02:00, Πέμπτη
11 Αυγούστου 2022

Σε κρίσιμη καμπή τα Ελληνοτουρκικά

Κρίσιμες είναι οι διεργασίες στο παρασκήνιο διεθνώς, καθώς φαίνεται ότι βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη συντονισμένες προσπάθειες προκειμένου να πιεστεί ο Ερντογάν να χαμηλώσει τους τόνους σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Γράφει ο ΣΠΥΡΟΣ ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ

Στο πλαίσιο αυτό, η νύξη του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ότι η Βορειοατλαντική Συμμαχία διαθέτει μηχανισμό αποσόβησης πιθανού «θερμού» επεισοδίου ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία εκτιμάται ότι εντάσσεται σε μια συγκεκριμένη ακολουθία συνεννοήσεων, μηχανισμών και γεγονότων, που ενεργοποιήθηκαν κατά πληροφορίες μετά το ολιγόλεπτο τετ α τετ των υπουργών Άμυνας Παναγιωτόπουλου και Ακάρ στο περιθώριο της Υπουργικής Συνόδου του Συμφώνου. Είναι εξάλλου σαφές ότι ο δίαυλος επικοινωνίας ανάμεσα στα δύο υπουργεία Άμυνας αλλά και οι πρόνοιες των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) αποτελούν για την ώρα τον πλέον αποτελεσματικό μηχανισμό αποφυγής ανεξέλεγκτων καταστάσεων στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Στην ελληνική κυβέρνηση αναμένουν το πρακτικό αντίκρισμα των προσπαθειών και των μηνυμάτων που έχουν εκπεμφθεί προς την Άγκυρα τόσο από Αμερικανούς όσο και από Ευρωπαίους αξιωματούχους, προκειμένου να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα της ελληνικής διπλωματίας. Και τούτο διότι, παρά το γεγονός πως εσχάτως παρατηρείται μια κάποια… ύφεση σε ό,τι αφορά τις τοποθετήσεις του Ερντογάν και των λοιπών ανώτερων Τούρκων αξιωματούχων, το κλίμα που καλλιεργούν ο Τύπος και τα κανάλια στη γείτονα χαρακτηρίζεται από ακρότητες και εξαλλοσύνη, όπως τα τελευταία ρεπορτάζ από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, όπου «στοχοποιείται» τρόπον τινά η παρουσία στρατιωτικών δυνάμεων.

«Να ακούσει η Τουρκία τις παραινέσεις περί αποκλιμάκωσης»

Ικανοποιημένη αφήνει, κατά πληροφορίες, την Αθήνα η διατύπωση ρητής αποδοκιμασίας τής προσφάτως εντεινόμενης τουρκικής προκλητικότητας, που ενσωματώνεται στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ούτως ή άλλως, η προεργασία, που είχε γίνει τις προηγούμενες μέρες από την ελληνική κυβέρνηση, είχε ως στόχο να εκφραστεί η άνευ αστερίσκων και υποσημειώσεων ξεκάθαρη καταδίκη των προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας σε βάρος της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων κατά της Ελλάδας, ως μια ακόμη έμμεση προειδοποίηση πως τυχόν περαιτέρω κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο στρέφεται κατά των μεσοπρόθεσμων συμφερόντων της γείτονος.

«Η Αθήνα καλύπτεται απόλυτα από το προσχέδιο των συμπερασμάτων, το οποίο ζητά με απόλυτη σαφήνεια από την Τουρκία να σταματήσει να αμφισβητεί την κυριαρχία αλλά και την εδαφική ακεραιότητα χωρών της ΕΕ και να επιστρέψει σε μια διαδικασία αποκλιμάκωσης με απόλυτο σεβασμό στο διεθνές δίκαιο. Και ελπίζω πραγματικά η Τουρκία να εισακούσει αυτήν τη φορά αυτές τις παραινέσεις, διότι μόνο με αυτό τον τρόπο θα μπορεί να μειωθεί η ένταση που έχει δημιουργηθεί στην Ανατολική Μεσόγειο τους τελευταίους δύο μήνες με αποκλειστική υπαίτιο τη γείτονα χώρα», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής χθες το απόγευμα. Λίγες ώρες αργότερα ο Έλληνας πρωθυπουργός ενημέρωσε τους ομολόγους για τα τελευταία… επεισόδια της τουρκικής προκλητικότητας, κατανοώντας πάντως πως το ευρωπαϊκό τερέν αποδεικνύεται ιδιαιτέρως φιλικό για τις ελληνικές θέσεις.

Στο «ραντάρ» του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ούτως ή άλλως η επικείμενη Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, εκεί όπου θα έλθει ενώπιος ενωπίω με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αλλά και τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν. Στην Αθήνα τηρούν στάση αναμονής σε ό,τι αφορά τη σπερμολογία ότι η Άγκυρα θα θέσει θέμα «Ελλάδα» στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, διαμηνύουν ότι σε κάθε περίπτωση θα απαντήσει άμεσα και τεκμηριωμένα σε κάθε πρόκληση, αντιλαμβάνονται πάντως πως το κλίμα κατά της Τουρκίας θα είναι ούτως ή άλλως φορτισμένο εξαιτίας της απροθυμίας της να ανάψει το «πράσινο φως» στην ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στη Συμμαχία.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL