, Τετάρτη
01 Φεβρουαρίου 2023

Σακελλαρίδης: Θα σας εντυπωσιάσουμε…

590_2113f44bd7cf46581c47dbaa081cc9c1 (1)
«Θα σας εντυπωσιάσουμε, διότι δεν θα ακολουθήσουμε την πεπατημένη», ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης.
Αναφερόμενος στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να μην δέχεται ως ενέχυρο τα ελληνικά ομόλογα από τις 11 Φεβρουαρίου υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει κάποια έννοια τελεσιγράφου».
«Νομίζω ότι και από την ΕΚΤ και από τα δημοσιεύματα στον διεθνή Τύπο χθες, στο Bloomberg και σε άλλα Μέσα, αλλά και από τις δηλώσεις του κ. Στουρνάρα -τον οποίο άκουσα με πολύ μεγάλη προσοχή- ακόμα και αν εφαρμοστεί αυτή η απόφαση της ΕΚΤ, οι συνέπειες στο τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας είναι αμελητέες. Δεν συζητάμε με τελεσίγραφα. Αυτό πρέπει να το κάνουμε σαφές» , πρόσθεσε μιλώντας στον ραδιοσταθμό Βήμα FM.
«Έχουμε επιδείξει όλη την καλή διάθεση να συζητήσουμε με όλους, και με κυβερνήσεις και με θεσμούς της ΕΕ και με τους υπόλοιπους πιστωτές μας, ούτως ώστε να εξευρεθεί μια αμοιβαία επωφελής λύση. Είμαστε πρόθυμοι να βάλουμε μπροστά ένα εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων. Το έχουμε πει και προεκλογικά, για εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων, το οποίο περιλαμβάνει βασικές τομές που έχουν να κάνουν και με το φορολογικό σύστημα, έτσι ώστε αυτό να καταστεί και αποτελεσματικό και απλό και κοινωνικά δίκαιο, να καταπολεμήσουμε τη φοροδιαφυγή, να ενισχύσουμε τους φοροελεγκτικούς και φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς. Ταυτόχρονα, να κάνουμε ενέργειες και να εφαρμόσουμε πολιτικές, οι οποίες έχουν να κάνουν με τη διαφθορά, με τη διαπλοκή και το σπάσιμο των καρτέλ», τόνισε ο κ. Σακελλαρίδης.
Παράλληλα σημείωσε ότι «καρτέλ δεν είναι κομμώτριες και αρτοποιοί -υπάρχουν και άλλα καρτέλ στην ελληνική οικονομία», τα οποία «θα τα κατονομάσει ο κ. Τσίπρας στις προγραμματικές δηλώσεις και θα τα ακούσουμε εκεί -θα δώσει βασικές κατευθύνσεις».
Πρόσθεσε δε, πως «μιλάμε ταυτόχρονα για έναν αποτελεσματικότερο δημόσιο τομέα, όχι με τον τρόπο που εφάρμοσε η προηγούμενη κυβέρνηση, της απορρύθμισης, όπου μεταρρύθμιση ήταν περικοπές και απολύσεις, με αποτέλεσμα να καταρρεύσει η Δημόσια Διοίκηση», τονίζοντας ότι «όλα αυτά είναι πράγματα με τα οποία υπάρχει κοινός τόπος με τους Ευρωπαίους».
Για τη διαχείριση του χρέους, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε πως «τη μονομερή διαγραφή δεν την εξαγγείλαμε. Δεν λέγαμε για μονομερή διαγραφή του χρέους ποτέ. Προεκλογικά δεν ειπώθηκε από κανένα στέλεχος κάτι για μονομερή διαγραφή του χρέους»
Πρόσθεσε ότι «πρόταση του κ. Βαρουφάκη, που απευθύνθηκε και σε επενδυτές στο City, ήταν μια πρόταση που μιλάει με πολύ συγκεκριμένο, πρακτικό και ουσιαστικό τρόπο για το πώς μπορεί να γίνει η απομείωση του χρέους, και αυτό συνδυάζει μια σειρά από τεχνικά στοιχεία, όπως τα perpetual bonds», και αναρωτώμενος γιατί θεωρείται ότι «απορρίφθηκαν αυτά» τόνισε: «Η συζήτηση ξεκινάει, δεν έχουμε εισπράξει όχι, και δεν έχουμε καν παρουσιάσει αυτά…».
Ανέφερε, επίσης, πως στις προγραμματικές δηλώσεις «θα μπουν όλα σε μια σειρά και θα έχετε μια πλήρη εικόνα για τις θέσεις της κυβέρνησης, οι οποίες δεν θα είναι διαφορετικές από αυτές που παρουσιάζαμε προεκλογικά. Θα σας εντυπωσιάσουμε, διότι δεν θα ακολουθήσουμε την πεπατημένη».