, Δευτέρα
05 Δεκεμβρίου 2022

Σ. Καλαφάτης: Η Ελλάδα αντιμετωπίζει με αποφασιστικότητα τις προκλήσεις των γειτόνων μας

«Η Ελλάδα αντιμετωπίζει με νηφαλιότητα και αποφασιστικότητα τις προκλήσεις των γειτόνων μας», τόνισε ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), Σταύρος Καλαφάτης, σε συνέντευξη που παραχώρησε ΕΡΤ1 και το ΕΡΤNews και στην εκπομπή «Συνδέσεις». 

«Η Ελλάδα παραμένει ψύχραιμη στα εξωφρενικά χαρακτηριστικά μιας πολιτικής που εφαρμόζεται από τους γείτονές μας. Παραμένει ψύχραιμη γιατί έχει το δίκιο με το μέρος της. Είμαστε σταθερά βασισμένοι στο Διεθνές Δίκαιο και στις Διεθνείς Συνθήκες. Οποιοιδήποτε πολιτικοί ελιγμοί, ακόμα και αυτοί με τα συγκεκριμένα επικίνδυνα χαρακτηριστικά, που είδαμε χθες, θα πρέπει να αντιμετωπισθούν με νηφαλιότητα και αποφασιστικότητα. Αυτά είναι τα δύο χαρακτηριστικά της εξωτερικής μας πολιτικής», επισήμανε. 

Όπως ανέφερε, η Ελλάδα  το τελευταίο χρονικό διάστημα «θωράκισε την άμυνά της, ενίσχυσε τις ένοπλες δυνάμεις της, έχτισε πολύ σημαντικές συμμαχίες στην ευρύτερη γειτονιά και όχι μόνο, ενδυνάμωσε τη θέση της μέσα από την καταλυτική παρουσία του Πρωθυπουργού στις Η.Π.Α.  και γενικότερα με την κινητικότητα που επιδεικνύει και ο Υπουργός Εξωτερικών, υπό τον συντονισμό βεβαίως του Πρωθυπουργού». 

«Δεν θα σταματήσουμε να διατρανώνουμε τις θέσεις μας σε όλα τα φόρα. Παραμένουμε ψύχραιμοι, αλλά είμαστε και πολύ αποφασισμένοι όσον αφορά την προστασία των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Και θα εξαντλήσουμε όλα τα νόμιμα μέσα που διαθέτουμε», σημείωσε ο Υφυπουργός Εσωτερικών. 
Αναφερόμενος στη στήριξη της κοινωνίας και της οικονομίας στην ενεργειακή κρίση,  υπογράμμισε «Κάνουμε τα πάντα. Και αντιλαμβανόμαστε ότι είναι μια πολύ δύσκολη και σύνθετη εξίσωση την οποία καλούμαστε να λύσουμε ως χώρα και ως κυβέρνηση, σε πολύ ευμετάβλητες συνθήκες και ν΄αντιμετωπίσουμε μια εξωγενή κρίση, όπως είναι αυτή η ενεργειακή κρίση». 

«Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα, οι κινήσεις που έχει κάνει η κυβέρνηση, όπως οι επιδοτήσεις, οι οριζόντιες και οι στοχευμένες, η ενίσχυση των ευάλωτων νοικοκυριών, τα μεγάλο ποσό που επένδυσε τα προηγούμενα χρόνια, γύρω στα 8,5 δισεκατομμύρια και στο σύνολό τους γύρω στα 13,5 δις ευρώ για ν΄αντιμετωπίσουμε την ενεργειακή κρίση όσον αφορά την κάλυψη των αναγκών των νοικοκυριών, δείχνει ότι η προσπάθεια που καταβάλλεται απ΄την κυβέρνηση είναι στο μέτρο του δυνατού αποτελεσματική. Τόσο όσο να μην υπάρξει κίνδυνος παρεκτροπής των δημοσιονομικών. Ακούγαμε παλαιότερα φωνές και από την αντιπολίτευση στη λογική του “ δώστε τα όλα τώρα”. Και αν τους είχαμε ακούσει θα είχαμε μεγάλο θέμα όσον αφορά την αντιμετώπιση των ζητημάτων αργότερα», συμπλήρωσε.