fbpx

, Παρασκευή
12 Ιουλίου 2024

search icon search icon

Σε… κακό κλίμα η συνάντηση Βαρουφάκη- Σόιμπλε!

soimple-varou
Πάνω από μία ώρα διήρκησε η συνάντηση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με τον  υπουργό Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη την επόμενη μέρα των γερμανικών αντιρρήσεων σε όλες τις ελληνικές προτάσεις.
Οι πρώτες πληροφορίες μιλάνε για κακό κλίμα και απόλυτη διαφωνία ενώ έξω από Γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών υπάρχει διαδήλωση μελών του αριστερού Die Linke. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι δεν υπήρξε ανταλλαγή χειραψίας μεταξύ των δύο υπουργών.
Στη συνάντηση παρών ήταν και ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Την ίδια ώρα αυξάνονται σταδιακά οι πιέσεις προς την Ελλάδα για συνέχιση του προγράμματος. Το βράδυ της Τετάρτης η ΕΚΤ αποφάσισε να άρει την εξαίρεση που είχε προβλεφθεί για τα εμπορεύσιμα χρηματοδοτικά μέσα που εκδίδονται ή είναι εγγυημένα από το Ελληνικό Δημόσιο και βάσει των οποίων οι ελληνικές τράπεζες είχαν πρόσβαση στις πράξεις νομισματικής πολιτικής του ευρωσυστήματος.
Λίγο νωρίτερα, το Reuters αποκάλυψε έγγραφο, με το οποίο προσέρχεται σήμερα το Βερολίνο στη συνεδρίαση του EuroWorking Group. Στο έγγραφο περιγράφεται η γερμανική θέση, η οποία συνοψίζεται σε ένα «όχι σε όλα», δηλαδή απορρίπτει κάθε απόκλιση από τα συμφωνηθέντα.
Με την πολιτική διελκυστίνδα σε πλήρη εξέλιξη, ο κ. Βαρουφάκης έσπευσε να ρίξει γέφυρες προς τον γερμανό ομόλογό του λέγοντας: «Ανυπομονώ να συναντήσω όχι μόνο τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, αλλά και την πνευματική δύναμη πίσω από το οικοδόμημα της ΕΕ και της Νομισματικής Ένωσης, τον Δρ Σόιμπλε».
Κατά τη διάρκεια των δηλώσεων, μετά τη συνάντησή του με τον Γιάννη Βαρουφάκη ο κ. Σόιμπλε είπε:
«Είχα την ευχαρίστηση να γνωρίσω το νέο μου συνάδελφο. Συζητήσαμε διεξοδικά, όχι πάντα με συμφωνία, αλλά είχαμε έναν διάλογο στο επίπεδο της παραδοσιακής φιλίας των δύο χωρών.
Και οι δύο συμφωνήσαμε ότι θα παραμείνουμε δεσμευμένοι για μια ενωμένοι Ευρώπη. Δεν είναι απλός ο δρόμος για την Ευρώπη. Υπάρχουν πολλά προβλήματα. Η Ελλάδα έχει τον πιο δύσκολο δρόμο.
Πρέπει να δείξουμε τον σεβασμό μας για την πρόοδο που σημείωσε η Ελλάδα το τελευταίο διάστημα. Δεν είμαστε διαφορετικής άποψης για τους λόγους που έφτασε σε αυτή την κατάσταση. Αλλά υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να γίνουν ακόμη στην Ελλάδα.
Έχουν υπάρξει σημαντικά βήματα προόδου όσον αφορά στην υλοποίηση του προγράμματος. Όσον αφορά στην ανεργία, θα υπάρχει μείωση αυτόν τον χρόνο. Η Ελλάδα είχε πρωτογενές πλεόνασμα. Η Ελλάδα ανήκει στη ζώνη του ευρώ αν και συμφωνήσαμε στο ότι υπάρχουν διαφωνίες. Είχαμε μια συζήτηση ανοιχτή».
“Εχθές ο κ. Βαρουφάκης είπε πως το χρέος είναι ένα πρόβλημα που όλοι πρέπει να προσπαθήσουμε να λύσουμε για αυτό όλοι πρέπει να ψάξουμε για κοινές λύσεις.
Η Ελλάδα πρέπει να διαπραγματευτεί με τους τρεις θεσμούς που συμμετέχουν στο πρόγραμμα διάσωσης. Για εμάς δεν τίθεται το θέμα μιας γερμανικής Ευρώπης αλλά να προσαρμοστούμε σε μια Ευρώπη που αλλάζει συνεχώς.
Χρειάζεται να εργαστούμε προς ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς μας και για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων. Σε σχέση με τις εξαγγελίες της ελληνικής κυβέρνησης επανέλαβα την πρότασή μου: να βοηθήσουμε την Ελλάδα με κάθε τρόπο ώστε να δημιουργηθεί ένας αποτελεσματικός φοροεισπρακτικός μηχανισμός.
Το πρότεινα σήμερα στον κ. Βαρουφάκη, να στείλουμε δηλαδή στην Ελλάδα εμπειρογνώμονες και εμείς, μια πρόταση που δεν είχε γίνει πιο παλιά δεκτή.
Αλλά ο συνάδελφός μου μου είπε ότι πρέπει να σεβαστούμε τους Έλληνες ψηφοφόρους, αλλά αυτό ισχύει για τους ψηφοφόρους όλης της Ευρώπης. Βεβαίως, πρόκειται για ένα δημοκρατικό καθήκον.
Έχουμε ένα κοινό νόμισμα αλλά διαφορετικές οικονομικές πολιτικές. Υπάρχουν δεσμεύσεις σε επίπεδο κυβερνήσεων για τους προϋπολογισμούς τους και χρειάζεται επιβεβαίωση από τα ελληνικά κοινοβούλια, όμως προέχει η τήρηση των ανειλημμένων δεσμεύσεων και συμφωνιών.
Για το πρόγραμμα σταθερότητας η προσφορά μας έφτασε σε ένα σημείο που δεν υπήρχε περαιτέρω.
Για να αλλάξει το υφιστάμενο πρόγραμμα χρειάζεται να γίνει μαι συμφωνία και αν δούμε πως θα καταφέρει να έχει πρόσβαση η Ελλάδα στις αγορές. Το θέμα του κουρέματος ή απομείωσής του χρέους δεν τίθεται στην ατζέντα. Αυτή τη στιγμή προέχει να υπάρχει πρόσβαση στις αγορές.
Στην ΕΕ πρέπει να γνωρίζουν πως η Γερμανία με τον καλύτερο τρόπο προσπαθεί. Υπάρχει μια κοινή ευθύνη από τους Ευρωπαίους για να διατηρηθεί η Ευρώπη ενωμένη στο μέλλον και να μπορέσουν να πείσουν τις επόμενες γενιές για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα”.
Δηλώσεις Γιάνη Βαρουφάκη
Δεν καταλήξαμε σε μια συμφωνία. Δεν συμφωνήσαμε καν ότι διαφωνούμε. Συμφωνήσαμε να υπάρξουν διαβουλεύσεις ως εταίροι. Για μαι λύση που θα βάλει στο πηδάλιο το συμφέρον της Ευρώπης. Δεν συζητήσαμε για το χρέος, αλλά θέσαμε το πλαίσιο για συζητήσεις.
Είναι πολύ σημαντικό να βάλουμε ένα τέλος στην ελληνική κρίση. Είναι σημαντικό να βάλουμε ένα τέλος σε αυτή την απαξίωση της χώρας και είμαι σίγουρος ότι στη Γερμανία το συμμερίζονται αυτό.
Φαίνεται πως κάποιες φορές η λύση μπορεί να είναι κάτι πιο δύσκολο. Στο πλαίσιο των επισκέψεών μου είχα στο νου την ενότητα της Ευρώπης.
Η κυβέρνησή μας δεν θα σταματήσει μπροστά σε τίποτα προκειμένου να σταματήσει τη σπατάλη και τη φοροδιαφυγή, αλλά και σε επίπεδο πολιτικών που υπονομεύουν το ήθος.
«Το μήνυμά μου είναι απλό: Από τη δική μας κυβέρνησή μπορεί να αναμένει ότι δεν θα προαχθούν μόνο του μέσου Έλληνα τα συμφέροντα αλλά και του Ευρωπαίου, μπορείτε να περιμένετε μια σθεναρή δέσμευση ότι θα λέμε τα πράγματα όπως είναι.
Ζητούμε χρόνο από τους εταίρους, ώστε να παρουσιάσουμε σε ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ ένα πρόγραμμα – γέφυρα. Μια χρονική περίοδο για να παρουσιάσει η ελληνική κυβέρνηση προτάσεις.
Η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι. Θα πρέπει να σεβαστούμε τις συμφωνίες, χωρίς να συνθλίψουμε με ένα σφυρί τη Δημοκρατία.
Το 90% των χρημάτων που έλαβε η Ελλάδα από τους Ευρωπαίους, εξυπηρέτησε ένα μη βιώσιμο χρέος.
Ζητάμε μια ευκαιρία με βάση την εντολή που έχουμε λάβει να παρουσιάσουμε τα προγράμματα. Ζητάμε ένα πρόγραμμα γεφύρωσης από τώρα μέχρι τέλος Μαίου και στο τέλος να καταλήξουμε σε μια συμφωνία.
Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να αποφύγουμε την οποιαδήποτε χρεοκοπία και είμαι σίγουρος ότι αυτή η λέξη θα βγει σύντομα από το «γήπεδο».
Ο καθένας θα πρέπει να ασχολείται με τα του οίκου του και είναι δική μας δουλειά να υπάρξει και στην Ελλάδα αυτή η καθαριότητα. Στόχος να υπάρξει και ενίσχυση από την πλευρά της Γερμανίας για την αντιμετώπιση προβλημάτων όπως η φοροδιαφυγή, για να κοιτάξουμε τους πολίτες και να τους πούμε πως δεν υπάρχει ασυλία σε τέτοια προβλήματα».
 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.