18:01, Παρασκευή
30 Σεπτεμβρίου 2022

Σε έδαφος της Τουρκίας έχασε 5χρονη τη ζωή της

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης μετέβη χθες το πρωί στο ΚΥΤ Φυλακίου στον Έβρο προκειμένου να ενημερωθεί για την ομάδα μεταναστών πουαφίχθη σε ελληνικό έδαφος καθώς και για την κατάσταση της υγείας τους.

Εν τω μεταξύ, ο Νότης Μηταράκης μιλώντας στο Οpen τόνισε πως στη συγκεκριμένη υπόθεση προς το παρόν υπάρχουν περισσότερα ερωτήματα παρά απαντήσεις. Όπως είπε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, οι ελληνικές Αρχές ενήργησαν τάχιστα μόλις έγινε αντιληπτό ότι η ομάδα των μεταναστών πέρασε παράνομα σε ελληνικό έδαφος.

«Οι άνθρωποι αυτοί ισχυρίζονται ότι βρίσκονταν σε νησίδα, ωστόσο, όπως προέκυψε και από τις ανακοινώσεις της Αστυνομίας, τα τελευταία 24ωρα δεν βρέθηκαν ίχνη ζωής στα εν λόγω σημεία. Ωστόσο, στη συνέχεια εντοπίστηκαν 4 χλμ. νοτιότερα επί ελληνικού εδάφους και έχοντας μαζί τους μια βάρκα που δεν είχαν τις προηγούμενες μέρες», είπε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα σημείωσε ότι θα πρέπει να δοθούν απαντήσεις τις επόμενες μέρες για το μέρος από το οποίο ξεκίνησαν για να βρεθούν εν συνεχεία σε ελληνικό έδαφος, όπως το ποιος τους βοήθησε αλλά και πώς βρήκαν τη βάρκα. Στη συνέχεια ο κ. Μηταράκης σημείωσε πως θα ακολουθηθούν οι διαδικασίες, μιας και όλοι τους δηλώνουν Σύροι και εντάσσονται στη συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία (θεωρείται ασφαλής χώρα), η οποία υπεγράφη επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.Όπως είπε ο κ. Μηταράκης, η Τουρκία είναι υποχρεωμένη από αυτήν τη συμφωνία να τους παράσχει βοήθεια.

Όλοι καλά στην υγεία τους

Ο Νότης Μηταράκης σημείωσε πως είναι όλοι καλά στην υγεία τους και μια έγκυος έχει μεταφερθεί στο νοσοκομείο για προληπτικούς λόγους, ενώ, όπως τόνισε, «προκύπτειαπό τις καταθέσεις ότι ένα παιδί 5 ετών έχασε τη ζωή του σε τουρκικό έδαφος και αυτό είναι πραγματικά δυσάρεστο.Θα κινηθούμε μέσω του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθρού Ημισελήνουώστεναμπορέσει να βρεθεί το σώμα του παιδιού στην τουρκική νησίδα και να έρθει να ταφεί με αξιοπρέπεια από την οικογένειά του».

Το δεύτερο πολύ σημαντικό στοιχείο που προκύπτει από τις καταθέσεις τους,όπως εξήγησε ο κ. Μηταράκης, είναι ότι ήρθαν από την τουρκική όχθη του ποταμού και σπρώχτηκαν προς τη νησίδα από τις τουρκικές Αρχές. Επισήμως οι τουρκικές Αρχές συνέλαβαν αυτούς τους μετανάστες εντός Τουρκίας και δεν τους έδωσαν το δικαίωμα να υποβάλουν αίτηση διεθνούς προστασίας, όπως δεσμεύεται η Τουρκία να κάνει από το διεθνές δίκαιο. Αντίθετα, η τουρκική ακτοφυλακή τούς έφερε στην όχθη του Έβρου και με απειλή χρήσης βίας τούς πίεσε να έρθουν προς την Ελλάδα.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL