεγάλα στοιχήματα του «γαλάζιου» οικοσυστήματος όσον αφορά τις εκλογές του 2023. Και αυτό καθώς το 2019 η νυν κυβερνητική παράταξη, παρά τη σαρωτική νίκη της, δεν μπόρεσε να επικρατήσει στο νησί. Πλέον ο στόχος είναι ένας και εκπεφρασμένος. Να κατορθώσει η οδός Πειραιώς να… βάψει κάποιους από τους τέσσερις νομούς με τα χρώματά της. Και στο πλαίσιο αυτό, η παρουσίαση κομβικών έργων για το μέλλον του νησιού αποτελεί ένα από τα κομμάτια στο παζλ που έχει τίτλο… γαλάζια Κρήτη. «Όταν δεν έχεις να πεις τίποτα στους πολίτες για το πώς οραματίζεσαι το μέλλον, αλλά όταν δεν μπορείς ούτε να υπερασπιστείς το παρελθόν σου, διότι αυτό φέρνει στη μνήμη εξαιρετικά επώδυνες αναμνήσεις, τότε καταλήγεις να κάνεις το μόνο το οποίο ξέρεις: να διχάζεις, να πολώνεις και να επιχειρείς να κυλήσεις την πολιτική ζωή του τόπου στη λάσπη. Εμείς δεν θα ακολουθήσουμε αυτή την πορεία. Θα επιμείνουμε μέχρι την τελευταία στιγμή να υλοποιούμε το κυβερνητικό μας έργο: θα δημιουργούμε νέες δουλειές, θα υλοποιούμε μεγάλα έργα σε όλη την Ελλάδα, όπως εξάλλου το κάνουμε ήδη, και θα μιλάμε στον ελληνικό λαό για το σχέδιό μας για ένα μέλλον, με περισσότερες και καλύτερες δουλειές και καλύτερα εισοδήματα για όλους τους Έλληνες και όλες τις Ελληνίδες», ήταν το μήνυμα που εξέπεμψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το Ηράκλειο. Σε μια αποστροφή που κρατάει ψηλά το «γαλάζιο» τρίπτυχο της επόμενης τετραετίας: «Υψηλότεροι μισθοί, ανάπτυξη, νέες θέσεις απασχόλησης».

Στον ΒΟΑΚ και στο Καστέλλι

Ανάμεσα στα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη στο νησί, δύο είναι αυτά που κυριαρχούν στην κυβερνητική ατζέντα, καθώς σχετίζονται άμεσα με την καθημερινότητα των πολιτών και την ανάπτυξη. «Είναι ένα έργο πνοής για την Κρήτη, είναι ένα σημαντικό έργο οδικής ασφάλειας ώστε να θρηνούμε λιγότερες ζωές στην άσφαλτο. Είναι ένα έργο το οποίο σηματοδοτεί το λαμπρό μέλλον που έχει το νησί μας», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τον νέο οδικό άξονα, που θα εκτείνεται με ενιαία χάραξη σε μήκος περίπου 300 χιλιομέτρων και θα συνδέει το δυτικό άκρο της Κρήτης με το ανατολικό. «Είναι ένα έργο εμβληματικό, ένα έργο πνοής, θα έλεγα ένα έργο το οποίο και για εμένα έχει μια ξεχωριστή σημασία, για το νησί μου, για τον τόπο μου. Ένα έργο στο οποίο πιστέψαμε από την πρώτη στιγμή, το οποίο καταφέραμε να το ξεμπλοκάρουμε, να το οικοδομήσουμε με έναν τρόπο που να το καταστήσουμε βιώσιμο, γιατί θέλω να θυμίσω ότι ουσιαστικά παραλάβαμε ένα έργο κλινικά νεκρό», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Το εργοτάξιο του νέου διεθνούς αερολιμένα Ηρακλείου, στο Καστέλλι, ήταν ο δεύτερος σταθμός της πρωθυπουργικής περιοδείας. Ο νέος αερολιμένας, κόστους περίπου 522 εκατ. ευρώ, θα αποτελέσει έναν σύγχρονο και «πράσινο» κόμβο για την απρόσκοπτη σύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο, μειώνοντας παράλληλα την επιβάρυνση που υφίσταται η πόλη του Ηρακλείου λόγω της λειτουργίας του αεροδρομίου «Νίκος Καζαντζάκης». Από τις εργασίες κατασκευής, στην πλήρη ανάπτυξή τους, αναμένεται να δημιουργηθούν 2.000 θέσεις εργασίας, ενώ ο αριθμός των εργαζόμενων που θα απασχοληθούν στη λειτουργία του αερολιμένα και στο οικοσύστημα υπηρεσιών και υποδομών που θα το περιβάλλει θα είναι ακόμη μεγαλύτερος. «Η Κρήτη επιτέλους αποκτά ένα αεροδρόμιο αντάξιο της αναπτυξιακής της δυναμικής», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL