Σχέδιο «Αποκέντρωση»: Οι νέοι της ελληνικής περιφέρειας στο επίκεντρο
Όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η ΝΔ ανέλαβαν την διακυβέρνηση της χώρας το 2019 έβαλαν σε πρώτο πλάνο την αντιμετώπιση της τεράστιας πρόκλησης του brain drain. Η Ελλάδα από την αρχή της οικονομικής κρίσης, και με αποκορύφωμα την καταστροφική τετραετία της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, υπέφερε από την «απώλεια» ανθρώπων που, ενώ ανήκαν στο παραγωγικότερο κομμάτι της, επέλεγαν το δρόμο του εξωτερικού. Καθ’ όλη τη διάρκεια της μέχρι τώρα θητείας της, η κυβέρνηση δρα με στόχο να γίνει η χώρα πρώτη επιλογή, και όχι «λύση ανάγκης», για τους νέους ανθρώπους.
Του ΟΡΦΕΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ *
Υπάρχει όμως ακόμη ένας εξίσου σημαντικός στόχος, του οποίου η επίτευξη αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη: Να δοθούν ακόμα περισσότερες ευκαιρίες στους νέους που ζουν έξω από την πρωτεύουσα και η δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών που θα τους επιτρέψουν να σχεδιάσουν τη ζωή και το επαγγελματικό τους μέλλον στον τόπο καταγωγής τους. Προς αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση έχουν γίνει αξιοσημείωτα βήματα, μέσα από τις μεταρρυθμίσεις διάφορων χαρτοφυλακίων.
Αρχικά, η σημαντική αναβάθμιση των οδικών δικτύων στις περιοχές της ελληνικής επαρχίας μίκρυνε της αποστάσεις και τους χρόνους των ταξιδιών, διευκολύνοντας σε μεγάλο βαθμό τη μετακίνηση, και κατ’ επέκταση την οικονομική δραστηριότητα μεταξύ των επαρχιακών πόλεων, αλλά και τη διασύνδεσή τους με τα αστικά κέντρα.
Στον αναπτυξιακό νόμο που ψηφίστηκε από την Κυβέρνηση στις αρχές του 2022, το 97% των επενδυτικών σχεδίων αφορούσαν την ελληνική περιφέρεια, με τον περιφερειακό χάρτη να έχει
αυξημένα ποσοστά. Γι’ αυτό, άλλωστε, και η ψήφισή του συνέπεσε χρονικά με τη νέα προγραμματική
περίοδο του ΕΣΠΑ. Με άλλα λόγια, η μετατροπή της περιφέρειας σε φιλόξενο επενδυτικό προορισμό αποτελεί βασική επιδίωξη, καθώς η ποσοτική και ποιοτική αναβάθμιση των επενδύσεων θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας, αντάξιες της κατάρτισης και της αξιοσύνης των νέων ανθρώπων της ελληνικής επαρχίας. Πρωτοποριακή και ουσιαστική μεταρρύθμιση αποτελούν, ακόμη, τα βιομηχανικά διδακτορικά, που θεσπίστηκαν με το πρόσφατο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Μέσω του θεσμού αυτού, επιχειρήσεις της περιφέρειας θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν στη χρηματοδότηση διδακτορικών φοιτητών από περιφερειακά πανεπιστήμια, δημιουργώντας έναν ισχυρό δεσμό μεταξύ επιχειρηματικής καινοτομίας και ακαδημαϊκής εξειδίκευσης. Παράλληλα, η Κυβέρνηση κινείται αποφασιστικά προς την κατεύθυνση της στήριξης των νέων ανθρώπων που θέλουν να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα παραγωγής, επιδιώκοντας τη μετάβαση από το
μοντέλο της οικογενειακής εκμετάλλευσης σε αυτό της αγροτικής επιχείρησης.
Αυτό, αποδεικνύει στην πράξη ότι η «επένδυση» στους νέους ανθρώπους της περιφέρειας αποτελεί
βασική προτεραιότητά της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο δρόμος μπορεί να είναι μακρύς, ωστόσο τα θεμέλια έχουν μπει και είναι ισχυρά.
* Ο Ορφέας Γεωργίου είναι Δικηγόρος και Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΝΤΥΠΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ KARFITSA